Marginaalimusiikkia Soundcloudissa

Marginaalimusiikkia Soundcloudissa osa 9

Artikkelisarjamme Marginaalimusiikkia Soundcloudissa  tuo kirjaston verkkopalveluiden käyttäjille joka kuukausi vaihtuvan soittolistan  Soundcloud -palvelun vaihtoehtoisista helmistä. Soundcloudia käyttävät nykyään sekä paikkansa vakiinnuttaneet ”oikeat” artistit että demotasolla toimivat tulevat tähdet tai hetken mielijohteesta musiikkia tekevät ihmiset. Pyrimme nostamaan esille genrerajoista piittaamatta mielenkiintoisimpia uusia ja vanhoja kappaleita, jotka eivät välttämättä muuten nousisi ihmisten tietoisuuteen, sekä hieman avaamaan artistin taustoja tai motiiveja, mikäli se on mahdollista.

Sarjan aiemmat osat.

Teksti: Toni Korpi ja Toni Kursu
Kuva: Toni Kursu

Rikhard Pond - A vast scorched mesa

Sukellamme Soundcloud-lammikon syvään päätyyn Rikhard Pondin avulla. Kuka on Rikhard Pond? Kukaan ei luultavasti tiedä, mutta kaverilla on selkeä käsitys synkän drone-tyyppisen musiikin luomisesta. Tämä tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että raskaan taustanuotin päälle kasaillaan ja häivytellään erilaisia ääniaaltoja ja saundeja, muutama melodiakin. Mystinen ja päihtynyt tunne ottaa vallan, olenko helvetissä? Jos olen, niin hyvältä tuntuu.

Choo Choo - U & i

Mitä musaa tämä on? Hyperaktiivista 1990-luvun dancea? Gabberia? Happy hardcorea? Itse olen antanut pahimman tyylitajuni rapistua jonka jälkeen tällaiset kappaleet ovat alkaneet toimimaan täysillä. Seuraukset ovat yllättävät: elämän laatu on parantunut 10 prosenttia puhumattakaan tuottavuudesta. Jotain todella miellyttävää tässä positiivisten poppi-melodioiden ja väkivaltaisen, melkein 200 iskua minuutissa tasabiittiä lyövän säröisen bassorummun viehättävässä soidinmenossa on. Kappaleen luoneesta artistista on paha mennä sanomaan yhtään mitään, mutta on ainakin jotain hyvää onnistunut tekemään.

Dj Rashad - From the start

Sitten muistamme vähän päälle 3 vuotta sitten 34 vuotiaana kuollutta Rashad ”Dj Rashad” Hardenia. Mies oli elinaikanaan niin tuottelias että vieläkin lähes jokaisella Chicagoon linkittyvällä footwork -tyylisuunnan levyllä on joku kappale jossa Dj Rashad on mukana ja ennalta julkaisemattomiakin kappaleita tuntuu löytyvän vähän väliä. Tämä kappale ei kuitenkaan ole jäänyt julkaisematta, vaan on 6 vuotta vanha klassikko. Stevie Wonderia mehukkaasti sämpläävä kappale onkin oivallinen näyte Rashadin näkemyksestä.

Lil Ugly Mane - Cap peel (Versace Henrik remix)

Parisen viikkoa sitten julkaistiin Versace Henrikin Hoodkvlt -mixtape joka toi yllättävää pesäeroa häneltä aiemmin kuultuihin ”pöhnäisiin” kappaleisiin. Tässä esille nostamamme kappale onkin kaukana mistään sumuisesta menosta ja muusta pehmeästä tunnelmasta. Sen sijaan kuulemme ahdistunutta, jopa punkahtavaa karjumista kaikki mittarit punaiselle ”remixatun” biitin päälle. Itse ehdin jo kappalelistaa selatessa pettymään että ”ei nyt jaksais mitään remiksejä..” mutta ei tässä onneksi muuta ole tehty kuin otettu kyseinen biisi, laitettu kaikki mittarit punaiselle ja karjuttu täysiä siihen päälle. Loistavaa työtä.

Killavesi - Grip

Sitten vielä yksi kappale Chicagosta. Killavesi on ilmeisesti juuri lukiosta päässyt artisti jonka tyyli on äärimmäisen intiimi ja monotoninen. Homma kuulostaa siltä kun joku selittää pimeässä jotain juttua toiseen korvaan kun valot on jo sammutettu ja pitäisi olla menossa nukkumaan. Killavesillä on ollut käytettävissä myös erittäin monipuolisia ja miellyttäviä taustoja kuten tässä ”Run & hide” -levyltä poimitussa näytteessä. Palstamme formaatista johtuen esittelemme vain yhden kappaleen, mutta kehotan tutustumaan levyyn laajemminkin jos tämä uppoaa.

Fawkes - Death Is The Goddess ( HALC011 )

Pariisitar nimeltä Sarah Fawkes on laulaja ja tuottaja Fawkes, jonka EP Death Is The Goddess on kokonaan kuunneltavissa Halcyon Veil - levy-yhtiön Soundcloud-sivulta. Julkaisulla on 5 biisiä, jotka kertovat sisäisistä demoneista, itsemurhasta, arkkivihollisesta ja muista aiheista joista on mukava kuulla alkukesän lumisateessa. Fawkesin musa on elektronista ja luonteeltaan erittäin kokeellista ja modernia. Death Is The Goddess ei siis ole välttämättä ole helppo 17-minuuttinen mutta mielestäni palkitseva kokemus.

MC BOING - Dance Floor

PC Musiciin olemme tutustuneet jo tämän artikkelisarjan aikaisemmissa osissa - MC BOING on kuitenkin vissiin tuorein PC Music -superstara, ainakaan itse en ole törmännyt kyseiseen hahmoon ennen tätä Dance Floor -biisiä, jossa kuuluu viimeisen aallon Eurodance. Vaikka vastaavat biisit ovat olleet viime vuosina tanssilattioiden kuuminta kamaa niin ainakin tämmöisen thirtysomething jätkän tämä musa vie matkalle aikaan, jolloin HitClips oli skidien suosikkimusiikkiformaatti ja Crazy Frog sukupolven ääni. Siihen aikaan en itse enää pystynyt dance-musaa kuuntelemaan ja nykyäänkin naurattaa mutta ei ärsytä niin pahasti.

Arca - Anoche

Venezuelalainen tuottaja Arca ei oikeastaan ole marginaaliartisti, vaan on tuottanut kappaleita mm. Kanye Westille ja Björkille. Arca on myös sooloartistina suhteellisen tunnettu ja erittäin arvostettu, mutta hänen musiikkinsa ei sinänsä ole mitään listapoppia. Kolmas pitkäsoitto nimeltä Arca ilmestyi tänä vuonna brittiläisen XL Recordings -lafkan kautta. Uudella levyllä Arca on ensikertaa itse äänessä myös vokalistina ja tuotannon lisäksi myös espanjaksi esitetty laulu kuulostaa todella hyvältä. Anoche, levyn toinen sinkku, on kaipuuntäyteinen moderni balladi.

P-Lo - Put Me On Somethin' ft. E-40 (Prod. by P-Lo)

Rapin alagenre Hyphy syntyi 90-luvun lopussa Oaklandissa, Kaliforniassa. Hyphy -sana merkitsee hyperaktiivista ja vaikka itse musiikki onkin minimalistista ja jumittavaa, on se silti tanssittavaa ja pistää pään nyökkäämään kuin itsestään. Hyphy-genressä usein käytetty termi ”go dumb” kuvastavaa hyvin tämän musiikin estotonta feelistelyä. Todella tyhmää musaa siis, mutta ainoastaan hyvällä tavalla. Räppäri ja tuottaja P-Lo on aloittanut uransa Hyphyn superryhmä The HBG Gangin (eli Heartbreak Gang) riveissä jo kymmenen vuotta sitten ja saanut tuoreeseen singlekappaleeseensa mukaan yhden genren todellisista pioneereista, jo 80-luvulla räppäämisen aloittaneen E-40:n. Saundia ei ole turhaan päivitetty, vaan tämä biisi olisi aivan hyvin voitu julkaista jo 15 vuotta sitten ja onkin hienoa tietää, että jossain päin Oaklandia on kuplan sisällä elävä musiikillinen mikrokosmos, missä ajanlasku ei koskaan edennyt vuotta 2005 pidemmälle.

I Am Snow Angel - FALLING (Twin Peaks Theme)

Newyorkilainen muusikko, tuottaja ja äänitaiteilija I Am Snow Angel esittää tässä usein coveroidun Angelo Badalamentin säveltämän Twin Peaks -tv-sarjan tunnuskappaleen ”Falling”, jonka lauletun version esittää itse sarjassakin vieraillu Julee Cruise. Versio ei tietenkään pärjää alkuperäiselle, mutta on silti varsin kuunneltava ja tietenkin myös ajankohtainen, sillä Twin Peaks palaa televisioon 25 vuoden tauon jälkeen nyt keväällä. Ensimmäistä uutta jaksoa odotellessa voi pahimpii oireisiin kuunnella tätä.