Kirjoja

Lue ja seikkaile lisätyssä todellisuudessa

Etsitkö kirjoja, joissa olisi lisättyä todellisuutta? Seuraavien vinkkien avulla voit tutustua muutamaan Helmet-kokoelman kirjaan, jotka hyödyntävät erilaisia lisätyn todellisuuden sovelluksia.

Lisätystä todellisuudesta käytetään myös nimitystä täydennetty todellisuus. Jos haluat etsiä muita kirjastossa saatavilla olevia lisätyn todellisuuden kirjoja, löydät ne Helmet-hausta parhaiten täydennetty todellisuus -sanaparia käyttämällä.
 

Mur, eli karhu
Kaisa Happonen & Anne Vasko

Mur, eli karhu -kuvakirja on oikea helmi! Mur-karhu rakastaa talvea ja haluaisi silloin vain seikkailla ulkona. Ja kun talvi sitten lopulta saapuu ja karhujen on aika mennä talvilevolle, Mur ei saa millään unta. Ei, vaikka kuinka yrittää! Kirjassa käsitellään lempeällä tavalla paitsi unettomuutta, myös erilaisuutta ja oman ainutlaatuisuuden tunnistamista.

Mur-karhun tarina toimii sellaisenaan kuvakirjasta luettuna, mutta lisätyn todellisuuden sovellus laajentaa huikealla tavalla lukukokemusta. Tutuksi tulevat Mur-karhun kotimetsä, kotipesä ja talvinen tähtitaivas revontulineen. Lisätyn todellisuuden avulla lukija pääsee itse liikkuen seikkailemaan ja toimimaan kirjasta tutuissa ympäristöissä.

Sekä kirja että sovellus ovat niittäneet laajaa kiitosta ja tanskalaisen Step In Booksin Mur-sovellus palkittiin vuoden 2017 parhaana laajennetun todellisuuden sovelluksena Bolognan kirjamessuilla. Seuraavasta videosta voit kurkistaa, miltä sovellus näyttää: https://www.youtube.com/watch?v=IGczZqHDUrU

Osa Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteistä järjestää Mur-kirjaan pohjautuvia lisätyn todellisuuden satutuokioita. Mikäli olet kiinnostunut tuokioista, ota yhteyttä lähikirjastoosi!

Tarvitset:

Kirjan (Helmet-kokoelmissa saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja pian myös ranskaksi)
Kameralla varustetun älypuhelimen tai tabletin
Ilmaisen Mur-sovelluksen (App Store, Google Play –kauppa)
 

Ponien maailma herää eloon
Caroline Rowlands

Tapaa Ponyvillen asukkaat Twilight Sparkle, Pinkie Pie, Rainbow Dash, Fluttershy, Applejack ja Rarity! Tämä herkullisen värikäs kirja on täynnä tietoa ponien luonteenpiirteistä, ominaisuuksista ja erityistaidoista. Lisätyn todellisuuden avulla voit myös muokata ponien ulkonäköä, tarkkailla niitä luonnollisessa koossa osana omaa ympäristöäsi tai lähteä kaverisi ja virtuaaliponien kanssa yhteiselle kävelylle. Voit myös napata itsestäsi kuvan suosikkihahmosi kanssa!

Tarvitset:

Kirjan
Kameralla varustetun älypuhelimen tai tabletin
Ilmaisen My Little Pony AR Guide –sovelluksen (App Store, Google Play –kauppa)
 

Vad har hänt här? En bilderbok med tolv korta filmer
Julia Neuhaus & Till Penzek

Miksi mummeli ja koira lentävät taivaalla pinkissä autossa? Miten avaruusgraffitit päätyivät astronautin pukuun? Kuka haukkasi luksusristeilijästä palasen? Tämän kuvakirjan jokaisessa kuvassa tapahtuu jotain eriskummallista. Kuvien yhteydessä olevat QR-koodit johdattavat lyhytanimaatioiden äärelle, jotka kertovat kuvan tapahtumiin johtavat tarinat. Erityisen hauskaa on kuitenkin ensin itse yrittää arvailla, mitä ennen kuvan ottamista on tapahtunut, ja katsoa video vasta lopuksi.

Ruotsinkielisestä nimestä huolimatta teosta voi lukea millä kielellä tahansa, sillä kuvakirjan kuviin ja tarinoihin ei liity tekstiä.

Tarvitset:

Kirjan
Kameralla varustetun älypuhelimen tai tabletin
QR-koodin lukijaohjelman (lisätietoa ohjelman hankkimisesta esim. sivulla
https://www.qr-koodi.net/luku-mobiililaitteilla.html)
 

Miina ja Manu –älysatukirjat
Teutori

Tuttu kaksikko seikkailee nyt myös lisätyn todellisuuden maailmassa! Älylaitteen ja ilmaisen Arilyn-sovelluksen avulla voit lukemisen ohella kuunnella tarinoita ja nähdä yllätyssisältöä. Kivan vinkkivideon lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen löydät seuraavasta linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=DJjG8u9K9vo&feature=youtu.be

Tarvitset:

Kirjan
Kameralla varustetun älypuhelimen tai tabletin
Ilmaisen Arilyn-sovelluksen (App Store, Google Play –kauppa)
 

iDinosaurus

Kiinnostavatko dinosaurukset? Siinä tapauksessa tämä tietokirja saattaa olla juuri sinun juttusi. Kirjan parissa voit paitsi lukea ja katsella kuvia, myös tutustua erilaisiin dinosauruslajeihin lisätyn todellisuuden välityksellä. Ohjaa Velociraptor-laumaa, kuuntele Tyrannosaurus Rexin karjuntaa tai lähetä lentävä lisko Pteranodon matkaan!

Tarvitset:

Kirjan
Kameralla varustetun älypuhelimen tai tabletin
Ilmaisen iDinosaurusAR-sovelluksen (App Store ja Google Play -kauppa)

Micro monsters
Camilla de la Bédoyère

Pikkuruisten ötököiden maailma on täynnä kiehtovia ja karmivia yksityiskohtia. Kirja ja siihen liittyvä sovellus esittelevät monen monta mikroskooppisen pientä ötökkää, jotka suurennettuna näyttävät kuin oikeilta hirviöiltä! Sovelluksen avulla voit tutkia ötököitä tarkemmin, liikuttaa niitä ja ottaa vaikkapa kuvan, jossa kotisi lattialla ryömii punkki, karhukainen tai täi. Kirja ja sovellus ovat molemmat englanninkielisiä.

Tarvitset:

Kirjan
Kameralla varustetun älypuhelimen tai tabletin
Ilmaisen Micro Monsters iExplore –sovelluksen (App Store, Google Play -kauppa)
 

Teksti & kuva:
Piia Bågman, Kallion kirjasto