Sarjakuvia

Milloin luit viimeksi hyvän sarjiksen? Oletko itse piirtänyt sarjakuvia?

Sarjakuvia on monenlaisia. Lyhyitä strippi-sarjiksia, joita voit lukea lehdistä. Niissä yleensä hauska juttu saadaan kerrottua muutamalla kuvalla. Stripeistä on koottu albumeja, joita voit etsiä kirjastosta. Tällaisia on esimerkiksi kissasta ja koirasta kertova Kamut, Lassin elämästä kertova Lassi ja Leevi sarjikset ja tuttujen Muumien alkuperäiset seikkailut. Aku Ankka kumppaneineen on myös seikkaillut lyhyissä strippi-sarjakuvissa. Useat sarjakuvahahmot seikkailevat sekä stripeissä että pidemmissä tarinoissa.

Kirjastosta löydät paljon sarjakuva-albumeita, joissa on pitkiä tarinoita. Tarinat voivat olla historiallisia seikkailuita, kuten Asterixin ja kumppaneiden tarinat. Jotkut sarjikset kertovat tavallisten lasten elämästä, kuten Sanni ja Joonas -sarjikset tai juuri kirjastoon tuleva Loota-sarjis. Siinä Matias löytää pahvilaatikon, joka paljastuukin velhon apuriksi. Sarjiksissa voi seikkailla mielikuvitushahmoja, kuten Marsupilami, viidakossa asuva pitkähäntäinen otus tai Muumit, kaikkien tuntemat sympaattiset otukset.

Monet leffoissa seikkailevat supersankarit ovat alun perin ilmestyneet sarjakuvissa. Tällaisia on vaikkapa Hämähäkkimies ja Mustanaamio. Aku Ankka kumppaneineen on auttanut lapsia innostumaan sarjakuvista ja Akkarit ovatkin mainiota luettavaa. Niiden kieli on värikästä ja niistä saa huomaamatta monenlaisia tietoa. Jotkut sarjikset ovat huippujänniä, vaikkapa Coraline, joka seikkailee omituisessa maailmassa tai Saniaislehdon salaisuudet, jossa orpotyttö Agnes selvittää erilaisia mysteereitä, myös omien vanhempiensa kohtaloa.

Manga tarkoittaa Japanissa tehtyä sarjakuvaa. Mangasarjiksia on ilmestynyt Japanissa hirmuisia määriä ja niitä on käännetty suomeksi myös tosi paljon. Mangoissa voivat päähenkilöt olla ihmisiä tai eläimiä, esim. koiria tai hamstereita. Japanissa kirjoitetaan ja luetaan toisin päin kuin meillä Suomessa. Niinpä mangat luetaan meidän mielestä lopusta alkuun, vaikka japanilaisten mielestä meidän kirjat on kirjoitettu väärin päin. Tule tutustumaan kirjastosi mangahyllyyn, ehkäpä manga kiinnostaa sinua!

Voit myös itse ryhtyä piirtämään sarjakuvia. Kirjastossa pidetään toisinaan sarjiskursseja, joihin voit tulla mukaan. Voit myös lainata sarjakuvan piirtämisoppaita. Voit piirtää lyhyitä strippejä tai kertoa pitkän tarinan sarjakuvan muodossa.

Tässä muutamia vinkkejä hyvistä sarjakuvista. Tule itse löytämään lisää kirjastosta!

Ahokoivu, Hakkola: Sanni ja Joonas, Talviyö ja Sanni ja Joonas, Hugo serkku
Gaiman: Coraline
McDowell: Kamut
Närhi: Saniaislehdon salaisuudet
Wattersson: Lassi ja Leevi
Wirbeleit, Heidschötter: Loota

Oppaita sarjakuvan piirtämiseen:

Ahokoivu: Sarjakuvatekijän opas
Coope: Manga : Piirtäjän opas
Koskela: Uusi sarjakuvantekijän oppikirja
Sparrow: Mega manga

Teksti ja kuvat: Mari Luolamaa