Vinyylileikkuri

Tervetuloa käyttämään Itäkeskuksen kirjaston vinyylileikkuria!

Itäkeskuksen kirjaston pajasta löytyy vinyylileikkuri, jolla voi tehdä yksivärisiä tarroja tai kankaaseen painettavia kuvia. Kuvat liitetään CutStudio-ohjelmalla ja niitä voi etsiä esimerkiksi netistä. Ohjelmalla saa myös kirjoitettua haluamaansa tekstiä. Saatavilla on monia eri värejä! Kun leikkuri on leikannut kuvat, ne voi painaa esimerkiksi t-paitaan tai kangaskassiin lämpöprässillä.

Pääsin kokeilemaan vinyylileikkuria ja tein kaksi erilaista kangaskassia. Harjoittelin aluksi sen käyttöä tekemällä pienen pussin. Leikkurin käyttö vaikutti ensin monimutkaiselta, mutta loppujen lopuksi se ei ollut ollenkaan vaikeaa. Haastavin vaihe oli irrottaa ylimääräinen materiaali leikattavien kuvien ympäriltä, se vaati tarkkuutta! Kaktus-kassissa tein mustat ja siniset alueet erikseen ja painoin ne sitten lämpöprässillä yksi kerrallaan päällekkäin. Hämähäkki-kassissa ohuet jalat oli hieman vaikea saada pysymään kiinni – pienellä lisävaivalla se onnistui, mutta kannattaa suosia kuvia, joissa ei ole niin pieniä yksityiskohtia!

Voin hyvin kuvitella käyttäväni jatkossakin vinyylileikkuria erilaisiin projekteihin. Se soveltuu hyvin esimerkiksi vanhojen vaatteiden tuunaamiseen! Tarroilla voi koristella vaikkapa vihkoja tai puhelimen kuoria.

Vinyylileikkurin ja lämpöprässin saa varattua osoitteesta varaamo.hel.fi kirjastokortilla. Laitteiden käyttö on muuten ilmaista, mutta käytetyistä materiaaleista veloitetaan 1,20 euroa 10 senttimetriltä vinyyliä/tarraa. Mukana tulee käyttöohjeet, joiden avulla leikkurin käyttö onnistuu varmasti!

Kuvat ja teksti: Pinja / Itäkeskuksen kirjaston kesätyöntekijä