Soittimia sinisellä pohjalla.

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi!  

Helsingin kaupunginkirjaston Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hankkeessa kaupunkilaisten on mahdollista tutustua uusiin musiikkisisältöihin sekä kokeilla, miltä musiikin tekeminen tuntuu. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun asti.

Fyysisen musiikkiaineiston lainaaminen kirjastoista sekä sen ostaminen ovat vähentyneet musiikkitarjonnan siirryttyä suurelta osin verkkoon. Musiikin tarjonta kuluttajille on kuitenkin myös monipuolistunut ja tuonut uusia mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia hankkeen aikana on tarkoitus tehdä tutuksi niin asiakkaille kuin kirjastojen työntekijöille.

Yhteistyön pohjalta toteutetaan kaikille avoimia ja maksuttomia kuuntelupiirejä ja musapajoja. Kuuntelupiirit ja musapajat sopivat ennen kaikkea niille, jotka kaipaavat uutta musiikkia kuunneltavakseen tai haluavat kokeilla, miltä tuntuu itse tehdä musiikkia. Tarkoituksena on tavoittaa myös niitä kaupunkilaisia, jotka eivät ole aikaisemmin välttämättä ollenkaan käyttäneet kirjaston musiikkipalveluja.

Kuuntelupiirejä ja musapajoja

Pääosa kuuntelupiireistä ja musapajoista järjestetään Pasilan kirjastossa, jossa on yksi pääkaupunkiseudun kirjastojen suurimmista äänitekokoelmista. Pelkästään cd-levyjä on Pasilan kirjastossa noin 30 000 kappaletta. Hankkeessa ovat mukana myös muut aktiiviset Helsingin musiikkikirjastot Itäkeskuksen kirjasto, Kallion kirjasto ja Töölön kirjasto.

Aktiiviseen musiikin kuunteluun ja rentoon rupatteluun perustuvassa kuuntelupiirejä on syksyn 2019 ja kevään 2020 välisenä aikana yhteensä kymmenen. Jokaisessa on eri aihe, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Musapajassa pääsee tekemään musiikkia luovasti ja nauttimaan siitä. Musapajoja on syksyn 2019 ja kevään 2020 välisenä aikana viisi. Pajat elävät osallistujien toiveiden mukaan. Ennakkoilmoittautumista eikä aikaisempaa kokemusta musiikin tekemisestä tarvita.

Aiheista ja työpajojen kokoontumisista kerrotaan Pasilan kirjaston Facebook-sivuilla, Pasilan Helmet-sivuilla helmet.fi/pasilankirjasto ja tapahtumailmoituksissa. Tule ja huomaa, että musiikki vie sinut mukanaan!

Tapahtumat

Menneitä tapahtumia:

12.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: DJ ja toimittaja Mikko Mattlar soittaa näytteitä 1970- ja 1980-lukujen suomalaisesta syntikkamusiikista

25.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Maija Karhinen-Ilo Freija-yhtyeestä soittaa nykyballadeita

9.1.2020 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli tulossa. Sugartime – 60-luvun tyttöbändejä maailmalta

23.1.2020 Kuuntelupiirissä esiteltiin suomiräpin naisia. Lista musiikkitoimittaja ja DJ Inka Rantakallion soittamista kappaleista tässä

13.1.–23.1. Räplyriikkakilpailu. Teemana oli muutos. kilpailun voitti Jonna Heimonen. Valinnan teki Inka Rantakallio, joka sanoi kuulevansa Jonnan riimeistä jo valmiin biisin. Onnittelut!

Tulevat tapahtumat:

Torstaisin klo 16–18: Musatreffit Pasilan kirjaston Musiikki & media -alueella (2.kerros). Musiikkipedagogi päivystää kirjastolla. Tule keskustelemaan musiikista tai hakemaan vinkkejä musiikin harrastamiseen. Saat ohjausta soiton harjoittelusta biisinkirjoitukseen sekä kirjaston musiikkipalveluiden käyttöön.

30.1.2020 klo 17: Musapaja. Opi musiikista biisinteon kautta. Millaisista elementeistä kappaleet koostuvat? Kuinka kappaleita tehdään? aiheina ovat laulun sanoitukset, melodia, rytmi ja harmonia. Suosittu aihe saa jatkoa tämänkertaisessa musapajassa. Vetäjänä on muusikko-musiikkipedagogi Tuuli Wallenius.

13.2.2020 klo 17: Kuuntelupiiri: Kansainvälisiä rytmejä - Arabic folk music. Helsingissä asuva ja parhaillaan Sibelius-Akatemian Global Music-koulutusohjelmassa opiskeleva palestiinalais-jordanialainen muusikko ja laulaja Nemat Battah johdattelee kuulijat arabialaisen uuden musiikin maailmaan.

Nemat Battah on opiskellut etnomusiikkia Jordaniassa ja Pohjoismaissa. Hän tekee musiikkia, joka on saanut inspiraationsa Lähi-Idän ja Egyptin perinteisestä musiikista. Nemat on mukana useissa poikkikulttuurisissa hankkeissa, joissa arabialainen musiikki-identiteetti on aina läsnä. Hän on kokenut opettaja ja myös johtanut erilaisia yhtyeitä ja työpajoja Lähi-idän musiikin teoriasta ja käytännöstä. Pääprojekteina ovat tällä hetkellä on Sterna Duo (arabialais-pohjoismainen folkduo) ja Shams Ensemble -yhtye.

Kuuntelupiirissä Nemat Battah soittaa levyjä, mutta esittelee myös perinteisen oudin soittamalla sitä itse nykyaikaisella tavalla. Kuuntelupiiri on englanninkielinen, ja se tulkataan suomeksi.

20.2.2020 klo 17: Musapaja

12.3.2020 klo 17: Kuuntelupiiri: Sulkien säihkettä ja höyhenten pehmeyttä siivekkäin sävelin. Siivekkäät ystävämme ovat innoittaneet monia säveltaiteen mestareita. Yksi lintujen kiehtovimmista ominaisuuksista on niiden laulutaito. Satakielen taidokas viserrys, mustarastaan huilumainen liverrys ja kyyhkysen lempeä kujerrus ovat tuoneet paljon iloa monen ihmisen elämään. Lintuaiheisen kuuntelupiirin vetäjänä toimii erikoiskirjastovirkailija, musiikkioppilaitoksen opettaja Seija Sipiläinen.

19.3.2020 klo 17: Musapaja

16.4.2020 klo 17: Kuuntelupiiri

5.5.2020 klo 17: Kuuntelupiiri

7.5.2020 klo 17: Musapaja

Pasilan kirjaston käyntiosoite on Kellosilta 9.

Hanke sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @opimusiikista, #opimusiikista

Facebook: Opi musiikista

Lisätietoja antaa projektikoordinaattori Arja Niemimaa:

arja.niemimaa@hel.fi  
+358 40 706 4107

Työpajat ovat osa Etelä-Suomen aluehallintoviraston yhteishanketta, jossa Helsingin kaupunginkirjaston kumppaneina ovat Maailman musiikin keskus, Musiikkiarkisto, Käpylän musiikkiopiston KAMU-linja ja Helsingin kaupunginorkesteri.