nuori lukemassa

Nuortenkirjapöhinää

Nuorten ja nuorten aikuisten kirjat ovat viime vuosina keränneet suosiota aiempaa enemmän ja se näkyy kasvuna myös kustantamoiden julkaisuluvuissa. Muutama vuosi sitten kirjastojen vuosittain järjestämä tapahtuma kirjareppu jakautui kahtia ja perustettiin ihan ihka oma nuorten kirjareppu, ihan vain nuorten aineistoja varten. <3

Mikä kirjareppu?

Koska kirjoja ilmestyy vuosittain niin hirveä määrä, ei kenelläkään ole aikaa tutustua niihin kaikkiin. Meidät kirjastoihmiset kuitenkin tunnetaan siitä, että tiedämme kirjoista – ainakin lähestulkoon, jos nyt ei aivan – kaiken. Kirjareppu on kirjastolaisten salainen ase aineistontuntemukseen, eli siihen, että osaamme suositella luettavaa kaikille jotka ovat sopivaa kirjaa vailla. Lasten ja nuorten kirjarepuista tekee erityisen paitsi se, että ne keskittyvät tiettyihin ikäryhmiin, myös se, että niissä esitellään kirjojen lisäksi myös pelejä.

No mitä siellä sitten tehdään?

Kirjareppu on tarkoitettu ikään kuin koulupäiväksi kirjastolaisille, ja vuorollaan eri aineistolajeja ja kategorioita saapuu esittelemään kunkin aiheen asiantuntija. Esimerkiksi fantasiaa esittelee ihminen, joka tietää siitä paljon, jännitystä sellainen, joka rakastaa lukea jännäreitä ja niin edelleen. Yleisö saa esittää kysymyksiä ja kommentoida, ja lähes kaikille kertyy pitkä lista uutta luettavaa ja vinkattavaa. Ideana on siis saada tieto lopulta teidän lasten ja nuorten käyttöön!

Pääseekö sinne kuka vain?

Valitettavasti osallistujien määrä on rajattu, joten itse tilaisuuteen ei mahdu kuin kirjastolaisia. Kirjastokaista kuitenkin paitsi lähettää tapahtuman suorana, myös taltioi sen verkkosivuilleen. Lisäksi Kirjarepun oheen on ilmestynyt verkkolehti, josta löydät kunkin esittelijän kirjalistat sekä esimerkiksi Kolmannen sisaren kirjoittaneen Magdalena Hain haastattelun.
Viime vuoden Kirjarepputallenteita pääset katsomaan tästä.

Kirjastossa nähdään!
Terkuin
Saana Koivukylän kirjastosta

Kuva: iam Se7en, Unsplash.com