Lapsi ja iPad

Kirjasto kotona - vinkkejä alakouluikäisille

Täältä löydät luettavaa, kuunneltavaa, katseltavaa ja tehtävää alakoululaisille niin koulussa kuin kotonakin.


LUETTAVAA JA KUUNNELTAVAA 

Lukulumo

Monikielinen lasten kuvakirjapalvelu Lukulumo tarjoaa home access-version kaikille ilmaiseksi 13.5. saakka. Home access -versio sisältää e-aineistoa varhaiskasvatusikäisille. Saat palvelun käyttöön lataamalla Lukulumo-sovelluksen älylaitteellesi sovelluskaupasta. Käyttäjätunnus: lukulumokoti
Salasana: 987654321

Koulujen ja kuntien on mahdollista saada palvelu kevätlukukauden loppuun saakka ilmaiseksi käyttöönsä.

Helmet.fi E-kirjasto

Helmet E-kirjastosta löydät kirjaston sähköisen tarjonnan.

Ohjeet e-kirja -ja äänikirjapalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-kirjoista

Ohjeet e-lehtipalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-lehdistä

Haluatko tehdä e-aineiston hankintaehdotuksen? Jätä ehdotuksesi tänne

Iltasatu.org

Iltasatu.org on maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi, johon kootaan tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja sekä uusia teoksia.

Kirjasampo

Kirjallisuuspalvelu Kirjasammon kautta on mahdollista päästä lukemaan lasten- ja nuortenkirjallisuutta, jonka tekijänoikeudet ovat rauenneet. Linkki artikkeliin.

Papunet

Papunet tarjoaa tietoa, apua ja erilaisia materiaaleja ihmisille, jotka eivät kommunikoi puhumalla tai joille puheen ymmärtäminen on vaikeaa, sekä heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille. Papunetissä löytyy ladattavia ja tulostettavia selkokirjoja ja aineistoja lapsille ja nuorille. Linkki Papunetin tietoa ja tarinoita -osioon.

Makupalat

Makupalat.fi-sivustolle on koottu myös satuja ja kuvakirjoja

Historian jännät naiset - tarinoita sähköpostiin alakoululaisille

Tilaa sähköpostiisi päivittäinen Historian jännät naiset –tarina! Toimittaja-kirjailija Maria Petterson julkaisee joka arkipäivä yhden alakouluikäisille sopivan tarinan. Tarinat ovat ilmaisia ja ne on tarkoitettu helpottamaan ja ilahduttamaan koululaisten ja näiden huoltajien päiviä.
Sähköpostikirjeen tilaaminen
Marian haastattelu Helsinki-kanavalla 

Selkokeskuksen e-aineistot

Tietokirjoja, satuja ja nuorten tarinoita selkokielellä 

Maksulliset äänikirjapalvelut

Maksullisia äänikirjapalveluja kuten BookBeatia ja Storytelia voi kokeilla 2 viikkoa maksutta. Osa kouluista on saanut käyttöönsä BookBeatin ilmaiset lahjakortit 2 kuukaudeksi, mutta uusia lahjakortteja kouluille ei toistaiseksi jaeta

Lukuvalmentaja Junior -palvelu

Helsingin kaupunginkirjaston Lukuvalmentaja junior palvelee asiakkaitaan myös kirjastojen ollessa kiinni. Valmentajan tapaaminen ja kirjakassivalmennus ovat sulkuaikana poissa käytöstä, mutta sähköpostivalmennuksia voi edelleen tilata sekä suomeksi että ruotsiksi. Palvelu on suunnattu 0-17 –vuotiaille lapsille ja nuorille.

Epic digital library

Epic is an English language digital library that is free for librarians and teachers and available for a subscription price for parents. Epic offers free home-use to students via teacher’s accounts through June 30, 2020 and parents can try Epic for free for 30 days.

ETÄOPETUKSEEN

Sinin e-kirjavinkit 1.-6.luokille

Lasten ja nuorten erikoiskirjastonhoitaja Sini Helminen vinkkaa YouTubessa e-kirjoja 1-6.luokkalaisille. Kaikki vinkatut kirjat löytyvät Helmet-kirjastojen e-kirjakokoelmista. Useimmissa kirjoissa on pieni varausjono, joten varmistaaksesi kirjan saannin, kannattaa tehdä itsekin varaus!  Kirjalistoihin on merkitty, mikäli kirja on saatavilla myös muista e-kirjapalveluista. 

Lukudiplomi

Monilukutaitodiplomi tarjoaa 1.-4. -luokkalaisille mahdollisuutta täydentää omista lukudiplomeista puuttuvia suorituksia sekä kirjallisuudella (e-aineistona) tai vaihtoehtoisilla uusilla monimediatehtävillä. Diplomit löytyvät suomeksi, ruotsiksienglanniksi ja venäjäksi.

Kirjasto kotona Seppo.io -peli 1.–4.-luokkalaisille

Kirjasto kotona -peli soveltuu alakouluikäisen lapsen itsenäisesti kotona pelattavaksi. Peliä voi käyttää esimerkiksi osana etäopiskelua. Tässä pelissä aloitetaan aamu median parissa ja jatketaan suorittamalla pieniä tehtäviä, perustetaan oma kirjasto, jutellaan Veikko-papalle ja keksitään lukemista leluille. Monessa tehtävässä otetaan kuvia, joten tämä peli kannattaa pelata kännykällä. Pelin tehtävissä on myös ääniä. Peliä pääsee pelaamaan Seppo.io -sivuilla koodilla 435E73. Peli on jaettu myös Seppo.io -sivuston sisältökirjastoon, joten opettaja voi muokata siitä oman version, jos hänellä on Seppo.io käytössään.

Kirjahyllyseikkailu - Seppo-kirjallisuuspelejä alakoululaisille

Kirjahyllyseikkailu on alakoululaisille suunnattu kirjallisuusaiheinen Seppo-pelisarja, jossa vinkataan hyvää ikäryhmälle sopivaa kirjallisuutta ja tehdään kirjoihin liittyviä tehtäviä. Tehtävät voi suorittaa ilman kirjoja. Täysien pisteiden tavoittelu vaatii myös tiedonhaun taitojen harjoittelua. Pelejä pääsee pelaamaan Seppo.io -sivuilla, 1.–2.-luokkalaiset koodilla EB2C4D, 3.–4.-luokkalaiset koodilla BE719C ja 5.–6.-luokkalaiset 127815.
Pelit on jaettu myös Seppo.io -sivuston sisältökirjastoon, joten opettaja voi muokata niistä oman version, jos hänellä on Seppo.io käytössään.

Seppo.io-peli: vinkkejä pieneen Helmet-lukuhaasteeseen 3.-4.-luokkalaisille 

Suorittaako 3-4.luokkalaisesi vuoden 2020 Pientä Helmet-lukuhaastetta? Tämä peli vinkkaa haasteeseen sopivaa lukemista. Pieni Helmet-lukuhaaste on lapsille ja nuorille suunnattu leikkimielinen haaste, jossa osallistuja valitsee lukemansa kirjat erilaisten valmiiksi annettujen aiheiden perusteella.  

Lukuvinkit on poimittu erityisesti Helmet-lukudiplomin kirjoista. Helmet-lukudiplomista on juuri julkaistu monilukutaito-versio, josta löytyy vinkkejä kirjallisuuden löytämiseen e-aineistona eri palveluista. Ja vaikka kirjoja ei juuri nyt saisikaan käsiinsä, peli toimii kuitenkin lukuinnon herättäjänä! Peli on pelattavissa seppo.io –sivuilla koodilla 7C3BCE.

Sanataidetehtäviä 1.–6.-luokkalaisille

Luettuihin kirjoihin perustuvia sanataidetehtäviä alakouluikäisille. Sopii sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen että vapaa-ajalle. Kirjan voi valita vapaasti. Materiaalin voit ladata täältä.

Kirjalliset jatkotarinat 1.–3.-luokkalaisille

Oheisen linkin takaa löytyy 1.-3.-luokkalaisille kirjallisuuteen liittyviä tehtäviä, joissa lapset voivat jatkaa itse tarinaa. Tarinat pohjaavat suosittuihin lastenkirjoihin. Kirjalliset jatkotarinat löytyvät erilliseltä sivulta.  

Kirjallisuuden eri genret tutuksi 3.-6.-luokkalaisille

Tehtävät on suunnitelty niin, että ne voi tehdä itsenäisesti ilman kotona olevia kaunokirjoja. Alussa virittäydytään tunnelmaan kuuntelemalla kirjavinkkejä eri kirjallisuuden genreistä, minkä jälkeen tehdään erilaisia tehtäviä, joissa tutustutaan kirjallisuuden genreihin. Tehtävät löydät sivulta bit.ly/genretopettajalle.

Siepatut sanat - visuaalisen runouden etätyöpaja 5-9.luokkalaisille

Valmis sanataidepaja etäkoulua käyville tai kenelle tahansa, joka haluaa hetkeksi siepata ympäristöstä löytyviä sanoja ja luoda niistä jotain uutta! Työpaja soveltuu erityisen hyvin 5-9.luokkalaisille, ja siihen on hyvä olla käytettävissä 2-4 oppituntia, valituista työtavoista riippuen. Materiaalia voi hyödyntää eri oppiaineiden yhteydessä - erityisen helppoa se on linkittää äidinkieleen ja kirjallisuuteen, kuvataiteeseen ja liikuntaan. Työpajaohjeet löydät Siepatut sanat -Helmet-artikkelista.

Pelikasvatuksellisia tehtäviä peruskoululaisille

Kurkista videopelien historiaan tai kokeile oman lautapelin tekemistä. Tästä etäopetuksen tueksi tehdystä tehtäväpaketista löydät pelikasvatuksellisia tehtäviä joissa tutustutaan peleihin ja pelaamiseen. Osassa tehtävistä harjoitellaan tiedonhakutaitoja, osassa päästetään luovuus valloilleen. Tehtävät soveltuvat parhaiten peruskoululaisille 5. luokasta eteenpäin. Löydät tehtävät täältä: Kirjastoilta kouluille - Pelikasvatus.

KIRJASTOSOME JA -STRIIMIT

Oodin satutunnit ja muut striimit

Helsinki-kanavalta löytyy tallenteina Oodista lähetettyjä satutunteja, satujoogaa ja kirjailijavierailuita. Kanavalla joka arkipäivä myös suoria streameja. Kurkkaa esimerkiksi seuraavat: 

Linda Liukas lukee Hello Ruby-kirjojaan
Riina Katajavuori lukee kuvakirjaansa Kaksi kotia

Soturikissat-instalive

Tervetuloa seuraamaan livelähetystä Klaaninvanhimpien pesästä huhtikuussa ja toukokuussa tiistaisin ja torstaisin kello 16-17. Tapahtumat löydät Tikkurilan kirjaston Helmet-sivulta ja Instagramista  @tikkurilankirjasto.

Harry Potter -kerho 

Tervetuloa mukaan kaikki uudet ja vanhat Potter-fanit! Kerhon ohjelmassa on mm. taikaliemi-paja ja bingo. Keskustelemme tekemisen lomassa Potter-kirjasarjasta ja muista hyvistä fantasiakirjoista.Livelähetykset toukokuun keskiviikkoisin klo 16-17. Tapahtumat löydät Tikkurilan kirjaston Helmet-sivulta ja Instagramista  @tikkurilankirjasto.

Kirjastokurren Instagram-sivut

Kun suurin osa opiskelee kotoa käsin ja vain oravilla on lupa seikkailla vapaasti, tarvittiin yhteinen paikka kirjavinkeille, tarinoille ja kirjastolaisten keksimälle tekemiselle.
Meitä kurren apulaisia on monta. Teemme töitä ala- ja yläkoululaisten kanssa, alle kouluikäisiä unohtamatta! @kirjastokurren löydät Instagramista. Tiliä ylläpitää Espoon kaupunginkirjasto.

Lukukoira Nekun etävastaanotto

Lukukoira Nekku ja oppipoikansa Pätkis ottavat vastaan lukijoita Zoomissa videoyhteydellä. Lisätietoja löydät Helmet-artikkelista.

Kirjastokaistan ohjelmat

Kirjastokaistan lastenohjelmista löytyy mm. lukukoira Sylvin seikkailuja ja lasten animaatioita. 

Kirjasto kotiin -podcast kirjastolaisille ja opettajille

Poikkeuskevään kunniaksi aloitetussa Kirjasto kotiin -podcastissa Pirkanmaalla ja Helsingissä työskentelevät kirjastolaiset keskustelevat lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Podcast on suunnattu erityisesti kirjastolaisille, opettajille ja muille lasten ja nuorten kirjoista kiinnostuneille aikuisille.

MUUT VINKIT

Lukuliikkeen vinkit

Lukuliike koostaa vinkkejä lukuinnon ylläpitämiseen etäopetuksessa ja kotona. Uusia vinkkejä on luvassa joka päivä ainakin sataan vinkkiin saakka. 

Niilo Mäki Instituutin lukutuokiot

Juhlavuotensa kunniaksi Niilo Mäki Instituutti julkaisee 30 lukulähetystä arkipäivisin klo 8 maanantaista 23. maaliskuuta alkaen. Lukutuokioilla lukumummit ja -vaarit, suomalaiset urheilijat ja muut julkisuudesta tutut henkilöt lukevat lastenkirjoja. Myös aiemmin julkaistut lukutuokiot löytyvät lukutuokiosivustolta.

Teatteri Hevosenkengän satukanava

Teatteri Hevosenkengän oma Satukanava, jolla näyttelijä Eero Ahre lukee Topeliusta, Andersenia, kansansatuja, klassikoita ja myös lasten omia satuja. 

Konserttikeskuksen etäkonsertit

Konserttikeskuksen laadukasta ohjelmistoa eri ikäisille lapsille tarjotaan nyt etänä Konserttikeskuksen etäkonsertit -sivulla. Aiemmat esitykset myös katseltavissa.

#kirjapäivässä​ - streamatut satutunnit 

Useat kirjailijat lukevat nyt satujaan somessa. Satutuokioita löydät sosiaalisesta mediasta hashtagillä #kirjapäivässä. Esimerkiksi Timo Parvelan satutunnit löydät hänen Facebook-sivuiltaan.

Spoofy - kyberturvallisuuden sanastot ja ilmiöt

Spoofy on viihteellinen oppimispeli, jossa opetellaan digiturvataitoja. Maksuton mobiilisovellus sopii erityisesti pienille koululaisille, jotka opettelevat juuri matkapuhelimen ja netin käyttöä. Pelin on tuottanut IT-palveluyhtiö CGI yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Virtuaalinen Annantalo

Vinkkejä ja ideoita perheille kotona taiteiluun Virtuaalisesta Annantalosta. 

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton Kulttuuria kotona -sivut

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sivuille päivitetään jatkuvasti uusia vinkkejä.


Kuva: Maarit Hohteri, Helsingin kaupunki