Kirjasto kotona - vinkkejä yläkouluikäisille

Tälle sivulle on koottu yläkouluikäisille sopivia e-kirjavinkkejä, materiaaleja etäopetuksen tueksi sekä valikoituja somesisältöjä.

LUETTAVAA JA KUUNNELTAVAA

Novelleja ja kuunnelmia yläkoululaisille

Luettavaa, jonka saamista ei estä mikään muu kuin verkon kaatuminen. Vinkit löydät Helmet-artikkelista.

Helmet.fi E-kirjasto

Helmet E-kirjastosta löydät kirjaston sähköisen tarjonnan.

Ohjeet e-kirja -ja äänikirjapalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-kirjoista

Ohjeet e-lehtipalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-lehdistä

Haluatko tehdä e-aineiston hankintaehdotuksen? Jätä ehdotuksesi tänne

Kirjasampo

Kirjallisuuspalvelu Kirjasammon kautta on mahdollista päästä lukemaan lasten- ja nuortenkirjallisuutta, jonka tekijänoikeudet ovat rauenneet. Linkki artikkeliin.

Papunet

Papunet tarjoaa tietoa, apua ja erilaisia materiaaleja ihmisille, jotka eivät kommunikoi puhumalla tai joille puheen ymmärtäminen on vaikeaa, sekä heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille. Papunetissä löytyy ladattavia ja tulostettavia selkokirjoja ja aineistoja lapsille ja nuorille. Linkki Papunetin tietoa ja tarinoita -osioon.

Selkokeskuksen e-aineistot

Tietokirjoja, satuja ja nuorten tarinoita selkokielellä 
Verkkokirjoja selkokielellä eri aiheista eri ikäisille

Maksulliset äänikirjapalvelut

Maksullisia äänikirjapalveluja kuten BookBeatia ja Storytelia voi kokeilla 2 viikkoa maksutta. 

Lukuvalmentaja Junior -palvelu

Helsingin kaupunginkirjaston Lukuvalmentaja junior palvelee asiakkaitaan myös kirjastojen rajoitetun palvelun aikana. Valmentajan tapaaminen on poissa käytöstä, mutta sähköposti- ja kirjakassivalmennuksia voi edelleen tilata sekä suomeksi että ruotsiksi. Palvelu on suunnattu 0-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille.

ETÄOPETUKSEEN

Luovaa kirjoittamista ja kirjallisuuden genrejä Seppo.io-peli

Seppo-oppimispelialustalle tehty Luovaa kirjoittamista -peli avaa yläkouluikäisille kirjallisuuden genrejä hauskasti ja luovasti. Lataa sovelluskaupastasi Seppo-sovellus tai pelaa peliä selaimessa Seppo.io -sivuilla ja syötä kirjautuessasi koodi 8492ED. Peli on Helsingin kaupunginkirjaston työntekijöiden laatima.

Vinkkejä tiedonhakuun 9.-luokkalaisille

Monen 9.-luokkalaisen kevään tehtävänä on projektityö jostain kotimaisesta kirjailijasta. Vinkkilistalta löydät hyviä tiedonlähteitä sekä ohjeita verkkotiedon arviointiin. 

Tiedonhankinnan ja medialukutaidon tietopaketti yläkouluun ja toiselle asteelle

Mitä olisi hyvä tietää tekijänoikeuksista, digijalanjäljestä tai mis- ja disinformaatiosta? Entä mihin seikkoihin olisi hyvä kiinnittää huomiota vaikkapa korona-viestinnässä? Oulun kaupunginkirjaston Eväitä opiskeluun-sivustolle on koottu monipuolinen tiedonhankinnan ja medialukutaidon tietopaketti. 

​Ruudun takana -Seppo.io 8-9.-luokkalaisille

14-16-vuotiaille suunnattu peli käsittelee kirjallisuutta, lukemista ja mediataitoja. Pelissä harjoitellaan informaatio- ja medialukutaitoja monipuolisten tehtävien avulla ja annetaan myös lukuvinkkejä. Peli on suunniteltu itsenäisesti pelattavaksi, mutta viimeisessä tehtävässä tarvitaan myös samaa peliä pelaavan kaverin apua. Osassa tehtäviä voi halutessaan hyödyntää esim. askartelu- ja piirustusvälineitä, mutta pelkällä älypuhelimellakin pärjää. Peliä pääsee pelaamaan Seppo.io -sivuilla. Pelaajakoodi: 876B9F. 

Siepatut sanat - visuaalisen runouden etätyöpaja 5-9.luokkalaisille

Valmis sanataidepaja etäkoulua käyville tai kenelle tahansa, joka haluaa hetkeksi siepata ympäristöstä löytyviä sanoja ja luoda niistä jotain uutta! Työpaja soveltuu erityisen hyvin 5-9.luokkalaisille, ja siihen on hyvä olla käytettävissä 2-4 oppituntia, valituista työtavoista riippuen. Materiaalia voi hyödyntää eri oppiaineiden yhteydessä - erityisen helppoa se on linkittää äidinkieleen ja kirjallisuuteen, kuvataiteeseen ja liikuntaan. Astu sisään Siepatut sanat työpajaan​.

Pelikasvatuksellisia tehtäviä peruskoululaisille

Kurkista videopelien historiaan tai kokeile oman lautapelin tekemistä. Tästä etäopetuksen tueksi tehdystä tehtäväpaketista löydät pelikasvatuksellisia tehtäviä joissa tutustutaan peleihin ja pelaamiseen. Osassa tehtävistä harjoitellaan tiedonhakutaitoja, osassa päästetään luovuus valloilleen. Tehtävät soveltuvat hyvin kaikille yläkouluikäisille. Löydät tehtävät täältä: Kirjastoilta kouluille - Pelikasvatus.

KIRJASTOSOME JA -STRIIMIT

FOR YA - kirjavinkkejä nuorille You Tubessa

Kirjavinkkejä ja keskustelua kirjallisuudesta kirjailija ja Helsingin kaupunginkirjaston kirjavinkkari Sini Helmisen ja kirjailija Elina Pitkäkankaan FOR YA -kanavalla. 

@Sivupiiri vinkkaa Instagramissa

Sivupiirin toimittaja Henriika vinkkaa erilaisia nuortenkirjoja. Mukana videoilla on myös Henriikan Astrid-koira. Lukuvinkkivideoita julkaistaan pääsääntöisesti joka toinen keskiviikko ig-tilillä @sivupiiri_vinkkaa.

Matka mangan maailmaan -podcast ja virtuaalinen lukupiiri

Podcastissa kolme kirjastolaista Helsingistä keskustelevat mangasarjoista, joiden ensimmäisen luvun voi lukea kustantamon sivuilta ilmaiseksi. Käsiteltävät mangasarjat K13 ja K16. Podcast-jaksot voit kuunnella Youtubesta Matka mangan maailmaan -kanavalta

Soturikissat-live

Tervetuloa seuraaman Soturikissat-liveä Tikkurilan kirjaston instagram-liveen! Livelähetykset joka tiistai kello 16-17 Tikkurilan kirjaston instagram tilillä: @tikkurilankirjasto

Lukukoira Nekun etävastaanotto

Lukukoira Nekku ja oppipoikansa Pätkis ottavat vastaan lukijoita Zoomissa videoyhteydellä. Lisätietoja löydät Helmet-artikkelista.

Kirjastokurren Instagram-sivut

Kirjastokurre seikkailee hyvien tarinoiden, kirjavinkkien ja sanataiteen parissa.  Me kurren apulaiset työskentelemme Espoon kaupunginkirjastossa, niin ala- kuin yläkoululaisten kanssa, alle kouluikäisiä unohtamatta! @kirjastokurren löydät Instagramista

Oodin kirjailijavierailut ja muut striimit

Helsinki-kanavalta löytyy tallenteina Oodista lähetettyjä kirjailijavierailuita ja muita streamattuja lähetyksiä. 

Kuva: Pixabay