Kirjavinkkejä lukemaan opetteleville

Kirjastojen lastenalueilta löytyy runsaasti luettavaa lukutaipaleen alussa oleville. Helsingin kirjastoissa nämä kirjat on löytämisen helpottamiseksi jaettu kahteen genree: opettelen lukemaan ja helppolukuiset.

Opettelen lukemaan

Opettelen lukemaan -genre sisältää kirjoja, joissa tarinat ja lauseet ovat lyhyitä. Lisäksi niissä on vain vähän vaikeita sanoa. Osassa kirjoista on tikkukirjaimet, osassa tavutus. Kuvituksella on kirjoissa suuri rooli. Tässä muutamia vinkkejä hyvistä sarjoista:

Lukumestari

Pienaakkosilla kirjoitettuja ja tavutettuja tarinoita mukavilla kuvituksilla. Nämä sopivat mainiosti ensimmäisiksi itse luetuiksi kirjoiksi. Kirjoissa on paljon eläinaiheita, kuten tarina Lassi flamingosta mutta myös jännittävämpää menoa Hugo haamun kanssa.

Pikku lukuavain

Pikku lukuavaimessa pääosassa ovat ystävykset Eeli ja Omar. Kauniisti kuvitetut kirjat sisältävät vain vähän tekstiä. Kirjat ovat tavutettuja. Ystävysten seikkailuihin voi tutustua vaikkapa kirjassa Yöksi kylään.

Kirjatiikeri

Tässä sarjassa riittää luettavaa, erilaisia kirjoja on yli 60! Kirjatiikerin kirjat ovat tavutettuja ja kirjoitettu SUURAAKKOSIN. Kirjat ovat värikkäitä ja selkeitä. Kirjoissa seikkailevat mm. yksisarvinen ja ihan oikea ballerina. Pääsemme myös todistamaan jännittävää autokisaa ja jalkapallohuumaa.

Helppolukuiset

Hieman enemmän haastetta löytyy helppolukuisten kirjojen genrestä. Lauseet voivat olla jo pidempiä ja mukana on vaikeampiakin sanoja, mutta kirjat ovat lyhyitä ja tarinat mukaansatempaavia. Osassa kirjoista on vähemmän kuvitusta kuin opettelen lukemaan genren kirjoissa. Tsekkaa vaikkapa nämä sarjat:

Mestarietsivä Peppunen

Tämä hassunhauska etsivä on noussut hitiksi! Mestarietsivä Peppusen kanssa lukijakin pääsee ratkomaan arvoituksia. Kirjat viihdyttävät myös aikuista lukijaa.

Kirjakärpänen

Uusi kotimainen sarja juuri lukemaan oppineille. Kirjojen kirjoittajat ovat kotimaisen kirjallisuuden huippunimiä ja kuvitus on laadukasta. Kirjoissa käsitellään tärkeitä aiheita. Esimerkiksi kirjassa Talvikki ja ensimmäinen älypuhelin mietitään, miten toimia, jos oma kännykkä katoaa.

Lukupalat

Suosittu Lukupalat-sarja tarjoaa monenlaisia aiheita: jalkapalloa, painajaisia, kouluelämää, koiranpentuja… Jokaiselle löytyy jotakin! Suosittu cheerleading-harrastuskin on päässyt tarinoihin mukaan Super cheer -kirjoissa. Lukupalat ovat kotimaisten tekijöiden kirjoittamia ja kuvittamia.

Lasse-Maijan etsivätoimisto

Tämä sarja on jo klassikko. Lähde sinäkin Vallilaan ratkaisemaan arvoituksia! Sopii hyvin kehittyneemmänkin lukutaidon omaaville. Lasse-Maijan etsivätoimiston seikkailuista on tehty myös elokuva ja tv-sarja. Sarjan ensimmäinen kirja on Hotellin arvoitus.

Vaikeutuvat sarjat

Lopuksi pari vinkkiä sarjoista, jotka alkavat helppolukuisemmilla kirjoilla, mutta joissa sarjan edetessä kirjojen pituus ja haastavuus kasvavat. Nämä sopivat erinomaisesti kumppaniksi lukutaidon harjaannuttamiseen.

Dunne

Ensimmäiset Dunne-kirjat ovat opettelen lukemaan -tasoisia, mutta kirjojen vaikeustaso nousee tasaisesti. Kirjassa seurataan Dunnen elämää ja ystävyyttä Ella Fridan kanssa ekaluokalta alkaen. Kovasti pidetty ja palkittu sarja! Ensimmäinen osa on Onnentyttö Dunne.

Lätkä-Lauri

Lätkä-Laurin tarina alkaa helppolukuisessa Lukupalat-sarjassa, mutta vaikeustaso kasvaa lukijan mukana ja viimeiset osat löytyvät täyspitkien lasten romaanien joukosta. Sarjassa seurataan Laurin taipaletta jääkiekkomaailmassa ensimmäisistä treeneistä lähtien. Sopii kaikille jääkiekosta ja urheilusta kiinnostuneille. Ensimmäinen osa on Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä.

Teksti ja kuva: Ella Paija, Puistolan kirjasto