Kuunnellaan tarinoita

Vietämme Suomi-neidon syntymäpäivää – kakussa on jo 99 kynttilää. Suomen vuosiin mahtuu monta tarinaa, kerrottua tai kirjoitettua. Minulle pienenä rakkaita olivat isän ja mummon tositarinat eli toskarit, jotka tuntuivat pienestä lapsesta kyllä melkein saduilta. Niitä oli kiva kuunnella, kainalossa ja kahvipöydän ääressä.

Monet lapset ja aikuiset tykkäävät kuunnella tarinoita. On ihanaa kun isä, äiti tai sisarukset lukevat iltasadun perheen pienimmille. Joskus lauantaiaamun voi aloittaa sängyllä löhöillen: yksi lukee ja toiset kuuntelevat.

Keskustelin tarinoiden kuuntelemisesta Sannin kanssa. Hän on aina rakastanut tarinoita ja jaksanut kuunnella niitä loputtomiin.

- Kuuntelen kirjoja, koska en jaksa lukee. Kuuntelu rauhottaa mua. Pienenä äiti luki mulle suomeksi ja isä ranskaksi. Yhdessä luimme Risto Räppääjiä, Harry Pottereita ja tarinoita Jesse-koirasta ja Tiinasta.

Nykyään Sanni kuuntelee kirjoja Celia-kirjaston PratsamReader-sovelluksen avulla omalla puhelimellaan. Celian käyttöoikeus on kaikilla niillä, joilla on jokin lukemisen este. Sellainen voi olla myös lukemisen hitaus tai lukihäiriö. Äiti ja opettaja kertoivat Celian äänikirjoista Sannille jo pari vuotta sitten, mutta tarinoiden kuuntelu pääsi todella käyntiin, kun isosisko vinkkasi muutaman mukaansatempaavan nuorten fantasiakirjasarjan. Erityisesti innosti Kerstin Gierin kolmiosainen Rakkaus ei katso aikaa -kirjasarja.

- Puhelimella on kiva kuunnella, sillä voin kuunnella kirjoja missä vaan. Ja on kiva kun muu perhe ei tiedä missä kohtaa oon kirjassa menossa. Kun mä kuuntelen tarinoita, tiedän enemmän kuin muut, kirjoista, mielikuvituksesta, maailmasta.

Sitten kun oikein innostuu tarinoiden kuuntelusta ja lukemisesta tulee vastaan seuraava kysymys: Mitä sitten lukisin? Mistä niitä hyviä kirjoja löytyy?

- Kavereilta ja siskolta saa hyviä vinkkejä. Vanhemmilta myös joskus. Välillä etsin kirjoja fantasiakirjallisuuden Risingshadow-sivustolta ja lukudiplomeista.

Haluatko lopuksi tsempata muita tarinoiden kuuntelijoita?

- Älkää välittäkö siitä jos jotkut sanoo ettet osaa lukee. Sillä ei oo välii, koska kuuntelu on paljon mukavampaa kuin lukeminen.

Lisää tietoa Celian palveluista: Celia

Teksti: Outi Gottvalles 

Kuva: Flickr, Rubs