Parhaat kesäkirjavinkit lapsille!

Heinäkuu häämöttää, mutta loppuiko lapselta luettava? Ei hätää! Suuntasitpa sitten mökille tai helteiseen kaupunkiin, nappaa tästä kirjavinkit ja lähde lomalle kirjaston kautta! 

Olen suositellut näitä kirjoja 3.–4.-luokkalaisille, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla muunkin ikäisillä lapsilla – kirjoissa kun ei ole ikärajoja.

Huumoria ja hulvattomia tilanteita 

Kevyttä kesälukemista löytyy huumorin saralta joka lähtöön. Kirjassa Maailman hauskin 11-vuotias Vilho tempautuu yllättävien sattumusten kautta suositun Vitsivitsi-tv-ohjelman kuvauksiin ja kisaa siellä ammattinäyttelijöitä vastaan. Kirjassa päästään kurkistamaan viihdeohjelman kulissien taakse, ja kirjailija onkin itse ollut mukana kirjoittamassa mm. Putouksen vitsejä! 

Herra Lemu on hulvattoman hauska kirja, jossa yksinäinen Chloe ja nimensä mukaisesti pahanhajuinen kulkuri herra Lemu ystävystyvät odottamattomasti. Chloe haluaa tarjota kodittomalle Lemulle katon päänsä päälle, mutta hänen piilottelunsa kodin pihavarastossa tuottaa haasteita. Kirja on yhdistelmä hervotonta huumoria ja toisaalta yhteiskunnallisia, ajatuksia herättäviä teemoja. 

Kirjassa Masi Tulppa – pääsy kielletty Masi on riemuissaan kesäloman alkamisesta ja aikoo pelata pleikkaria ja syödä pizzaa koko kesän. Pian hän saa kuitenkin kuulla vanhempiensa palkanneen lapsenvahdin, ja koko suunnitelma uhkaa mennä pilalle! Masi päättää vakaasti keplottelevansa itsensä pois lastenhoitajan vahtivan silmän alta, mutta onnistuuko hän? Tämä huumoriteos löytyy myös selkokirjana, joka sopii erinomaisesti niille, joille lukeminen tai suomen kieli tuottavat hankaluuksia. 

Jännitystä ja kiperiä pulmia 

Kesäloma on täydellinen aika perustaa vaikka salapoliisikerho ja ryhtyä selvittämään mysteerejä! Juhon ja Iston mukana pääset kesäleirille Lokkisaareen, jossa alkaa tapahtua kummia. Ensimmäisenä leiriyönä viereiseen saareen aletaan kantaa kasakaupalla pahvilaatikoita, vaikka saaren mökki on asuttamaton ja autio. Mitä oikein on tekeillä? Kirjassa yhdistyvät leiritunnelma, kaverisuhteet ja kutkuttava jännitys! 

Myös Etsiväkaksikolla on käynnissä kesäloma, mutta tylsistyminen uhkaa lamauttaa lomailijat. Pian Tilda ja Oliver kuitenkin huomaavat, että jotain on vinossa: kaupungissa päivittäin leijaileva pullantuoksu on tipotiessään. Käykin ilmi, että leipomosta on varastettu kaikki hiiva! Pian kaupungista alkaa kadota myös muita erikoisia asioita, ja Tilda ja Oliver ovat valmiina selvittämään, mistä oikein on kyse. 

Geoetsivät-sarjan ensimmäisessä osassa etsitään geokätköjä, vietetään kesälomaa ja joudutaan rengasrikon vuoksi yöpymään metsässä. Mitä tehdä, kun puhelimesta loppuu akku, ulkoa kuuluu outoja ääniä ja metsästä löytyy muovikassillinen satasen setelejä? Tässä kirjasarjassa lukemista riittää, sillä kirjoja on ilmestynyt jo 13, ja vielä tänä kesänä saadaan painosta 14. osa. 

Faktaa tiedonjanoisille 

Kesäisten kertomusten lisäksi lukunälkään tepsivät myös tietokirjat! Tosin tämä kirja saattaa saada mahan myös kurnimaan: Karkkikirjassa esitellään erilaisten makeisten historiaa, valmistustapoja sekä kaikkea sitä, mitä olet aina halunnut sokeriherkuista tietää! Kirjassa selviää mm. miten kivikaudella herkuteltiin, miten lakritsia valmistetaan ja mikä on vaahtokarkkien syömisen maailmanennätys. Paljon värikkäitä kuvia, hauskoja testejä ja knoppitietoa kaikille karkkien ystäville! 

Miksi mummo ei nuku talviunta? Voiko pahaan hajuun kuolla? Miksi ihminen keksi tupakan ja yrittää sitten päästä siitä eroon? Näihin ja 137 muuhun kysymykseen saat vastauksen kirjasta Tietääkö karhu, että se on karhu? Kirjassa lapset kysyvät ja alan asiantuntijat vastaavat. Hulvattomia ja oivaltavia kysymyksiä on monilta eri aihealueilta, joten tästä kirjasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin kiinnostavaa! 

Kesän retkiin ja seikkailuihin kannattaa valmistautua lukemalla Seikkailijan käsikirja. Tämä hurmaavasti kuvitettu kirjajättiläinen on täynnä tietoa luonnossa liikkumisesta ja selviytymisestä. Jos lautan rakennus, tulen teko tai maastoon kätkeytyminen kiinnostavat, niin tartu tähän kirjaan! 

Lukemisen täyteistä kesälomaa kaikille!