Koodaisitko runon?

Otetaan yksi taivaankappale, yksi kodin esine, yksi väri, yksi ajanmääre, muutama adjektiivi ja pari ovelaa sääntöä. Sekoitetaan joukkoon pari pomppivaa ötökkää sekä muutama hilpeä ajatus.

Koodattu runo on ruudulla tapahtuva runoesitys. Omiin sanoihin tulee ripaus lisää taikaa, kun ne koodataan ilmestymään ruudulla.

Koodaaminen on luovaa leikkiä

Runokoodaus on harjoitus, joka sopii ihan ensimmäistä kertaa ohjelmointia kokeilevalle. Runo pilkotaan osiin ja kerrotaan koneelle hyvässä järjestyksessä. Pääset keksimään itse, miltä haluat runosi näyttävän ruudulla. Kuvat, äänet, tapahtumien tahti voivat tuoda runoon ihan uusiakin juttuja ja luoda tunnelmaa.

Runoreseptejä ja sanataideharjoituksia

Runoilu voi kuulostaa hankalalta, mutta hauskassa sanataideharjoituksessa oma teksti syntyy melkein kuin itsestään. Seuraat vain ohjeita ja keksit sanan kerrallaan.

Kirjoittaisitko runoselfien, numeroloitsun tai mietelmän ilosta ja surusta? Kaikkia näitä runoreseptejä on käytetty Tapiolan kirjaston runokoodauspajoissa. Runoreseptejä ei ole keksitty itse, vaan niitä on poimittu sanataideohjaajilta, oululaisen sanataidekoulu Valveen verkkosivuilta ja nuortenkirjallisuuslehti Vinskistä.

  • runoselfie 1. (pdf)
  • runoselfie 2. (pdf)
  • ilo ja suru -mietelmä (pdf)
  • numeroloitsu (pdf) sanataidekoulu Valveen sivuilla, loitsun kaava löytyy viimeiseltä sivulta.

Näin se käy: koodataan runo

Jos käytössä on iPad, voit kokeilla runon koodausta ilmaisella Hopscotch-sovelluksella. Alkuun pääset näillä ohjeilla. Hopscotchilla tekstin voi laittaa ilmestymään ruudulle monella eri tyylillä.

  • Hopscotch-runo -ohje (pdf) (päivitetty 10.10.2016)

Sekä android- että iPad-käyttäjät voivat käyttää ScratchJR-sovellusta. ScratchJR on myös maksuton sovellus. ScratchJR:llä runo on helppoa kirjoittaa vuorosanoina. 

Teksti, ohjeet ja kuvat: Marjukka Peltonen, Tapiolan kirjasto