Marginaalimusiikkia Soundcloudissa

Marginaalimusiikkia Soundcloudissa osa 10

Artikkelisarjamme Marginaalimusiikkia Soundcloudissa  tuo kirjaston verkkopalveluiden käyttäjille joka kuukausi vaihtuvan soittolistan  Soundcloud -palvelun vaihtoehtoisista helmistä. Soundcloudia käyttävät nykyään sekä paikkansa vakiinnuttaneet ”oikeat” artistit että demotasolla toimivat tulevat tähdet tai hetken mielijohteesta musiikkia tekevät ihmiset. Pyrimme nostamaan esille genrerajoista piittaamatta mielenkiintoisimpia uusia ja vanhoja kappaleita, jotka eivät välttämättä muuten nousisi ihmisten tietoisuuteen, sekä hieman avaamaan artistin taustoja tai motiiveja, mikäli se on mahdollista.

Sarjan aiemmat osat.

Teksti: Toni Korpi ja Toni Kursu
Kuva: Toni Kursu

Reivaajan Valinta - Reivaajan Valinta #1

Pave Maijanen inspiroi suomalaisia humoristisia nettimusatyyppejä. Aiemmin tällä palstalla (osassa 5) on jo esiteltykin Mansewave-nimellä kulkevaa artistia, joka oli tehnyt pöhnäisen version Lähtisitkö-kappaleesta. Nyt lähdeaineistona on käytetty Paven kappaletta Ikävä ja tehty siitä euforinen rave-eepos, jonka on jo nähty villitsevän yleisöä tanssilattialla asti. ”Reivaaja” on jo vääntänyt ulos toisenkin ulostulon, jossa on sulateltu Jenni Vartiaisen Ihmisten edessä kappaletta tanssilattialle soveltuvammaksi.

SkweeeRRL - R.I.S.

Yksi syyskauden suosikkejani. Kappaleen nimi tulee sanoista Rest In Space, ja se on ilmeisesti omistettu MIR-avaruusasemalle. Voin kuvitella surullisen kosmonautin katselevan rapistuvan avaruusaseman ikkunasta ja miettivän syntyjä syviä tekniikan kehityksestä ja avaruuden armottomasta tyhjyydestä. Kappaleen retrofuturistisen tunnelman luulisi myös miellyttävän nykyisin ilmeisesti suositun synthwave-tyylin faneja.

Coucou Chloe - Stamina

Coucou Chloe on peräisin Ranskasta ja edustaa (ainakin itselleni) hieman nihilistisen oloista, anteeksipyytelemätöntä ja jotenkin pahantuulista tanssimusiikkia. Grime, trap ja muu moderni bassomusiikki on laitettu pussiin, pistetty lukolla kiinni ja heitetty betonikengillä varustettuna mereen. Päälle Chloe ”laulaa” sisäänpäin kääntynyttä muminaa, mistä ei saa mitään selvää. Voisin kuvitella, että artistilla on kerrottavana paljon siitä, mikä juuri nyt on maailmassa vialla. Tämä sanaton muoto on ainakin itselleni paras tapa välittää näitä tunteita.

Tamara Luonto - Remu & Tuija

Rokkibändejä tulee ja menee, mutta harvoin tulee vastaan tällaisia biisejä, jotka ovat niin kovia että ne jäävät soimaan päähän. Omaan viehtymykseeni vaikuttaa myös toteutus, joka tuo mieleeni esimerkiksi Raincoatsin, mutta kyllä tässä muutakin on. Kappaleessa lauletaan tilanteesta, jossa ihastut tuntemattomaan tyyppiin, jonka näet päivittäin esimerkiksi kadulla tai bussissa ja kehittelet päässäsi teille villin yhteisen tulevaisuuden, mutta homma ei käytännössä etene edes silmiin katsomisen tasolle. Sad!

Sophie Grips - Msmguillotinesmsm

Sophie Grips -nimellä Soundcloud-tiliään ylläpitää joku kaveri joka yksinkertaisesti vaan yhdistää mash up -hengessä Death Grips -yhtyeen räppiosuuksia Sophie-nimisen, PC-Music-kollektiivista tutun tuottajan kappaleisiin ja siinä kaikki. Missä on luovuus, kysyt? Mitä väliä, vastaan! Mikäli Death Gripsin rajut räppityylit tai Sophien kulmikkaat ja värikkäät klubihitit kiinnostavat, suosittelen tarkastamaan edes tämän kappaleen joka on siis Death Gripsin ”Guillotine” ja Sophien ”MSMSMSM” yhteen lyötynä.

Falling by Julee Cruise (Twin Peaks Theme) Stretched

Televisiosarja Twin Peaksin tunnuskappale Falling on yksi tv-historian ikonisimpia biisejä. Kuten klassikkokappaleista usein, on myös Angelo Badalamentin säveltämästä, David Lynchin sanoittamasta ja Julee Cruisen laulamasta teemasta on tehty lukuisia cover-versioita, ja moni sellainen löytyy myös Soundcloudista. Soundcloud-käyttäjä xavr:n tilille ladatut kappaleet ovat kaikki venytettyjä versioita muiden artistien biiseistä. Venytettyjä siten, että sävelkorkeus on pidetty samana, mutta tempoa on hidastettu oikein kunnolla, esimerkiksi viisiminuuttinen Falling on pidennetty yli puolituntiseksi. Todella hidas tahti korostaa hienosti kappaleen jo valmiiksi unenomaista tunnelmaa.

Flying Lotus - Twin Peaks

Renessanssimies, taiteen moniottelija Flying Lotus Yhdysvalloista on vääntänyt myös oman versionsa Twin Peaks -teemasta ja ladannut sen Soundcloud-tililleen. Kyseessä on hyvin yksinkertainen remix, joka kuulostaa siltä, että tuottaja on lähinnä lisännyt alkuperäisen biisin pätkään rumpuraidan ja kasannut kollaasin viidessä minuutissa, mutta mielestäni se ei ole tässä tapauksessa huono asia. Lopputulos ei ole välttämättä tajuntaa räjäyttävä mutta supertuottaja saa päät nyökkäämään jopa vähäisellä panoksella.

Chromatics - Shadow

Syntikkapop-orkesteri Chromatics on vahvasti läsnä tänä vuonna esitetyllä Twin Peaksin kolmannella tuotantokaudella: bändi esiintyy sarjan Roadhouse-baarissa kolmesti – kahdesti esittäen oman kappaleensa ja kerran kauden toiseksi viimeisessä jaksossa Julee Cruisen taustaorkesterina, minkä lisäksi yhtyeen johtohahmo Johnny Jewel on säveltänyt sarjan scoreen kappaleen Windswept. Chromaticsin biisi Shadow vuodelta 2015 kuullaan kauden toisessa jaksossa ja se sopii mielestäni täydellisesti Twin Peaksiin, sillä se on haikea, usvainen ja erittäin kaunis.

Gucci Mane - My Chain (Twin Peaks RODRIGSEX Remix)

Gucci Mane on yhdysvaltalainen rap-artisti, joka on yksi nuorison suosiman trap-alagenren kummisedistä. Nick Rodriguez eli RODRIGSEX on ainakin itselleni täysin tuntematon musiikkituottaja. RODRIGSEX on tehnyt vapaa-ajallaan tämän mainion mash-upin Twin Peaksin tunnarista ja Gucci Manen toiselta pitkäsoitolta löytyvästä hänen kaulaketjustaan kertovasta My Chain -biisistä, jossa on Black Magic -niminen kaveri mukana räppäilemässä. Hyvä biisi, joka taatusti toimii niin Badalamentin kuin Gucci Manenkin faneille ja varsinkin heille, jotka fanittavat molempia.

Robert Parker - Twin Peaks Theme

Synth Wave on käsittääkseni edelleen suhteellisen kuuma retromusagenre ja tottakai sen piirissä on tributoitu Twin Peaksin musiikkia: Texasilainen Retro Promenade -lafka on julkaissut The Next Peak -tribuuttikokoelmaansa kokonaiset kolme osaa. Ruotsalainen Robert Palmer on saanut kunnian versioida Falling-tunnuskappaletta, joka tietysti löytyy tribuuttitrilogian ensimmäiseltä osalta. Olisiko Twin Peaksin tunnari kuulostanut tältä, jos sarja olisi sijoittunut Washingtonin osavaltion sijasta Floridaan?