Keittiöalue

Lasten ja perheiden kirjasto

Pointin kirjastoa on uudistettu vuoden verran, ja suurimmat ja näkyvimmät muutokset on tehty. Odotamme vielä joitain kalusteita ja suunnittelemme edelleen, miten voisimme tehdä työtämme paremmin. Joulukuussa 2017 kirjaston järjestys vaihdettiin ja samalla eriytettiin lasten toiminta-alueet ja hiljaiset alueet. Lastenkirjallisuudelle ja toiminnalle on nyt kirjastossa paremmat tilat.

Pointin kirjastoon rakennettiin tammikuussa 2018 minikeittiö, jossa on vesipiste, mikro ja kahviautomaatti. Keittiö on löytänyt käyttäjänsä. Lapset ruokailevat keittiössä päivittäin. Myös retkellä olevat päiväkotilapset ovat päässeet kirjostokäynnillään evästuokiolle. Pienille lapsille on tulossa Barbapapan muotoinen taaperokehä, josta löytyvät pienten paksulehtiset kuvakirjat ja johon voi vauvankin laskea turvallisesti.

Kirjastosta löytyy erilaisia lukusoppeja ja työskentelypisteitä sekä ryhmätyöalue. Kirjastossamme voi nähdä niin lapsia kuin aikuisia työskentelemässä kuulosuojaimet päässä Hiljaisella alueella. Lapset ovat löytäneet pelialueen, jossa säkkituoleilla on mukava pelailla ja oleilla kavereiden kanssa. Lukusopet ovat suosittuja läksyjenteossa ja lukupaikkoina. Lasten ryhmätyöalueella tavataan kavereita, pelataan lautapelejä, luetaan ja tehdään läksyjä. Tilassa kokoontuu myös Kässäkerho tiistaisin.

Lasten suosikit

Lasten suosikkikirjat on koottu yhteen hyllyyn, josta on hyvä käydä poimimassa omat suosikit ja löytää uusia lempikirjoja. Tällä hetkellä suosittuja sarjoja ovat muun muassa kaikkien tuntemat Neropatit ja Kapteeni Kalsarit. Pointissa suosittuja ovat myös Nolo elämäni-sarja, Lotta Levoton-sarja, Mysteeritytöt, Pate-kirjat sekä kaikki Minecraft-peliin liittyvät tietokirjat. Suositut Kepler62-kirjat menevät yhä edelleen lainaan, ja siksi niitä ei kirjastosta paikan päältä usein löydy.

Olemmekin huomanneet, että lasten avaruusseikkailut, mitä Kepler62 -kirjatkin ovat, kiinnostavat lapsia paljon. Kun suositusta Tassu-trio-sarjasta ilmestyy toinen osa, Tähtikissa, laitamme teoksen Lasten Suosikit -hyllyyn esille. Pointissakin suosittujen Supermarsu-kirjojen tekijän Tagli ja Telle -jännityssarja löytyy myös usein Lasten suosikit-hyllystä. Taglin ja Tellen maailmaan pääsee tutustumaan myös e-kirjoina 5.-25.2.2018, kun Koko Suomi lukee -kampanja on käynnissä. Fantasia-kirjallisuutta ei sovi unohtaa, sillä niistä löytyvät monien lapsilukijoidemme kestosuosikit. Myös niitä esittelemme Lasten Suosikit -hyllyssä.

Iltasatutuokiot

Kirjastossa alkavat ilta-aikaiset satutuokiot, joissa on vaihtuvat teemat: lapset pääsevät muun muassa ihmettelemään Eemelin metkuja, etsimään kananpojan kadonnutta äitiä ja jännittämään noidan yskänlääkettä. Kevään iltasatutuokioiden aiheet löydät täältä. Tavoitteena on järjestää tulevaisuudessa lapsiperheille myös lorutushetkiä.

Asiakkaiden toiveet

Muutosten tavoite on parantaa erityisesti lasten ja lapsiperheiden palvelukokonaisuutta. Aviapoliksen suuralue on Vantaan seudun nuorekkainta aluetta: millään toisella suuralueella ei asu suhteellisesti yhtä paljon alle 16-vuotiaita ja yhtä vähän yli 64-vuotiaita. Kirjastomme kokonaislainauksesta yli puolet koostuu lastenkirjallisuudesta. Pointin kirjaston asiakkaiden ajatuksia kerättiin keväällä 2017 useilla menetelmillä aina havainnoinnista haastatteluihin ja työpajoihin. Käytössä oli myös ilmoitustaulu "Pointin kirjasto uudistuu", jonne kuka tahansa sai jättää anonyymin kommentin tai ehdotuksen post it -lapulle. Saimme paljon toiveita kokoelmista, palveluista, kalusteista ja laitteista. Inspiroivat lukutilat olivat useiden lasten, nuorten ja vanhempien asiakkaiden toiveissa, samoin opiskelu- ja läksyjentekomahdollisuus.

Taaperoiden vanhemmat toivoivat toiminnallisuutta ja touhumahdollisuutta. Perheiden ajatuksissa korostui kirjastokäynti eräänlaisena retkenä, vaihteluna kotioloille, ei ainoastaan lainaus- ja palautustapahtumana. Sekä lapset että aikuiset toivoivat, että tila olisi selkeämmin jäsennelty erilaisiksi alueiksi. Tätä myös henkilökunta oli toivonut. Koululaiset toivoivat erilaisia pelimahdollisuuksia, työpajoja ja yksittäisiä kirjasarjoja. Monet lapset jäävät kirjastoon koulun jälkeen ja nälkä yllättää. Useassa toiveessa olikin nostettu erikseen esille vesiautomaatti/vesipiste, samoin eväidensyöntimahdollisuus.

Kirjoittajat: Anne Hannikainen ja Eeva Kärkkäinen, osio Asiakkaiden toiveet Marjo Perälä

Kuvat: Anne Hannikainen