Helmetin kova musiikkipodcast. Jakso 4: Brittipop

Helmetin kova musiikkipodcast on Vantaan kaupunginkirjaston kesäsarja, jonka kymmenessä jaksossa käsitellään musiikkia ja siihen liittyviä ilmiöitä. Jaksot julkaistaan aina tiistaisin viikoilla 23-32. Podcastin juontajana toimii Tikkurilan kirjaston Marjo Mannila, jokaisessa jaksossa on mukana keskustelemassa vaihtelevia vieraita.

Jakso 4: Brittipop kuunneltavissa Soundcloudissa.

Neljännessä jaksossa on vieraana kirjastonhoitaja Hanna Lumon kirjastosta.

Nimestään huolimatta brittipop ei ollut yksi yhtenäinen musiikkityyli. Brittipopiksi kuvailtiin noin vuosina 1993–1997 vaikuttaneita, brittiläisyyttään korostaneita kitaravetoisia bändejä, joista suurimmat olivat Blur, Oasis, Pulp ja Suede. Brittipoppareiden tavoitteena oli vallata listat, myydä satojatuhansia ja tienata miljoonia. Vaikutteita musiikkiin bändit ottivat 60-luvun brittibändeistä, 70-luvun glam rockista ja punkista sekä 80-luvun indiepopista. Brittipop toimi selkärankana suuremmalle populaarikulttuurin liikkeelle Cool Britannialle. Brittipopissa pääfokus oli musiikissa, mutta myös muoti, taide ja politiikka kietoutuivat siihen mukaan.

Poliitikot eivät voineet jättää huomioimatta ilmiötä, joka oli luonut kansakuntaa yhdistävän ilmapiirin. Kun Labourin johtoon nousi vuonna 1994 Tony Blair, puolue lähti hyödyntämään brittipopin suosiota. Brittipop ei kuitenkaan ollut perinteisellä tavalla poliittista. Bändien sanoitukset eivät kehottaneet vastustamaan konservatiiveja tai lopettamaan rasismia. Mennyttä aikaa ihannoitiin, ”Ennen oli kaikki paremmin” -ajatusmaailma on tuttu myös nykypäivän populistien vaalipuheista.

Brittipop loi myös paljon eroja. Vastakkain olivat esimerkiksi työväenluokka ja keskiluokka, poikien kulttuuri ja feminismi ja grunge ja brittipop. Nationalismi tiivistyi Britannian lipun uudelleenbrändäykseen: Sueden Brett Anderson poseerasi lehden kannessa lipun edessä, Oasiksen Neil Gallagher hankki Union Jack -kuvioidun kitaran ja Spice Girlsin Geri Halliwell esiintyi Union jack -minimekossa. 

Hannan levyvinkit:

Marjon levy- ja kirjavinkit: