Kirjailija Kirsi Kunnas

Vuoden 2017 isovanhempi on Kirsi Kunnas

Joka vuosi lokakuun lopussa vietetään isovanhempien päivää. Tänä vuonna vuoden isovanhemmaksi valittiin monille lapsille tuttu kirjailija Kirsi Kunnas. Kirsi on kirjoittanut paljon runoja.

Kun Kirsi oli nuori nainen, hän kyllästyi lasten runoihin, joissa oli loppusointu ja jokin opetus. Siihen aikaan runot olivat lähes kaikki sellaisia. Kirsi ajatteli, että lapset tarvitsevat iloisia ja hauskoja runoja, joissa on erilaisia merkityksiä. Ja kauniita ja haikeita runoja, joita lapset voivat kuunnella ja mietiskellä iltaisin. Lapset tarvitsevat erilaisia runoja, ajatteli Kirsi. Ja kirjoitti Tiitiäisen satupuun.

Tiitiäisen satupuussa on iloisia, haikeita, kauniita ja höpsöjä runoja. Lapset rakastivat kirjaa vuonna 1956, jolloin se ilmestyi ja lapset rakastavat kirjaa edelleen. Sinäkin saatat tuntea kirjan runoja. Runojen nimiä ovat esim. Tunteellinen siili, Vanha vesirotta ja Ville ja Valle. Tässä yksi runo Tiitiäisen satupuusta:

Herra Pii Poo

Herra Pii Poo
oli taikuri.
Hän huusi: hii hoo!
ja maata polkaisi
ja taikoi:
rusinoita
mansikoita
omenoita
perunoita
porkkanoita
prinsessoita
makkaroita,
siis,
herra Pii Poo
oli noita.             (Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu)

Mitä kaikkea sinä teet isovanhempiesi kanssa? Luetteko kirjoja tai runoja? Ehkä voisitte lukea yhdessä, tai vaikka vuorotellen, Tiitiäisen satupuuta?

Kaikilla ei ole isovanhempia mukana elämässään. He voivat asua kaukana, toisessa kaupungissa tai toisessa maassa. Tai he voivat olla niin kiireisiä, etteivät ehdi tavata lastenlapsiaan, tai he voivat olla jo kuolleet. Jos sinulla ei ole omia isovanhempia, tunnetko jonkun mukavan vanhemman ihmisen? Ehkä voisit lukea kirjoja hänen kanssaan? Jospa naapurissasi asuu hyvä ja kiva ihminen, joka haluaisi olla sinun isovanhempasi? Netissä on myös erilaisia varamummopalveluja, joista voit vanhempiesi kanssa tutkia löytyisikö sinulle lähistöltä varamummo tai -vaari.

Syksy pimenee. Nyt olisi hyvä aika lukea Tiitiäisen satupuuta illan hämärässä, vaikkapa juuri isovanhempien kanssa. Tai jos sinulla on pikkusisaruksia, voit lukea runoja heille. 

Ja jos sinulla ei ole Tiitiäisen satupuuta omassa kirjahyllyssäsi, voit lainata sen lähimmästä kirjastosta. Jos et oikein tiedä, mistä runokirjat löytyvät, kysy apua kirjaston henkilökunnalta, he kyllä näyttävät paikan ja etsivät sinulle kirjan.

Mukavia runohetkiä kaikille lapsille ja aikuisille!

Teksti: Mari Luolamaa                                                                                                            

Kuva: Wikipedia