ilotulitus

Uusi minä lastenkirjoissa

Uutena vuotena tehdään perinteisesti uudenvuodenlupauksia, joista moni liittyy oman itsensä parantamiseen tai muuttamiseen: syön terveellisemmin, urheilen enemmän, konmaritan vaatekaappini… Naistenlehdet ovat vuodenvaihteessa pullollaan uusia elämänohjeita, mutta mitäpä jos kääntyisimmekin lastenkirjallisuuden puoleen uuden elämän rakentamisessa?

Uusia alkuja

Lastenkirjallisuudessa onneksi harvoin aloitetaan laihis ja lähdetään salille. Itse asiassa aivan päinvastaiseen toimenpiteeseen päädytään Kalle Veirton kirjasarjassa Sählymestarit, jossa kaverukset päättävät lopettaa urheilun kokonaan. Pian kuitenkin vanhempien salajuonelta haiskahtavien sattumien kautta pojat päätyvät pelaamaan sählyä, joka onkin lopulta ihan kiva urheilulaji. Sopivan painostuksen alla saattaa siis löytyä itselle sopiva urheilulaji!

Toisaalta helpompaa voisi olla aloittaa ihan kokonaan puhtaalta pöydältä ilman aiempien vuosien taakkoja. Julian Claryn kirjassa Me Ponnekkaat hyeenapariskunta päättää varastaa krokotiilien suuhun joutuneen ihmispariskunnan identiteetin. Uusi elämä on taatusti vanhaa mukavampi, mutta hyeenat joutuvat elämään jatkuvassa paljastumisen pelossa, sillä hyeenan naurua vaikeaa peittää. Kokonaan uuden identiteetin rakentaminen voikin olla aika raskasta, jos samalla on peiteltävä todellista minäänsä.

Uusia tapoja

Kuvakirjoissa tapahtuu usein jonkinlainen muutos päähenkilön käyttäytymisessä. Kyseessä voi olla oman identiteetin löytyminen, esimerkiksi Kaisa Happosen ja Anne Vaskon kirjassa Mur, eli karhu Mur-karhu toteaa olevansa erilainen, koska hän on talvikarhu. Myös omien huonojen tapojen muutos on yleistä: Rachel Brightin ja Jim Fieldin kirjassa Kyllä, sanoi koala perin muutosvastainen Koala ymmärtää lopuksi: “Kun joskus UUTTA kokeilee, ei KOSKAAN tule ikävä.”

Uusia taitoja

Uusi elämä voi alkaa myös pyytämättä, etenkin fantasiakirjallisuudessa. Niin Harry Potterin kuin Archie Greenen elämä mullistuu, kun he saavat syntymäpäivinään selville omaavansa taikavoimia. Uutena vuotena uuden elämän aloittaminen on omasta itsestään kiinni, mutta syntymäpäivät tuntuvat vaarallisilta. Myös Anna Hallavan Sammakkoprinsessassa Ofelia saa syntymäpäivänään elämää mullistavia tietoja: hän onkin keiju. Eikä siinä edes kaikki, Ofelia saa suudella vain tosirakkauttaan ja kaikki muut suutelukohteet muuttuvat sammakoiksi.

Onneksi uudenvuodenlupauksissa ei tarvitse pelätä näin vakavia seuraamuksia, pahimmillaan kesäkunnon sijaan vyötärölle kertyy vielä pari ylimääräistä kiloa. Toisaalta ehkäpä uutena vuotena voisikin luvata olla itselleen armollinen ja pitää itsestään juuri sellaisena kuin on nyt. Mallia voi ottaa Julie Murphyn Dumplinin päähenkilöstä, jonka mukaan täydellinen bikivartalo saavutetaan pukemalla päälle bikinit. Samalla voi heittää naistenlehtien terveellisemmät ruokavaliot lehtikeräykseen ja käydä lainaamassa syömisohjeiksi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu, syömään!

teksti: Annu Peltoniemi, Myyrmäen kirjasto
kuva: CC0/pixabay/olarts