Väritys2

Oppia ja hupia väreistä

Värittäminen näkyy Myyrmäen kirjastossa monin tavoin

Esikoululaisten Opitaan mitä vaan -vierailun toiminnallinen osuus huipentuu tuokioon, jossa kirjastolaisten verkosta etsimät värityskuvat liittyvät ryhmän valitsemaan teemaan. Vahaliinoilla suojattujen pöytien ääressä lapset tarttuvat mieleisiinsä puuväreihin ja väriliituihin. Jotkut ovat pikaisia värittäjiä, toiset tosi perusteellisia. Valmiit kuvat kiinnitetään taululle ja keskustellaan esimerkiksi siitä, millainen syötävä on hyvää tai huonoa hampaille. Lopuksi eskarit yleensä kerääntyvät taideteoksen eteen ryhmäkuvaa varten.

Lastentapahtumiin sisältyy usein askartelua, vaikkapa eläinnaamioiden koristelua. Meillä kissat, possut ja pöllöt ovat saaneet silmien ympärille kivan kirjavan värityksen. Itsetehty naamari päässä voi eläytyä uuteen rooliin. Viime joulukuussa vihreä pahvikuusi täyttyi lastenosastolla esillä olleista joulupalloista, joita väriteltiin innokkaasti. Lisäksi kirjaston tietokoneilta tulostetaan paljon värityskuvia ihan oma-alotteisesti. Pikku taiteilijoita parveilee päivittäin älytaulun ruudulla sormeilemassa virtuaalivärejä.

Mainioita ideoita värien yhdistelyyn löytyy seuraavista kirjoista:

Claudia Boldtin ja Eleanor Meredithin Tutki ja tee taidetta johdattelee tekstiohjeilla, pohtivilla kysymyksillä ja selkeillä kuvilla maalaamiseen, veistoksien tekemiseen, pukusuunnitteluun, kuvittamiseen, paperin leikkaamiseen, rakentamiseen, yhdessä tekemiseen ja valokuvaamiseen. Vaativampi opaskirja Näin piirrät väreillä esittelee värien käytön välineitä, piirtämisen perus+erikoistekniikoita, väriteorioita ja harjoitustöitä. 

Susan Schwaken Art lab for kids havainnollistaa englannin kielellä 52 luovaa seikkailua piirtäen, maalaten, painotyönä, paperilla ja sekatekniikoilla. Gavin Andrewsin 500 Kids Art Ideas tarjoilee kuvasarjoja monenlaisista taideprojekteista, osittain samoista kuin Art labissa.

Teksti: Minna Nuutila 
Kuva: Heidi Ranta-aho 
Myyrmäen kirjasto