Espoon Kirjastopolulla voi kohdata oikean kirjailijan

Koronasta huolimatta tänäkin keväänä Espoon KULPS! Kirjastopolulla koululaiset voivat taas tavata kirjailijoita, kun vierailut toteutetaan etänä.

Kaikille Espoon neljäsluokkalaisille on tarjolla tilaisuus tutustua tarinankerronnan saloihin, jutella kirjailijan kanssa ja esittää tälle omia kysymyksiä. Jokainen kirjailijavierailu on ainutlaatuinen elämys, sillä tapahtuman tekijöinä saavat olla sekä kirjailija että yleisö! 

Ilmoittautua näille maalis-, huhti- ja toukokuun vierailuille kannattaa nelosluokkien heti 8.2. alkaen! Jos vierailuja on jäljellä vielä 17.2. voivat nelosten lisäksi ilmoittautua myös Espoon kolmos-, vitos- ja kutosluokat.

Maaliskuussa:

Kalle Veirto kertoo hauskoja ja vauhdikkaita etsiväjuttuja, esimerkiksi Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka-sarjan kirjoista.

Riikka Ala-Harjan kanssa pohditaan Ebba-kirjojen pohjalta mm. erilaisia perheitä ja perhe-elämää.

Paula Noronen on useimmille alakoululaisille tuttu Supermarsu-kirjoista. Vierailu on haastattelumuotoinen eli kirjailija vastaa oppilaiden etukäteen lähettämiin kysymyksiin.

Jari Mäkipään kanssa on tilaisuus pohtia vaikkapa miten tarinat syntyvät, esimerkiksi Etsiväkerho Hurrikaani- ja Masi Tulppa-sarjojen kirjat,  ja miten kirjojen kirjoittaminen eroaa televisio-ohjelmien käsikirjoittamisesta.

Roope Lipasti kertoo kirjoittamisesta, tarinoiden synnystä ja lukemisen tärkeydestä. Myös virtuaalivierailut voivat olla vuorovaikutteisia.

Tomi Kontio, sanojen taikuri ja virkkeiden tirehtööri, lähestyy kirjallisuutta tarinoiden kautta.

Saku Heinäsen vierailulla kuullaan kirjailijan ja kuvittajan työstä, sekä ytimekkäästi siitä, mistä tarinankerronnassa on kyse. Luokka voi valita vierailuille yhden teemoista, jotka ovat muutos, käänne, hahmo ja toinen maailma.

Huhtikuussa:

Antti Halme kertoo kirjailijan työstä sekä tarina-aiheiden ideoinnista ja vaikkapa siitä, mikä on tärkeää jännityskirjojen kirjoittamisessa.

Monelle alakoululaiselle Puluboi-kirjojen kautta tutun Veera Salmen kanssa puolestaan päästään pohtimaan tarinoiden tarkoitusta ja sitä, miten maailma on niitä täynnä. Voidaan miettiä myös lukemisen ihanuutta ja vaikeutta.

Mika Keräsen kanssa voidaan hänen kirjojensa kautta eläytyä salapoliiseina selvittämään rikoksia Tartossa. 

Tuutikki Tolonen kertoo omasta polustaan kirjailijaksi ja ylipäätään kirjoittamisesta. Hän paljastaa myös, miten katsella maailmaa tarinankertojan tai tarinanetsijän silmin ja miten mielikuvitusta voi ruokkia. 

Jukka-Pekka Palviainen puhuu kirjoista ja kirjoittamisesta huumorilla asian tärkeyttä unohtamatta.

Siri Kolun vierailulla ytimessä on tarina, innostaminen lukemaan ja sen vakuuttaminen, että jokaisella on oma tarina, yksilöllinen tarinasormenjälki. Vierailulla selviää myös Rosvoloiden synty. 

Anneli Kanto kertoo ja keskustelee kirjailijan työstä ja oppilaat pääsevät kurkistamaan myös hänen työhuoneeseensa.  

Toukokuussa:

Tuula Kallioniemi kertoo omasta työstään, kirjoistaan, niiden taustoista, syntyvaiheista, ideoista sekä kirjan matkasta valmiiksi tuotteeksi.

Kirjailija-käsikirjoittaja Silja Sillanpää puolestaan kutsuu oppilaita mukaan “kirjoituspönttöön”! Silja esittelee seikkailujen ituja ja työn alla olevia tarinoita.

Vuokko Hurmeen kanssa tarjoutuu mahdollisuus matkata Huimaa-kirjasarjan tarinan myötä tulevaisuuteen, jossa maailma on kääntynyt ylösalaisin, tai miettiä supervoimia Värikkäät-kirjasarjan pohjalta.

Markus Ikola lukee otteita hullunkurisista Jasu-kirjoistaan ja kertoo niiden tekemisestä. Keskustelu ja yhteiset pohdinnat johdattavat usein oivallukseen lukemisen tärkeydestä.

Magdalena Hai on erikoistunut fantasian, scifin ja kauhun, eli kaikenlaisen kumman kirjoittamiseen. 

Maria Kuutin kanssa keskustellaan kirjoista, lukemisesta ja tehdään sanataidetehtäviä.

Kirjallisuuden moniottelija ja näyttelijä Eppu Nuotio kertoo kirjailijan työstä, kirjan matkasta ideasta kirjaston hyllyyn ja siitä miten hänestä tuli kirjailija.

Teksti: Heliminna Hakala ja Petra Rukkinen
Kirjailijaosuus pohjautuu Lukukeskuksen kuvauksiin.
Kuva (kirjailija Tomi Kontiosta): Heliminna Hakala

Lisätietoja:  

Kulps!-kirjailijatapahtumista Lukukeskuksen sivuilla 

Espoon KULPS! Kirjastopolun kouluyhteistyön palvelut, sisällöt, ilmoittautumiset sekä yhteyshenkilöt

Suomenkielisten alakoulujen nelosluokat voivat varata vierailuja 8.2.2021 alkaen osoitteessa kulps.espoonkirjastot.fi. Jos alakoulujen vierailuja jää, avautuu ilmoittautuminen 17.2. alkaen myös 3. sekä 5. ja 6. luokille.
Vierailuja järjestetään myös erityisryhmille, yläkoululaisille sekä ruotsinkielisille luokille.