Soittimia sinisellä pohjalla.

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi!  

Musiikkihankkeen tapahtumat jatkuvat. Katsomme, minkä tilanne sallii, ja otamme ensisijaisesti huomioon yleisön terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Seuraamme tapahtumia ja kokoontumisia koskevia hallituksen ja aluehallintoviraston määräyksiä ja suosituksia ja toimimme niiden mukaisesti. Katso ohjelmatiedot Tulevat tapahtumat -otsikon alta.

Helsingin kaupunginkirjaston Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hankkeessa kaupunkilaisten on mahdollista tutustua uusiin musiikkisisältöihin sekä kokeilla, miltä musiikin tekeminen tuntuu. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun asti.

Fyysisen musiikkiaineiston lainaaminen kirjastoista sekä sen ostaminen ovat vähentyneet musiikkitarjonnan siirryttyä suurelta osin verkkoon. Musiikin tarjonta kuluttajille on kuitenkin myös monipuolistunut ja tuonut uusia mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia hankkeen aikana on tarkoitus tehdä tutuksi niin asiakkaille kuin kirjastojen työntekijöille.

Yhteistyön pohjalta toteutetaan kaikille avoimia ja maksuttomia kuuntelupiirejä ja musapajoja. Kuuntelupiirit ja musapajat sopivat ennen kaikkea niille, jotka kaipaavat uutta musiikkia kuunneltavakseen tai haluavat kokeilla, miltä tuntuu itse tehdä musiikkia. Tarkoituksena on tavoittaa myös niitä kaupunkilaisia, jotka eivät ole aikaisemmin välttämättä ollenkaan käyttäneet kirjaston musiikkipalveluja.

Kuuntelupiirejä ja musapajoja

Pääosa kuuntelupiireistä ja musapajoista järjestetään Pasilan kirjastossa, jossa on yksi pääkaupunkiseudun kirjastojen suurimmista äänitekokoelmista. Pelkästään cd-levyjä on Pasilan kirjastossa noin 30 000 kappaletta. Hankkeessa ovat mukana myös muut aktiiviset Helsingin musiikkikirjastot Itäkeskuksen kirjasto, Kallion kirjasto ja Töölön kirjasto, joihin osa tapahtumista laajenee.

Aktiiviseen musiikin kuunteluun ja rentoon rupatteluun perustuvassa kuuntelupiirejä on syksyn 2020 aikana tulossa viisi. Jokaisessa on eri aihe, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Musapajassa pääsee tekemään musiikkia luovasti ja nauttimaan siitä. Musapajoja on syksyllä 2020 kolme. Ennakkoilmoittautumisia eikä aikaisempaa kokemusta musiikin tekemisestä tarvita.

Aiheista ja työpajojen kokoontumisista kerrotaan Pasilan kirjaston Facebook-sivulla, Pasilan Helmet-sivuilla ja Helmetin tapahtumasivuilla. Tule ja huomaa, että musiikki vie sinut mukanaan!

Suositus! Musiikkipedagogi Tuuli Wallenius avaa musiikin teoriaa ja tekemistä ummikoille hauskalla ja käytännöllisellä tavalla. Hän on julkaissut verkkoon kattavan avoimen oppimateriaalin Opi musiikista biisinteon kautta.  

Tapahtumat

Virtuaalitapahtumat:

Puhetta musiikista ja miten sitä voi helposti oppia

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hanke esittäytyi Helsinki-kanavalla. Hankkeen vetäjä Arja Niemimaa jutusteli Jaana-Maria Jukkaran kanssa. Jaana-Maria on hankekumppani ja  Maailman musiikin keskuksen toiminnanjohtaja. Lisäksi musiikkipedagogina musiikkihankkeessa työskentelevä Tuuli Wallenius esitteli helppokäyttöisen musiikinteko-ohjelman.

Tapahtuman voi  katsoa tästä linkistä: https://www.helsinkikanava.fi/fi_FI/web/helsinkikanava/player/vod?assetId=52294983

#KallioLIVE

Musiikkihankkeemme pääsee vieraaksi Kallioon. Keskustelussa kävi ilmi, uusien musiikkikirjastopalvelujen ytimenä on itse tekeminen ja yhteisöllisyys. Videossa näki päivänvalon myös Minimusatunti nro 3, BandLab, jossa luupataan älylaitteella.

-> Katso video tästä: Opi musiikista -hanke esittäytyy

#KallioLIVE numero 2

Musiikkihankkeemme pääsee vieraaksi Kallioon toisen kerran. Puheenaiheena ovat kuuntelupiirit. Lisäksi Elävä Jukeboksi esittää toivekappaleen.

-> Katso video tästä:  Kuuntelupiirit ja Elävä Jukeboksi

#KallioLive numero 3

Musiikkihankkeemme pääse kolmannenkin kerran vieraaksi Kallioon, jossa puhutaan laulamisesta, harjoitellaan malliksi yhteisöllistä laulamista. Kuulemme ja näemme myös kuorotempauksessa syntyneen virtuaalikuoron lauluesityksen uudesta kappaleesta ”Tän laulun laulan”.

-> Katso video tästä: Yhteisöllinen laulaminen ja Virtuaalikuoro

Tulevat tapahtumat:

Musatreffit. Tule musatreffeille juttelemaan musiikkipedagogin kanssa mistä vain musiikkiin liittyvästä aiheesta ja saamaan vinkkejä musiikin harrastamiseen. Tuuli Walleniuksen Musatreffit on tarjolla 10 kertaa! Voit tulla treffeille kerran tai useammin. Paikkana on kirjaston 2. kerroksen Musiikki ja media -alue.

Keskiviikkoisin klo 1719:   19.8., 26.8., 2.9., 9.9., 16.9., 23.9., 30.9., 7.10., 21.10. ja 28.10.

Kuuntelupiirit. Supersuosituissa aktiiviseen kuunteluun ja yhdessä jutteluun keskittyvissä kuuntelupiireissä tutustut musiikin eri lajeihin ja ilmiöihin. Paikkana on kirjaston 1. kerroksen S-Point.

Ti 22.9. klo 18– 19 Elävä j ukeboksi

Elävä jukeboksi soittaa ja laulaa yleisön toivekappaleita listalta. Tule valitsemaan kappaleita ja juttelemaan niistä rennosti. Musiikista vastaa ihastuttava kitaristi-laulaja Tuuli Wallenius. Minkä biisin sinä valitset?

To 8.10. klo 18– 19 Korvan kunto-ohjelma

Kapellimestari Satu Simola johdattelee aiheeseen. Osa Helsingin kaupunginorkesterin neliosaisesta Opi kuuntelemaan klassista -sarjasta.

To 15.10. klo 17– 18 Suomi-bluesin tarinaa

Dj:eina ja tarinan juontajina ovat Blues News -lehden toimituspäällikkö Pete Hoppula ja Finnish Blues Societyn varapuheenjohtaja Harri Suokas.

To 29.10. klo 17– 18 Etnosoi !-artistiesittely 

Esittelijänä ja levyjenpyörittäjänä on festivaalijärjestäjän edustaja Maailman musiikin keskuksesta. Etnosoi! on jokasyksyinen festivaali Helsingissä konsertteineen, klubi-iltoineen ja oheistapahtumineen. Pääset kuulemaan inspiroivia maistiaisia tämän vuoden festarin artistikirjolta.

Ma 7.12. klo 13– 14 Jazz ja tango maalais- ja kaupunkilaisilmiöinä

Sinulla on hieno mahdollisuus tutustua kenties yllättäviinkin näkökulmiin jazzin ja tangon maailmoista. Osallistujia johdattelee yhteiseen rupatteluun musiikkinäytteiden avulla Musiikkiarkiston johtaja, dosentti, FI, DI Juha Henriksson.

Musapajat

Toiminnallisissa musapajoissa voit tehdä musiikkia helposti ja hauskalla tavalla. Pajat soveltuvat kaikentasoisille musiikinharrastajille, etkä tarvitse edes omaa soitinta mukaan. Paikkana on kirjaston auditorio, 2. kerros.

To 1.10. klo 17– 19 Opi musiikista biisinteon kautta

Oman kappaleen tekemistä kokoava paja. Kertausta ja uusia vinkkejä. Musiikkipedagogi Tuuli Wallenius opastaa ja innostaa.

La 7.11. klo 13– 15 Kansanvälisiä rytmejä Balkanilta

Helposti opittaviin, todella kiehtoviin rytmimaailman tunnelmiin on johdattelemassa Nefes-yhtyeen muusikoita. Musapaja on Etnosoi!-festivaalin ohjelmaa.

To 3.12. klo 17– 19 Kamujen paja

Musapajan vetäjänä toimii Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinjan opettaja. Kamulinjan kaikki opettajat ovat kansanmusiikkiin erikoistuneita musiikin maistereita, joilla on vahva muusikkotausta ja pedagoginen osaaminen. Opettajat pitävät oppilaitaan vertaisinaan muusikkoina ja tuovat esiin osallistujien persoonallisia vahvuuksia. Pajan ohjelma täsmentyy.

Konsertit

Kamulinja soi!

To 1.10., ti 3.11. ja ke 2.12. klo 17.30–18.15 Ennakkotiedoista poiketen 7.9. konsertti on PERUTTU.

Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinja esittäytyy kirjastokonserttien sarjassa. Sympaattiselle Kamulinjalle on tyypillistä eri ikäisten harrastajien kohtaaminen yhteisissä soittajaisissa. Kamulinjan ryhmien soitinvalikoimissa ovat harmonikka (2- ja 5-rivinen), jouhikko, kantele, kitara, nokkahuilu, piano/harmooni, ukulele ja viulu. Neljän kirjastokonsertin yhteydessä on aina esittelyssä jokin soitin. Tapahtumapaikkana on kirjaston Allas, 1. kerros

Kamujen paja ja Kamulinja soi! liittyvät Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinjan 10-vuotisjuhlintaan.

Ma 2.11. klo 18-18.45 Pasilassa soi!  Merve & Chrysa

Chrysa Panagiotopoulou – laulu / vocals
Merve Abdurahmani – koskettimet, laulu / keys, vocals 

Kun laulaja Chrysa Panagiotopoulou (Kreikka) ja pianisti Merve Abdurahmani (Kosovo/Suomi) ensi kerran kuulivat toistensa musisointia, syntyi idea duon muodostamisesta välittömästi. Kreikkalaiset ja kosovonsuomalaiset juurensa tuntien duo tulkitsee kansansävelmiä sielukkaalla ja vahvalla otteella herättäen niiden takana olevat tarinat henkiin.

Taidokas soitto ja laulu, improvisaatio ja koskettavat tulkinnat johdattavat Välimeren kauneutta huokuvalle matkalle Balkanin alueelle. Esikoisalbumiaan työstävä duo julkaisi kesällä 2020 kolme kappaletta sisältävän Roots –EP:n, jota juhlistamme Etnosoi!-konsertissa. Konserttipaikka: Pasilan kirjasto, Allas (1. kerroksen kirjastosalissa).

Yhteistyössä: Maailman musiikin keskus ja Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hanke.

To 12.11.2020. Klo 12– 12.45 Keskipäivän konsertti 

Stadin Juhlaorkesteri tuo valoa ja juhlan tuntua kaikille aivan tavalliseen loppusyksyn päivään kirjastokonsertissa. Tiedossa on svengiä seitsenmiehiseltä ensembleltä. Eikö olekin loistoidea tulla konserttiin päivällä? Paikkana on kirjaston Allas, 1. kerros. Ohjelmatiedot täydentyvät.

Näyttelyt

Bluesin tarinaa. 1.10.– 24.10. Näyttely muusikko Eddie Boydista. Pasilan kirjaston 2. kerroksen Musiikki ja media -alueella. Tiedot täsmentyvät.

60-luvun musiikkifanikulttuuri Suomessa. 1.12.2020–5.1.2021 Pasilan kirjaston molemmissa kerroksissa. Näyttely on osa Musiikkiarkiston 30-vuotisjuhlaohjelmaa. Tiedot täsmentyvät.

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -tapahtumat eri kirjastoissa

Elävä Jukeboksi

Elävä Jukeboksi soittaa ja laulaa yleisön toivekappaleita listalta. Tule valitsemaan kappaleita ja juttelemaan niistä rennosti. Musiikista vastaa ihastuttava kitaristi-laulaja Tuuli Wallenius. Minkä biisin sinä valitset?

Elävän Jukeboxin kuuntelupiirit ovat klo 18-19:

Ti 1.9. Töölön kirjastossa

Ti 22.9. Pasilan kirjastossa

Ti 6.10. Kallion kirjastossa

To 8.10. Itäkeskuksen kirjastossa

Opi kuuntelemaan klassista!

Opi kuuntelemaan klassista! -verkkomateriaali ja kirjastoissa syksyllä 2020 järjestettävät kuuntelupiirit tutustuttavat sinfoniaorkesteriin ja sille sävellettyyn ohjelmistoon sekä antavat avaimia kuunteluun. Yhteistyössä: Helsingin kaupunginorkesteri.

ke 9.9. klo 17–18 Musiikkia pähkinänkuoressa, Itäkeskuksen kirjastossa, Kirjastosalissa
to 8.10. klo 17–18 Korvan kunto-ohjelma, Pasilan kirjastossa, S-Pointissa,
ke 18.11. klo 17–18 Orkesteri – pieni kylä, Töölön kirjastossa, Mika Waltari -salissa
ti 8.12. klo 17–18 Sävellysten hedelmäkori, Kallion kirjastossa, Kupolisalissa

helsinginkaupunginorkesteri.fi/opi-kuuntelemaan-klassista

Huomio! Ennakkotiedoista poiketen ovat kaikki neljä syyskuuksi ilmoitetetut Community Singing -laulupajat Kallion kirjastossa PERUTUT. Ne siirtyvät yhdessä laulamiselle turvallisempaan ajankohtaan.

Menneitä tapahtumia:

3.9.2020 Kuuntelupiiri: Laulunkirjoittajat

Laura Sippola kertoili lauluntekemisestä ja valotti kirjoitusprosessejaan musiikkiesimerkein. Sippola on tunnettu laulaja-lauluntekijä, muusikko, pedagogi ja musiikin tohtori.  ”Herkkyys, avoimuus ja uteliaisuus ovat tärkeimmät työkalut lauluntekemiseen.”  laurasippola.webnode.fi

12.3.2020: Lintuaiheisen kuuntelupiirin vetäjänä toimi erikoiskirjastovirkailija, musiikkioppilaitoksen opettaja Seija Sipiläinen.

20.2.2020 Musapaja: Kansainvälisiä rytmejä – Uutta arabialaista musiikkia

Kansainvälisiä rytmejä -kuuntelupiirin ja -musapajan vetäjän, palestiinalais-jordanialaisen muusikon ja laulaja Nemat Battahin johdattamana kuunneltiin ja tutustuttiin kiehtoviin arabimusiikin rytmeihin, melodioihin ja joihinkin soittimiin. Lue artikkeli aiheesta.

13.2.2020 Kuuntelupiiri: Kansainvälisiä rytmejä – Arabic folk music

13.1.–23.1.2020 Räplyriikkakilpailu. Teemana oli muutos. Kilpailun voitti Jonna Heimonen. Valinnan teki Inka Rantakallio, joka sanoi kuulevansa Jonnan riimeistä jo valmiin biisin. Onnittelut!

23.1.2020 Kuuntelupiirissä esiteltiin suomiräpin naisia. Lista musiikkitoimittaja ja DJ Inka Rantakallion soittamista kappaleista tässä

9.1.2020 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Sugartime – 60-luvun tyttöbändejä maailmalta. Piirin vetäjinä olivat Kati Borg-Penttilä ja Irma Tapio

10.12.2019 Kuuntelupiiri: Elävä Beatles -aiheinen jukeboksi. Abbey Road -albumin julkaisemista oli tullut kuluneeksi 50 vuotta. Tuuli Wallenius toimi kuuntelupiirin vetäjänä ja ”elävänä jukeboksina” soittaen ja laulaen ja esitellen yleisön toivekappaleita biisilistalta.

25.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Maija Karhinen-Ilo Freija-yhtyeestä soittaa nykyballadeita

12.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: DJ ja toimittaja Mikko Mattlar soittaa näytteitä 1970- ja 1980-lukujen suomalaisesta syntikkamusiikista

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -projektin tapahtumatuotanto tehdään Etelä-Suomen aluehallintoviraston taloudellisella tuella. Hankkeessa Helsingin kaupunginkirjaston kumppaneina ovat

Maailman musiikin keskus

Musiikkiarkisto

Käpylän musiikkiopiston KAMU-linja

ja

Helsingin kaupunginorkesteri

Pasilan kirjaston käyntiosoite on Kellosilta 9.

Musiikkihankehanke sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @opimusiikista, #opimusiikista

Facebook: Opi musiikista

Lisätietoja antaa projektikoordinaattori Arja Niemimaa:

arja.niemimaa@hel.fi  
+358 40 706 4107