Muru poseeraa

Muru Neko ja talven tarinat

Kallion kirjaston oma robottikissa Muru Neko on tuijotellut kirjaston ikkunasta ulos ja odottanut lumisadetta kaihoisana monta päivää. Ehkä tänään talvi vihdoin saapuu? Mutta ei hätä ole tämän näköinen vaikka pitäisikin vielä vähän odotella - jos ei lunta löydy ulkoa, niin ehkä kirjoista sentään!

Videon alta löydät vinkkejä talven tarinoista. Kirjalinkkejä klikkaamalla pääset tarkistamaan kirjan saatavuustiedot HelMet-kirjastoista.

P.S. Lukea voi myös kaksin! Videolta voit kurkistaa Muru Nekon ja Henriikan yhteiseen lukutuokioon.

Ensikirjoja junioreille

Pulmu keinuu (Katajavuori, Riina & Savolainen, Salla)
Millaista on keinua kun lunta tupruttaa? Söötit kuvat ja lempeä tarina: "Ei haittaa jos putoaa. Lumi on pehmeää."

Toivon talvi (Tapola, Katri & Pertamo, Karoliina)
Mitä jos talvi vain ärsyttää ja tuntuu inhottavalta? Toivo ei pidä talvesta ollenkaan, vaan haluaisi viettää kaikki päivät sisällä. Onneksi talvikammoon löytyy kuitenkin ratkaisu.

Pipsa ja Jyri luistimilla (Nicholson, Sue)
Luisteleminen näyttää kovin helpolta, mutta millaista on oikeasti luistella ensimmäistä kertaa? "Liian rankkaa!" vastaa Pipsa.

Hrrr: talven tarina (Na, Il Sung)
Voiko kauniimpaa kirjan kuvitusta olla? Visuaalisesti ihastuttava kirja kertoo tarinan talveen valmistautuvasta luonnosta.

Kuvakirjoja alle kouluikäisille

Rauhallinen Erkki ja hiutalepoika (Nopola, Tiina & Nopola, Sinikka)
On tammikuu, ja kaikki lumi on sulanut pois. Erkki päättää tehdä asialle jotain – on aika käydä tapaamassa hiutalepoikaa.

Päivä pulkassa (Hirvonen, Hannu & Penna, Virpi)
”Nyt ulos laiskapyllyt!” Näin kehottaa kirja, josta tuli heti ensilukemalla Muru Nekon suosikki.

Hilpeä mäenlasku  (Toivola, Ritva & Pertamo, Karoliina)
Tässä on toinen hyvä pulkkailukirja. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, kun yhteen pulkkaan ahtautuu neljä kaverusta ja horisontissa siintää hyppyri.

Pentti miesten Lapin-reissulla (Katajavuori, Riina & Savolainen, Salla)
Muru Neko on jo pitkään haaveillut Lapin lumista. Onneksi tämän kirjan avulla pääsee matkaan vaikka säästöpossussa ei olisi senttiäkään!

Siiri ja lumimies (Nopola, Tiina & Lindman, Mervi)
Siiri on innostunut hiihtämisestä. Vaan vaelteleeko metsissä hirmuinen lumimies? Käykö hiihtäjille kalpaten?

Elsa luistelemassa (Ruuska, Kerttu & Sarell, Nadja)
Elsa lähtee elämänsä ensimmäistä kertaa luistelemaan. Oppi ja ilo -sarjan kirjoissa pureudutaan lasten arjen tärkeisiin hetkiin ja kirjojen lopusta löytyy aina myös tieto-osuus kulloinkin käsittelyssä olevasta aiheesta.

Kirjoja alakoululaisille

Anna Talven outo viivytys: satu niille, jotka ikävöivät vuodenaikoja  
(Nopola, Sinikka & Bondestam, Linda)
Ihmetyttääkö sinuakin, miksi talvi ja lumi joskus viipyy? Tämä kirja tarjoaa yhden mahdollisen selityksen.

Sanni ja Joonas: talviyö (Hokkola, Kalle & Ahokoivu, Mari)
Maaseudun talviyöhön kuuluu hillitöntä mäenlaskua, kuumaa kaakaota ja mielikuvituksellisia unia lumieläimistä. Graafinen kuvitus loihtii tähän sarjakuvakirjaan ainutlaatuista tunnelmaa. Tekstiä on kirjassa varsin maltillisesti, joten kirja sopii myös lukijoille, jotka ovat lukemisen alkutaipaleella.

Lapsen oma talvikirja (Vehmanen, Suvi & Nevakivi, Laila)
Haluatko tietää, miten karhu viettää talvea? Tai miten kurjenkellon käy kun tulee kylmä? Tästä kirjasta löytyy tietoa talven ihmeistä.

Taikatalvi (Jansson, Tove)
Millaista on kokea talvi ensimmäistä kertaa? Muumipeikko herää kesken talviunien eikä saa enää unen päästä kiinni. Samalla kun muu muumiperhe nukkuu, Muumipeikko kohtaa uusia seikkailuja, kutkuttavia vaaroja ja tietysti elämänsä ensimmäisen kerran lunta. Tämä klassikko sopii oivallisesti myös aikuisten talvilukemistoon!

Onnelin ja Annelin talvi (Kurenniemi, Marjatta)
Eräänä talviaamuna Onnelin ja Annelin talviselle pihalle kurvaa kenkälaatikon kokoinen auto. Autosta nousee esiin pikkuruisia ihmisiä - tästä alkaa talvinen seikkailu!

Pankkiryöstö (Jansson, Anna)
Emil Wern tutkii pankkiryöstöä lumisessa Visbyssä. Jos tämä kirja tempaa mukaansa, löytyy helppolukuisen sarjan muita osia kahmalollinen lisää HelMet-kirjastoista!

Miisan kaksoisaxel (Helmi, Hanna)
Helsingissä järjestettävät taitoluistelun MM-kisat lähestyvät! Niitä odotellessa voi kurkistaa taitoluistelun maailmaan vaikkapa Miisa-kirjojen välityksellä. Miisa on harrastanut luistelua jo pienestä saakka ja haaveilee Suomen mestaruudesta. Matkalla vain on monta mutkaa, eikä vaativa harrastus ainakaan helpota arjen muiden kuvioiden pyörittelyä. Miisa aloittaa myös yläkoulun, joka tuo mukanaan uusia haasteita. Miten taitoluistelun käy, riittääkö sille aikaa ja voimia kaiken muun ohella?

Mauri ja mini-isoveli (Salmi, Veera)
Veera Salmen mainio kirja Mauri ja vähä-älypuhelin on saanut jatkoa. Tällä kertaa pasilalainen Mauri viettää talvea kavereiden kanssa - luistelee, syö lunta ja pelkää oksua. Mukana meiningeissä myös Musta Barbaari - salil eka, salil vika!

Telma ja taikojen talvi (Teräs, Mila)
Miksi Telman kotitalon seinään ilmestyy välillä ovi, joka salaperäisesti katoaa taas? Muutakin kummallista tapahtuu, ja Telman urheutta koetellaan. Arvoitusten ohella puuhaillaan myös talven juttuja - helppolukuinen Telma-sarja viehättää tunnelmallaan ja lasten arjen kuvauksella.

Yläkoululaisille

Lumi (Vuorela, Seita)
Ei ole aivan yksinkertaista syntyä yhdessä maassa ja varttua toisessa. Lumi kertoo koskettavan tarinan eräästä talvesta, jolloin kahden Suomeen muuttaneen nuoren tarinat jälleen kohtaavat.

Säbätalvi (Veirto, Kalle)
Tämän kirjan päähenkilön talvi ei ala lupaavissa merkeissä - itse asiassa ilmassa leijuvat kaikki katastrofin ainekset. Yksi puhelinsoitto ja salibandy antavat kuitenkin toivoa paremmasta, ja Einari suuntaa uudelle paikkakunnalle. "Valinta oli siinä, katsoiko eteen vai taakse. Olin pitkään katsonut taakse, nyt käänsin katsetta uuteen suuntaan enkä aikonut jättää liikettä kesken." Yhden ihmisen elämässä ennättää yhden talven aikana tapahtua paljon.

Let it snow: kolme talvista rakkaustarinaa
(Green, John & Johnson, Maureen & Myracle, Lauren)
Etsiydy ihanaan kahvilaan, nappaa käteesi mukillinen höyryävää kaakaota ja kaiva laukusta esiin tämä kirja. Hyggeilyä parhaimmillaan!

Talventakoja (Prachett, Terry)
Onko noitakoulussa opiskeleva Tiffany Särkynen sinulle entuudestaan tuttu tyyppi? Ellei, lue ensin sarjan ensimmäinen ja toinen osa (Vapaat pikkumiehet, Tähtihattu). Sarjan kolmannessa osassa Tiffany saa sinnikkään ihailijan Talventakojasta, jolla homma lähtee lapasesta: taivaalta sataa pian Tiffanyn muotoisia lumihiutaileita ja ikkunoiden kuuraan piirtyy joka puolella Tiffanyn nimi. Kaiken tämän sivutuotteena maailmaa uhkaa ikuinen talvi...

Lisää talvisia kirjoja löydät esimerkiksi täältä. Kannattaa kysyä vinkkejä myös kirjaston henkilökunnalta! Lukuiloa!

Lopuksi Muru Nekon talvinen musavinkki:

Ella ja Aleksi: Talventörröttäjät

Teksti, kuva ja video: Piia Bågman, Kallion kirjasto
Videolla esiintyvät: Muru Neko ja Henriika Tulivirta, Kallion kirjasto