Klassikkoja ja kuriositeetteja Helmetin Naxos-äänitepalveluista, osa 1

Tässä juttusarjassa nostamme esille klassikkoja ja kuriositeetteja Helmetin Naxos-äänitepalveluista.

Klassista musiikkia sisältävän Naxos Music Libraryn rinnalle on hiljattain saatu kaksi uutta kokonaisuutta: Naxos World Music Library sisältää erittäin laajan valikoiman kansan- ja maailmanmusiikkia, ja Naxos Music Library Jazzista puolestaan löytyy yli 200 levy-yhtiön jazztuotantoa. Naxoksen tietokantoja pääset käyttämään Helmet-kirjastokorttisi numerosarjalla.

Sarjan ensimmäisessä osassa tutkimme yhdysvaltalaisen jazzlevymerkin ESP-Disk antia, jota voit kuunnella Naxos Music Library Jazzissa.

Ronnie Boykins: Will Come, Is Now

Sun Ran kokoonpanoissa pitkän päivätyön tehneen basisti Ronnie Boykinsin ainoa levytys bändinjohtajana. Hypnoottinen nimikappale on spirituaalisen jazzin ehdoton klassikko. Levyn päättävä The Third I -kappaleen perkussioiloittelu puolestaan edustaa levyn vapaamuotoisempaa laitaa. Muut kappaleet liikkuvat vahvasti varhaisen Arkestran tunnelmissa. Kaiken kaikkiaan vastustamattomasti svengaava ja monipuolinen levy.

Marzette Watts: Marzette & Co

Marzette Watts (1938-1998) oli keskeinen toimija 1960-luvun New Yorkin loft-piireissä. Watts oli taidemaalari ja saksofonisti, levytysuraa ei kertynyt kuitenkaan kuin parin levyn verran. Näiden levytysten (Marzette & Co, Marzette Watts Ensemble) jälkeen hän toimi lähinnä opettajana. Tämän levyn kokoonpano on todella vaikuttava, mukana ovat mm. Byard Lancaster, Henry Grimes, Karl Berger ja Sonny Sharrock. Vuonna 1996 Thurston Moore noteerasi Wattsin maineikkaalla free jazz -listallaan, joka julkaistiin Grand Royale -lehdessä.

Frank Lowe: Black Beings

Frank Lowe: The Loweski

Vuonna 2003, vain hieman ennen suunniteltua esiintymistä Tampere Jazz Happeningissä menehtynyt Frank Lowe oli yksi 60/70-lukujen intensiivisimmistä saksofonisteista. Hänen riipivä ylärekisteritykittelynsä vertautuu helposti esim. Pharoah Sandersiin. Myöhemmällä urallaan Lowen soitto seestyi melkoisesti, mutta vuonna 1973 äänitetty Black Beings on yksi kautta aikojen hurjimmista free jazz -taltioinneista, raivokas mutta rytmikäs. Kokoonpanossa soittavat Lowen lisäksi lähinnä Art Ensemble of Chicagosta tunnettu fonisti Joseph Jarman, vasta 21-vuotias William Parker (tämä on yksi Parkerin ensimmäisistä sessioista!), rumpali Rashied Sinan sekä The Wizard -taiteilijanimellä esiintynyt viulisti Raymond Lee Chang. 2000-luvulla uudelleen aktivoitunut ESP-Disk on julkaissut myös levyllisen samoihin aikoihin ja samalla porukalla äänitettyjä sessioita nimellä The Loweski. Näisssä epävirallisemmissa nauhoituksissa Lowen saksofoni on kuitenkin todella pinnassa, tehden kuuntelukokemuksesta haastavan tymäkämmänkin free jazzin harrastajalle.

Paul Bley: Barrage

Tämä levytys on melko omanlaisensa Paul Bleyn laajassa diskografiassa. Erityisen mielenkiintoisen tästä sessiosta tekee Marshall Allenin mukanaolo. Allen, joka otti vetovastuun Sun Ran Arkestrasta maestron siirryttyä muihin sfääreihin, ei nimittäin kovinkaan paljon muissa kokoonpanoissa ole esiintynyt. Trumpetisti Dewey Johnsonin diskografia puolestaan jäi mielisairauden takia valitettavan suppeaksi. Tämän levytyksen lisäksi häntä voi kuulla vain John Coltranen massivisessa Ascension-teoksessa. Myös Milford Gravesin vähintäänkin erikoislaatuisesti viritetyt rummut tekevät tämän yhtyeen kokonaissoundista hyvinkin uniikin. Pirskahtelevat ja lyhyehköt sävellykset ovat Paul Bleyn vaimon, Carla Bleyn käsialaa.

Free Music Quintet: Free Music 1 & 2

ESP-Disk dokumentoi kunnianhimoisesti myös eurooppalaista free jazzia. Hollantilainen Free Music Quintet oli kasassa vain yhden levyn ajan. Ainoaksi levytykseksi jäi vuonna 1968 taltioitu, osuvasti nimetty Free Music 1 & 2. Kyseessä on ajalleen varsin tyypillinen free jazz -sessio. Yhtyeen tunnetuin jäsen, perkussionisti Pierre Courbois, on soittanut lisäksi mm. Gunter Hampelin kokoonpanossa.

Giuseppi Logan: Giuseppi Logan Quartet

Giuseppi Logan: More

Patty Waters: College Tour

Huume- ja mielenterveysongelmista kärsinyt puhaltaja Giuseppi Logan ehti tehdä omissa nimissään vain kaksi levyä, kunnes 1970-luvulla katosi kuvioista yli kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Näiden levytysten lisäksi hän soitti Roswell Ruddin hienolla Everywhere -levyllä sekä oli mukana laulaja Patty Watersin College Tour -kokoonpanossa. Logan on todella monipuolinen soittaja, saksofonin lisäksi hän soittaa mm. bassoklarinettia, oboeta ja pianoa. Vuonna 2008 hänet bongattiin soittelemasta Tompkins Square -puistossa Manhattanilla. Tästä seuranneen huomion myötä hän on ollut mukana muutamalla levytyksellä, mutta jatkaa edelleen lähinnä katusoittajana.

Teksti: Arttu Partinen