matkalla lukemisen maailmaan

Mikä ihmeen IBBY Finland?

IBBY Finland on perustettu vuonna 1957 ja se kuuluu Suomen jaostona kansainväliseen International Board on Books for Young People -järjestöön. Kansainvälinen IBBY työskentelee lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lukutaidon edistämisen eteen ympäri maailmaa. IBBY Finland tunnettiin vuoteen 2003 asti nimellä Suomen nuortenkirjaneuvosto – Finska Ungdomsboksrådet, jonka yhtenä perustajajäsenenä oli taiteilija-kirjailija Tove Jansson.

Yhdistyksen tunnuslause ”Matkalla lukemisen maailmaan” kytkee yhteen IBBY Finlandin arvot, tavoitteet sekä toimintaan liittyvän kansainvälisyysnäkökulman. Jokaisella lapsella tulisi olla yhtäläinen oikeus lukutaitoon, lukuiloon ja mielikuvituksen lentoon. Sitä maailmaa kohti yhdistys tekee matkaa.

IBBY Finlandin toimintaan kuuluvat lasten- ja nuortenkirjallisuutta esittelevät julkaisut, näyttelyt, seminaarit sekä pohjoismainen ja kansainvälinen IBBY-yhteistyö. Yhdistys jakaa joka kolmas vuosi palkinnon, Anni Swan -mitalin sekä asettaa ehdokkaita kansainvälisiin palkintoihin ja näyttelyihin. Osiri Beach -hankkeen avulla tuetaan kenialaistyttöjen koulunkäyntiä ja paikallisen kyläkirjaston toimintaa.

Järjestön toiminnan tarkoitus on tuoda näkyvyyttä korkeatasoisille lasten- ja nuortenkirjoille sekä kirjankuvitustaiteelle. IBBY haluaa myös vahvistaa lukemiskulttuuria perheissä ja tukea lastenkirjallisuuden parissa työskenteleviä. Mielenkiintoiseen lukupakettiin on koottu laadukkaita kuvakirjoja ja niiden inspiroimia tehtäviä: https://ibbyfinland.wordpress.com/2017/03/25/4031/

IBBY:n hallitus järjestää tapahtumia ja koulutustilaisuuksia ja näin myös kannustaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkimustyötä ja sen näkyvyyttä. Kansainvälisen järjestön osana IBBY luonnollisesti edistää universaalia ymmärtämystä kirjallisuuden välityksellä.

Ibbyläisiä yhdistää kiinnostus lasten- ja nuortenkirjoihin, lastenkulttuuriin sekä erilaisiin lukutaitohankkeisiin. Mukana on monenlaisia lasten- ja nuortenkirjallisuuden ystäviä, kuten kirjastonhoitajia, opettajia, tutkijoita, kirjailijoita, kuvittajia, kääntäjiä, toimittajia, kustantajia ja opiskelijoita.

Onko lastenkirjallisuus sinunkin sydämesi asia? Olet lämpimästi tervetullut mukaan jäseneksi: https://ibbyfinland.wordpress.com/yhdistys/jasenyys/

IBBY Finland ry. löytyy myös facebookista, käy tykkäämässä ja aloita seikkailumatka lukemisen maailmaan!

Teksti: Pirkko Ilmanen, kirjastopedagogi Entressen kirjasto
Kuva: Ibby Finland ry