Klassikkoja ja kuriositeetteja Helmetin Naxos-äänitepalveluista, osa 3: Jazzwerkstatt

Tässä juttusarjassa nostamme esille klassikkoja ja kuriositeetteja Helmetin Naxos-äänitepalveluista.

Klassista musiikkia sisältävän Naxos Music Libraryn rinnalle on hiljattain saatu kaksi uutta kokonaisuutta: Naxos World Music Library sisältää erittäin laajan valikoiman kansan- ja maailmanmusiikkia, ja Naxos Music Library Jazzista puolestaan löytyy yli 200 levy-yhtiön jazztuotantoa. Naxoksen tietokantoja pääset käyttämään Helmet-kirjastokorttisi numerosarjalla.

Jazzwerkstatt-levymerkin juuret johtavat samannimiseen Peitzissä, Itä-Saksassa vuosina 1973-1982 järjestettyyn jazzfestivaaliin. Yksi tapahtuman puuhamiehistä, Ulli Blobel perusti Berliinissä vuonna 1999 Jazzwerkstatt Berlin-Brandenburg -yhdistyksen yhdessä paikallisten muusikoiden kanssa. Yhdistyksen tavoitteena oli tukea jazzmusiikkia Brandenburgin osavaltiossa ja Berliinissä. Useiden menestyksekkäiden konserttien siivittämänä Blobel aloitti myös julkaisutoiminnan Jazzwerkstatt-nimellä. Levymerkin tavoitteena oli julkaista historiallisia äänityksiä mm. Jazzwerkstatt Peitzin ohjelmistosta, dokumentoida tuoreita Berliinissä toteutettuja konsertteja sekä julkaista berliiniläismuusikoiden studiolevyjä. Vuodesta 2006 alkaen yhtiö on julkaissut yli neljäkymmentä levyä.

Peter Kowald: Discography

Basistilegenda Peter Kowald menehtyi sydänkohtaukseen vuonna 2002 varsin nuorena, 58-vuotiaana. Kowald oli yksi eurooppalaisen free jazzin aktiivisimmista ja pidetyimmistä toimijoista, hän soitti mm. Peter Brötzmannin 1960-luvun maineikkaissa kokoonpanoissa. Keskeinen osa Kowaldin diskografiasta julkaistiin saksalaisella FMP-levymerkillä. Vuonna 2014, Kowaldin 70-vuotisjuhlan kunniaksi Jazzwerkstatt julkaisi tämän neljän cd-levyn laajuisen kokoelman. Mukana on runsaasti ennenjulkaisematonta musiikkia sekä vaikeasti saatavilla olevia julkaisuja 1990-luvulta.

David Murray: Live at the Lower Manhattan Ocean Club

Tämä julkaisu sisältää kokonaisuudessaan David Murrayn kvartettikeikan uudenvuodenaatolta 1977. Konsertti julkaistiin aikanaan kahtena vinyylinä India Navigation -levymerkin toimesta. Kokoonpano on todella huikea, mukana ovat Art Ensemble of Chicagon Lester Bowie, rumpali Phillip Wilson sekä Air-yhtyeestä tunnettu basisti Fred Hopkins.

Charles Gayle / William Parker / Rashied Ali: Touchin' on Trane

Nimensä mukaisesti tämä albumi on kunnianosoitus John Coltranelle. Varsin kovaäänisenä puhaltajana tunnetun Charles Gaylen soitto on hieno yhdistelmä lyyrisyyttä ja räjähtelevää energiaa. Coltranen uran loppupuolella hänen kanssaan soittaneen Rashied Alin rummutus on vaivattoman voimakasta, ja basisti William Parker täydentää trion svengin todella vastustamattomaksi. Levy julkaistiin alunperin FMP-levymerkillä vuonna 1993. Jazzwerkstatt puolestaan julkaisi vinyylin vuonna 2007. Yhtye vieraili Tampere Jazz Happeningissa vuonna 1994, By Any Means -nimellä.

Tony Oxley / Derek Bailey: Quartet

Kerrassaan mainio sessio vuodelta 1993. Derek Baileyn kitarointi on tyypillisen kulmikasta, ja Tony Oxleyn rumpurymistely on aina ilahduttavaa kuultavaa. Kvartetin täydentävät nuoremman polven improvisoijat Matt Wand ja Pat Thomas. Mm. Stock, Hausen & Walkman -elektroimprovisaatioryhmässä vaikuttanut Wand soittaa sampleria, Thomas puolestaan pianoa ja elektroniikkaa. Neljällä seitsemästä raidasta äänessä on koko kvartetti, kahdella Baileyn ja Oxleyn duo ja yhdellä Wand ja Thomas.

Rudi Mahall Quartet

Bassoklarinetisti Rudi Mahallin tunnetuin yhtye lienee Die Enttäuschung, jonka hän perusti alun perin soittamaan Thelonious Monkin musiikkia. Mahall oli myös mukana Alexander von Schlippenbachin Monk's Casino -projektissa, joka julkaisi livetaltioinnin Monkin koko sävelletystä tuotannosta. Mahall on myös mukana Globe Unity Orchestran viimeisimmässä kokoonpanossa. Tällä levyllä Mahallin kvartetissa soittavat rumpali Tony Buck, vetopasunisti Johannes Bauer ja Mahallin kanssa paljon levyttänyt pianisti Aki Takase. Kvartetin soitto on kepeän pirskahtelevaa, ja etenkin The Necksissä hypnoottisen minimalistisesti soittavaa Buckia on kiinnostavaa kuulla vapaammassa äänimaisemassa.​

Teksti: Arttu Partinen