Kaikki ekaluokkalaiset saavat Malinin ja Margaretan kirjoittaman kirjan

Tänäkin syksynä kaikki Espoon, Kauniaisten, Helsingin ja Vantaan ekaluokkalaiset saavat kirjalahjan. Tämänvuotinen kirja on nimeltään Zakir ja kevät. Sen on kirjoittanut suomenruotsalainen kirjailija Malin Klingenberg ja kuvittanut Margareta Sandin.  

Hei Malin ja Margareta! Millaisia terveisiä lähetätte kirjalahjan saajille?

Toivomme, että teistä on helppoa ja hauskaa lukea tai selailla kirjaa ja että tulette sen lukemisesta yhtä iloisiksi kuin Zakir tulee keväästä. Ehkä kirja saa teidät pohtimaan, miltä kevät teistä itsestänne tuntuu tai milloin olette onnellisimmillanne. 

Kertokaa hieman kirjasta! Kuka Zakir on ja mitä hän puuhailee? 

Zakir on viisihenkisen perheen vanhin lapsi. Zakirin isä Amir on leipuri, Linda-äiti pitää polkupyörien korjaamisesta. Zakirilla on myös kaksi nuorempaa siskoa, Xenia ja Yasmin. Zakir asuu Södervikin pikkukaupungissa. Vapaa-ajalla hän tanssii hiphopia ja leikkii kaverien kanssa, esimerkiksi luokkatoveriensa Alman ja Lyran kanssa. Lyra on hyvin päättäväinen, ja Zakirista on toisinaan vaikea sanoa hänelle vastaan. Zakir on kiltti, fiksu ja luotettava ystävä. 

Teettekö lisää kirjoja Zakirista ja hänen ystävistään? 

Ruotsiksi on julkaistu jo 15 kirjaa Södervikin lapsista. Kuusi niistä on koulun lukukirjoja, ja yhdeksän on tarkoitettu lukemaan opetteleville kolmessa eri tasossa riippuen siitä, haluaako lukea pitkiä vai lyhyitä tekstejä. Zakir on päähenkilö kakkosluokkalaisten lukukirjassa ja Zakir ja kevät -kirjassa. Aiomme tehdä sarjaan ainakin kolme kirjaa lisää, mutta emme ole vielä päättäneet milloin. 

Millaisista kirjoista itse piditte, kun olitte ekaluokkalaisia? 

Malin: Luin mielelläni hauskoja kirjoja, joissa päähenkilöt tekivät yllättäviä asioita. Tykkäsin keksinnöistä, ja minusta oli kiva lukea asioista jotka eivät välttämättä ole mahdollisia todellisuudessa. Pidin erityisen paljon kirjoista, joissa toivoin, että jotain uskomatonta tapahtuisi, ja sitten se tapahtui! Rakastin esimerkiksi Jali ja suklaatehdas -kirjaa ja Kumi-Tarzania

Margareta: Pidin jännittävistä, mielikuvituksellisista ja hauskoista kirjoista, joissa asiat olivat vähän ylösalaisin. Rakastin Gunnel Linden kirjaa Hullunkuriset perheet ja lainasin sen kirjastosta uudestaan ja uudestaan. Pidin myös paljon sarjakuvista. Asterixit olivat suosikkejani. 

Mitkä ovat suosikkipaikkojanne ja -tapojanne lukea? 

Malin: Luen mieluiten sohvalla tai sängyssä kyljelläni. Aurinko ei saa häikäistä, ja makaan mielelläni viltin tai peiton alla. Sillä tavalla voin lukea monta tuntia putkeen! 

Margareta: Suosikkipaikkani on sänky tai sohva, jossa luen selälläni ja monta tyynyä pään ja niskan alla. Kesällä, kun on lämmintä, on aivan ihanaa istua lukemassa ulkosalla varjossa mukavassa tuolissa.