Helmetin vinyyliuutuuksia kesäkuussa 2017

Kirjastosta löytyy uusia, mielenkiintoisia musiikkiäänitteitä myös muissa formaateissa kuin CD-levyinä. Tähän juttusarjaan valitsemme Helmet-kokoelmasta kuukausittain huomionarvoisia julkaisuja, jotka ovat saatavana ainoastaan vinyylinä tai kasettina. Tallenteen nimestä pääset varaamaan sen.

OP:L BASTARDS: II

DJ CANDLE IN THE WIND: On the street where I gotta to be

Timo Kaukolammen ja Vilunki 3000:n Op:l Bastardsin toinen ja toistaiseksi viimeinen levy on huomattavasti raskaampi ja abstraktimpi kuin useita diskohittejä sisältänyt debyyttinsä The Job. Levy-yhtiö Iron Magnesium Records on sittemmin julkaissut myös Vilungin alter ego DJ Candle In The Windin debyyttilevyn sekä kaksi Tähtiportin seiskatuumaista.

AVARUS: IV

AVARUS: Metsässä

Viisitoista vuotta toimineen beer trance -kollektiivin laajasta diskografiasta valtaosa on julkaistu lähinnä vinyylinä tai kasettina. Alkuvaiheiden akustisemmasta "forest folk" -rämistelystä on edetty vähitellen kohti elektronisempaa sademetsämaisemaa. Tämä kuuluu vahvasti etenkin vuonna 2016 ilmestyneellä, Antwerpenissä taltioidulla Metsässä-albumilla. Kokoonpano on tiivistynyt nelihenkiseksi, ja kosketinsoitinmaestro Antti Tolvi nostaa musiikin seuraavalle tasolle digitaalisten panhuilujensa avulla.

THE SPLITS: The Splits

SÄHKÖ-ISKU: 100 kaljaa

Nyttemmin toimintansa lopettanut punkpop-yhtye The Splits ehti julkaista toimintansa aikana kaksi albumia. Eponyymin debyyttialbumin julkaisi vinyylinä saksalainen P. Trash -levymerkki. Levy kiteytti yhtyeen räjähtävän live-energian todella hienosti. Samasta skenestä on lähtöisin myös electroclash-ryhmä Sähkö-Isku, jonka debyytti-ep:n "100 Kaljaa" julkaisi vuonna 2012 Svart Records. Hillitön nimibiisi on saavuttanut jo nyt klassikkostatuksen.

RASHAD BECKER: Traditional music of notional species. Vol. 2

Mestarimasteroija Rashad Becker vieraili Suomessa kahdella keikalla helmikuussa 2017. Beckerin työpaikka on maineikas berliiniläisfirma Dubplates & Mastering. Becker on ollut mukana jo yli 1500 levyn tuotannossa. Tämän lisäksi häneltä on ilmestynyt kaksi sooloalbumia, ”Traditional Music of Notional Species Volume 1 & 2”. Näillä levyillä Becker esittelee itse luomiensa olentojen perinnemusiikkia. Orgaanisesti eteenpäin vyöryvä ja muljahteleva musiikki kuhisee elämää ja muodostaa erittäin visuaalisia mielikuvia uudenlaisista elämänmuodoista.

BERNARD PARMEGIANI: De natura sonorum

PIERRE SCHAEFFER: Le trièdre fertile

Recollections RGM on yksi itävaltalaisen Editions Mego -levymerkin lukuisista alamerkeistä, joka keskittyy elektronisen ja konkreettisen musiikin klassikoiden uusintajulkaisuihin. Julkaisut ovat poikkeuksetta vinyylejä, ja niillä on oma yhtenäinen graafinen ilmeensä. Helmetin valikoimista löytyy toistaiseksi kaksi tämän julkaisusarjan levyä. Bernard Parmegianin De Natura Sonorum -levyä pidetään yleisesti tekijänsä klassikkoteoksena. Parmegiani työsti tätä kokonaisuutta todella pitkään, tavoitteenaan "tutkia äänen luonnetta yhdistelemällä luonnollisia ja keinotekoisia ääniä". Le Trièdre Fertile puolestaan on Pierre Schaefferin ainoa pelkästään elektronisia ääniä sisältävä levy. Recollections RGM:n kaikki julkaisut ovat edellämainitun Rashad Beckerin masteroimia.

Teksti: Arttu Partinen

Kuva: Kirjasto 10

Sarjan aiemmat osat:

Helmetin vinyyliuutuuksia huhtikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia maaliskuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia helmikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia tammikuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia joulukuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia marraskuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2016