lapsi lukee

Kirjasto kotona – vinkkejä perheen pienimmille

Täältä löydät luettavaa, kuunneltavaa, tehtävää ja katseltavaa varhaiskasvatusikäisille niin kotona kuin päiväkodissakin.

LUETTAVAA JA KUUNNELTAVAA

Lukulumo

Monikielinen lasten kuvakirjapalvelu Lukulumo tarjoaa home access-version kaikille ilmaiseksi 13.5. saakka. Home access -versio sisältää e-aineistoa varhaiskasvatusikäisille. Saat palvelun käyttöön lataamalla Lukulumo-sovelluksen älylaitteellesi sovelluskaupasta. Käyttäjätunnus: lukulumokoti
Salasana: 987654321

Varhaiskasvatusyksiköiden on mahdollista saada palvelu kevätlukukauden loppuun saakka ilmaiseksi käyttöönsä.

Helmet.fi E-kirjasto

Helmet E-kirjastosta löydät kirjaston sähköisen tarjonnan.

Ohjeet e-kirja -ja äänikirjapalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-kirjoista

Ohjeet e-lehtipalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-lehdistä

Haluatko tehdä e-aineiston hankintaehdotuksen? Jätä ehdotuksesi tänne.

Iltasatu.org

Iltasatu.org on maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi, johon kootaan tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja sekä uusia teoksia.

Kirjasampo

Kirjallisuuspalvelu Kirjasammon kautta on mahdollista päästä lukemaan lastenkirjallisuutta, jonka tekijänoikeudet ovat rauenneet. Linkki artikkeliin.

Papunet

Papunet tarjoaa tietoa, apua ja erilaisia materiaaleja ihmisille, jotka eivät kommunikoi puhumalla tai joille puheen ymmärtäminen on vaikeaa, sekä heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille. Papunetissä löytyy ladattavia ja tulostettavia selkokirjoja ja aineistoja lapsille ja nuorille. Linkki Papunetin tietoa ja tarinoita -osioon.

Makupalat

Makupalat.fi-sivustolle on koottu myös satuja ja kuvakirjoja.

Selkokeskuksen e-aineistot

Tietokirjoja, satuja ja nuorten tarinoita selkokielellä 
Verkkokirjoja selkokielellä eri aiheista eri ikäisille

Maksulliset äänikirjapalvelut

Maksullisia äänikirjapalveluja kuten BookBeatia ja Storytelia voi kokeilla 2 viikkoa maksutta. 

Lukuvalmentaja Junior -palvelu

Helsingin kaupunginkirjaston Lukuvalmentaja junior palvelee asiakkaitaan myös kirjastojen ollessa kiinni. Valmentajan tapaaminen ja kirjakassivalmennus ovat sulkuaikana poissa käytöstä, mutta sähköpostivalmennuksia voi edelleen tilata sekä suomeksi että ruotsiksi. Palvelu on suunnattu 0-17 –vuotiaille lapsille ja nuorille.

Epic digital library

Epic is an English language digital library that is free for librarians and teachers and available for a subscription price for parents. Epic offers free home-use to students via teacher’s accounts through June 30, 2020 and parents can try Epic for free for 30 days.

TOIMINTAIDEOITA

Aparaattisaari eskareille

Mediakasvatuspeli Aparaattisaari eskareille. Lisätietoa löydät Helmet-artikkelista.

Kuvakirjavaalit

Kotona tai päiväkodissa voi järjestää kuvakirjavaalit! Helsingin kaupunginkirjaston ladattavat ohjeet kuvakirjavaalien järjestämiseen sulkuajan oloihin. Täältä puolestaan löydät alkuperäisen ohjeen kuvakirjavaaleihin.

Kirjastoleikki

Kun kirjastoon ei pääse oikeasti, siellä voi käydä leikisti! Alta voit ladata Helsingin kaupunginkirjaston ohjeet kirjastoleikin järjestämiseen päiväkodissa. Tiedostosta löytyy myös tulostettavaa rekvisiittaa leikin järjestämiseen. Ladattava kirjastoleikki-materiaali.

Pikkuotus etsii ystävää -Seppo.io-peli

Pikkuotus on aina elänyt yksin. Nyt se haluaa löytää ystävän. Auta otusta matkalla tekemällä sanataideharjoituksia. Ystävä voi olla lähempänä kuin luulisikaan! Peli sopii lapsen ja aikuisen yhdessä pelattavaksi. Peliä pääsee pelaamaan Seppo.io -sivuilla koodilla DDBA52.

KIRJASTOSOME JA -STRIIMIT

Oodin satutunnit ja muut striimit

Helsinki-kanavalta löytyy tallenteina Oodista lähetettyjä satutunteja, satujoogaa ja kirjailijavierailuita. Kanavalla joka arkipäivä myös suoria streameja. Kurkkaa esimerkiksi seuraavat: 

Linda Liukas lukee Hello Ruby-kirjojaan
Riina Katajavuori lukee kuvakirjaansa Kaksi kotia

Satu- ja lorutuokiovideoita

Satu- ja lorutuokiot muuttivat kirjastosta Youtubeen. Satutuokioissa selviää mm. söikö hiiri kuun? Entä millainen on kaarnaveneen matka? Lorutuokioissa aikuinen leikittää 0-6 -vuotiasta lasta lorujen tahdissa ja ohjaajan opastamana. Aikuinen myös pääsee mukaan lausumaan loruja ääneen, sillä ohjaaja toistaa lauseet kaksi kertaa peräkkäin. Siispä tervetuloa leikittämään lasta lorujen tahdissa ja ohjaajan opastamana. Videoita tuottaa Vantaan kaupunginkirjasto.

Löydät satu- ja lorutuokioita HelmetVantaan youtube-kanavalta 

Varjoteatteria ja satutunteja Kirjastokurren-Youtubekanavalla

Kirjastokurre-youtubekanavalta löydät Espoon lastenkirjastolaisten tekemiä videoita. Tarjolla on mm. satutunteja kuten Pirkko-Liisa Surojeginin eläinsatuja sekä Äitini on piikkisika -varjoteatteriesityksen. 

Kirjastokurren Instagram-sivut

Kun suurin osa opiskelee kotoa käsin ja vain oravilla on lupa seikkailla vapaasti, tarvittiin yhteinen paikka kirjavinkeille, tarinoille ja kirjastolaisten keksimälle tekemiselle.
Meitä kurren apulaisia on monta. Teemme töitä ala- ja yläkoululaisten kanssa, alle kouluikäisiä unohtamatta! @kirjastokurren löydät Instagramista. Tiliä ylläpitää Espoon kaupunginkirjasto.

Kirjastokaistan ohjelmat

Kirjastokaistan lastenohjelmista löytyy mm. lukukoira Sylvin seikkailuja ja lasten animaatioita.

MUITA VINKKEJÄ

Niilo Mäki Instituutin lukutuokiot

Juhlavuotensa kunniaksi Niilo Mäki Instituutti julkaisee 30 lukulähetystä arkipäivisin klo 8 maanantaista 23. maaliskuuta alkaen. Lukutuokioilla lukumummit ja -vaarit, suomalaiset urheilijat ja muut julkisuudesta tutut henkilöt lukevat lastenkirjoja. Myös aiemmin julkaistut lukutuokiot löytyvät lukutuokiosivustolta.

Teatteri Hevosenkengän satukanava

Teatteri Hevosenkengän oma Satukanava, jolla näyttelijä Eero Ahre lukee Topeliusta, Andersenia, kansansatuja, klassikoita ja myös lasten omia satuja. 

Konserttikeskuksen etäkonsertit

Konserttikeskuksen laadukasta ohjelmistoa eri ikäisille lapsille tarjotaan nyt etänä Konserttikeskuksen etäkonsertit -sivulla. Aiemmat esitykset myös katseltavissa.

#kirjapäivässä​ - streamatut satutunnit 

Useat kirjailijat lukevat nyt satujaan somessa. Satutuokioita löydät sosiaalisesta mediasta hashtagillä #kirjapäivässä. Esimerkiksi Timo Parvelan satutunnit löydät hänen Facebook-sivuiltaan.

Virtuaalinen Annantalo

Vinkkejä ja ideoita perheille kotona taiteiluun Virtuaalisesta Annantalosta

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton Kulttuuria kotona -sivut

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sivuille päivitetään jatkuvasti uusia vinkkejä.

Kuva: Stephen Andrews, Unsplash