Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi!  

Helsingin kaupunginkirjaston Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hankkeessa kaupunkilaisten oli mahdollista tutustua uusiin musiikkisisältöihin sekä kokeilla, miltä musiikin tekeminen tuntuu. Hankeaika oli 19.3.2019 - 31.12.2020. Suunnitteluvaiheen jälkeen yleisötapahtumia pidettiin lokakuusta 2019 lähtien. Hanke toimi pelkästään verkossa maaliskuun puolivälistä elokuun loppupuolelle 2020 ensimmäisen korona-aallon ja kesän aikana.

Lähtökohtana oli, että fyysisen musiikkiaineiston lainaaminen kirjastoista sekä sen ostaminen ovat vähentyneet musiikkitarjonnan siirryttyä suurelta osin verkkoon. Musiikin tarjonta kuluttajille on kuitenkin myös monipuolistunut ja tuonut uusia mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia hankkeen aikana tehtiin tutuksi niin asiakkaille kuin kirjastojen työntekijöille.

Opi musiikista -brändi jatkaa toimintaansa somessa: Opi musiikista Facebook ja (@opimusiikista) Instagram. Pysy kanavilla!

Suositus! Hankkeessa työskennellyt projektikoordinaattori Arja Niemimaa kirjoitti musiikkihankkeesta kertomuksen, joka on julkaistu Suomen Kirjastoseuran blogissa.

Kuuntelupiirejä ja musapajoja

Yhteistyön pohjalta toteutettiin kaikille avoimia ja maksuttomia Kuuntelupiirejä ja Musapajoja. Ne sopivat ennen kaikkea niille, jotka kaipasivat uutta musiikkia kuunneltavakseen tai halusivat kokeilla, miltä tuntuu itse tehdä musiikkia. Myös musiikkipedagogin päivystyksiä eli Musatreffejä järjestettiin.

Pääosa kuuntelupiireistä ja musapajoista järjestettiin Pasilan kirjastossa, jossa on yksi pääkaupunkiseudun kirjastojen suurimmista äänitekokoelmista. Pelkästään cd-levyjä on Pasilan kirjastossa noin 30 000 kappaletta. Hankkeessa olivat mukana myös muut aktiiviset Helsingin musiikkikirjastot Itäkeskuksen kirjasto, Kallion kirjasto ja Töölön kirjasto, joihin osa tapahtumista laajeni syksyllä 2020.

Suositus! Hankkeessa työskennellyt musiikkipedagogi Tuuli Wallenius avaa musiikin teoriaa ja tekemistä hauskalla ja käytännöllisellä tavalla. Hän on julkaissut verkkoon kattavan avoimen oppimateriaalin Opi musiikista biisinteon kautta. Materiaali perustuu paljolti Musapajoissa ja Musatreffeillä käyneiden ihmisten kysymyksiin.

Katso verkosta myös neljä Minimusatuntia, joissa opetellaan käyttämään helppoa BandLab -musiikinteko-ohjelmaa. Nämä YouTube-kanavan videot voi myös tilata itselleen ja harjoitella rauhassa.

Tapahtumat

Virtuaalitapahtumat:

Puhetta musiikista ja miten sitä voi helposti oppia

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hanke esittäytyi Helsinki-kanavalla. Hankkeen vetäjä Arja Niemimaa jutusteli Jaana-Maria Jukkaran kanssa. Jaana-Maria on hankekumppani ja Maailman musiikin keskuksen toiminnanjohtaja. Lisäksi musiikkipedagogi Tuuli Wallenius esitteli helppokäyttöisen musiikinteko-ohjelman.

-> Katso video tästä. https://www.helsinkikanava.fi/fi_FI/web/helsinkikanava/player/vod?assetId=52294983

#KallioLIVE

Musiikkihankkeemme pääsi vieraaksi Kallioon. Keskustelussa kävi ilmi, että uusien musiikkikirjastopalvelujen ytimenä on itse tekeminen ja yhteisöllisyys. Videossa näki päivänvalon myös Minimusatunti nro 3, BandLab, jossa loopataan älylaitteella.

-> Katso video tästä: Opi musiikista -hanke esittäytyy

#KallioLIVE numero 2

Musiikkihankkeemme pääsi vieraaksi Kallioon toisen kerran. Puheenaiheena ovat kuuntelupiirit. Lisäksi Elävä Jukeboksi esittää toivekappaleen.

-> Katso video tästä:  Kuuntelupiirit ja Elävä Jukeboksi

#KallioLive numero 3

Musiikkihankkeemme pääsi kolmannenkin kerran vieraaksi Kallioon. Tällä kertaa puhutaan laulamisesta ja harjoitellaan malliksi yhteisöllistä laulamista. Kuulemme ja näemme myös kuorotempauksessa syntyneen virtuaalikuoron lauluesityksen uudesta kappaleesta ”Tän laulun laulan”.

-> Katso video tästä: Yhteisöllinen laulaminen ja Virtuaalikuoro

Menneitä tapahtumia, sarjat:

Opi musiikista biisinteon kautta -Musapajasarja

Toiminnallisissa Tuuli Walleniuksen Musapajoissa tehtiin musiikkia helposti ja inspiroivalla tavalla. Samalla musiikin teoria tuli tutuksi oman kappaleen teon eri vaiheissa. Pajat kokoontuivat 31.10.2019, 5.12.2019 ja 30.1.2020 sekä 1.10.2020 (aihetta kokoava paja).

Elävä Jukeboksi -toivesarja

Elävä jukeboksi soitti ja lauloi yleisön valitsemia Beatles-kappaleita listalta. Musiikista vastasi kitaristi-laulaja Tuuli Wallenius folk-pop-duosta MeriTuuli 1.9.2020 Töölön kirjastossa,22.9.2020 Pasilan kirjastossa,6.10.2020 Kallion kirjastossa ja 8.10.2020 Itäkeskuksen kirjastossa.

KAMUlinja soi! -konsertit

Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinja KAMU esittäytyi kuudessa kirjastokonsertissa. Sympaattiselle Kamulinjalle on tyypillistä eri ikäisten harrastajien kohtaaminen yhteisissä soittajaisissa. Kamulinjan useat kokoonpanot konsertoivat Pasilan kirjaston Altaalla. Kirjastokonsertin yhteydessä oli soitinesittelyjä. Esitykset olivat 9.9.2019, 4.10.2019, 5.11.2019 ja 5.12.2019 sekä 1.10.2020 ja 3.11.2020 (Kamujen 10-vuotisjuhlakonsertti).

Opi kuuntelemaan klassista! -luennot

Helsingin kaupunginorkesterin Opi kuuntelemaan klassista! -verkkomateriaali ja kirjastoissa syksyllä 2020 järjestettävät kuuntelupiirit tutustuttivat sinfoniaorkesteriin ja sille sävellettyyn ohjelmistoon sekä antoivat avaimia kuunteluun. Kapellimestari Satu Simola johdatteli aiheisiin: 9.9.2020 Musiikkia pähkinänkuoressa Itäkeskuksen kirjastossa, 8.10.2020 Korvan kunto-ohjelma Pasilan kirjastossa ja18.11.2020 Orkesteri – pieni kylä, Töölön kirjastossa

Menneitä yksittäisiä tapahtumia:

Webinaari 12.11.2020 Opimmeko uutta musiikkikirjastotyöstä? – Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hankkeen iltapäivä.

Monipuolisessa, avoimessa webinaarissa löytyi myönteisiä vastauksia. Kirjastokaista julkaisi siitä puolen tunnin kestoisen tallenteen.

12.11.2020 Stadin Juhlaorkesterin keskipäivän konsertti

9-miehisen ensemblen sielukkaasti svengaava rytmimusiikki toi valoa ja juhlan tuntua tavalliseen loppusyksyn päivään. Ohjelmisto svengasi jazzin, bluesin sekä soulin kautta rappiin. Nonetin kapellimestarina toimi kitaristi Julius Heikkilä.

7.11.2020 Kansainvälinen Musapaja: Balkanin musiikin juhlaa 

Ohjaajina oli kolme Nefes-yhtyeen jäsentä: laulaja, tanssintaitaja Yonca Ermutlu, huilisti-klarinetisti John Millar ja perkussionisti Christen Hackman. Pajassa tutustuttiin innostavassa ilmapiirissä Balkanin alueen musiikkiin ja rytmeihin laulun, tanssin ja soiton välityksellä.

Ma 2.11.2020 Merve & Chrysa  (GR/KV/FIN)

Chrysa Panagiotopoulou – laulu
Merve Abdurahmani – koskettimet, laulu

Taidokas soitto ja laulu, improvisaatio ja koskettavat tulkinnat johdattivat Välimeren kauneutta huokuvalle matkalle ja Balkanin alueelle.

1.10.-24.10.2020 Näyttely: Praise to Helsinki - Blueslegenda Eddie Boyd Suomessa

Ainutlaatuinen, ensimmäistä kertaa missään esillä ollut näyttelykokonaisuus koostui Eddie Boydin kotialbumin valokuvista sekä artistin uraan ja elämään läheisesti liittyneistä pienesineistä. 

29.10.2020 Kuuntelupiiri: Etnosoi! Alkusoitto.  DJ & vetäjä oli Etnosoi!n tiedottaja Julia Palmu 

Etnosoi! Alkusoitto oli osa vuotuista maailman eri musiikkikulttuureita esittelevää Etnosoi!-festivaalia. Kuuntelupiirissä pääsi tutustumaan festarin artisteihin musiikin, musiikkivideoiden ja tarinoiden kautta. Kuuntelupiirissä oli vieraina myös Martinlaakson lukion opiskelijoita musiikinopettajansa kanssa.

Kuuntele tästä Etnosoi! 2020 soittolista

15.10.2020 Kuuntelupiiri: Suomi-bluesin tarinaa

Dj:eina ja tarinan juontajina olivat Blues News -lehden toimituspäällikkö Pete Hoppula ja Finnish Blues Societyn varapuheenjohtaja Harri Suokas. Tarina muotoutui suomi-bluesin eri vuosikymmenten artistien esittelystä. Kävi ilmi, ettei kotimainen blues ole mitään vanhenevien äijien harrastelua. Se on nykyään korkealle arvostettu vientituote, ja lajia ovat viime aikoina paljolti uudistaneet myös persoonalliset naisartistit. Kuuntelupiiriin liittyivät myös kattava näyttely bluesartisti Eddie Boydista sekä Helmet-aineistonäyttely. 

3.9.2020 Kuuntelupiiri: Laulunkirjoittajat

Laura Sippola kertoili lauluntekemisestä ja valotti kirjoitusprosessejaan musiikkiesimerkein. Sippola on tunnettu laulaja-lauluntekijä, muusikko, pedagogi ja musiikin tohtori.  ”Herkkyys, avoimuus ja uteliaisuus ovat tärkeimmät työkalut lauluntekemiseen. Katso laurasippola.webnode.fi

12.3.2020 Lintuaiheisen kuuntelupiirin vetäjänä toimi erikoiskirjastovirkailija, musiikkioppilaitoksen opettaja Seija Sipiläinen. Kuultiin kevyttä klassista. Säveltäjänimiä olivat "ässät" Stravinsky, Strauss, Saint-Saens sekä muutama muu ikisuosikki.

20.2.2020 Musapaja: Kansainvälisiä rytmejä – Uutta arabialaista musiikkia

Kansainvälisiä rytmejä -kuuntelupiirin ja -musapajan vetäjän, palestiinalais-jordanialaisen muusikon ja laulaja Nemat Battahin johdattamana kuunneltiin ja tutustuttiin kiehtoviin arabimusiikin rytmeihin, melodioihin ja joihinkin soittimiin. Lue artikkeli aiheesta.

13.2.2020 Kuuntelupiiri: Kansainvälisiä rytmejä – Arabic folk music

13.1.–23.1.2020: Räplyriikkakilpailu

Teemana oli muutos. Kilpailun voitti Jonna Heimonen. Valinnan teki Inka Rantakallio, joka sanoi kuulevansa Jonnan riimeistä jo valmiin biisin.

23.1.2020 Kuuntelupiiri: suomiräpin naisiaLista musiikkitoimittaja ja DJ Inka Rantakallion soittamista kappaleista

9.1.2020 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli:  Sugartime – 60-luvun tyttöbändejä maailmalta

Piirin vetäjinä olivat Kati Borg-Penttilä ja Irma Tapio yhtyeestä The Sixties Blondies.

10.12.2019 Kuuntelupiiri: Elävä Beatles -aiheinen jukeboksi

Abbey Road -albumin julkaisemista oli tullut kuluneeksi 50 vuotta. Tuuli Wallenius toimi kuuntelupiirin vetäjänä ja ”elävänä jukeboksina” soittaen ja laulaen ja esitellen yleisön toivekappaleita biisilistalta.

25.11.2019  Kuuntelupiiri: Balladit Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Maija Karhinen-Ilo Freija-yhtyeestä soittaa nykyballadeita

12.11.2019  Kuuntelupiiri: Synteettinen Suomi. Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: DJ ja toimittaja Mikko Mattlar soittaa näytteitä 1970- ja 1980-lukujen suomalaisesta syntikkamusiikista.

29.10.2019 Kuuntelupiiri: Etnosoi! -artistit esittelyssä. Kuuntelupiirin DJ oli maailmanmusiikkiin keskittyvän Etnosoi!-festivaalin tiedottaja, muusikko Anna Dantchev. Hän toimi myös aiheeseen liittyvän Musavisan onnettarena.

Peruttuja tapahtumia

Musiikkihankkeen suunnittelemia, joulukuuksi 2020 aiottuja tapahtum ia on jouduttu peru maan tiukentuneen koronatilanteen takia. Osa tapahtumista järjestetään myöhemmin vuo nna 2021. Ilmoitamme , kun tiedämme ajankohdista.

PERUTTU: Neljä alun perin syyskuuksi 2020 ilmoitettua Community Singing -laulupajaaeliKirjastokööriä Kallion kirjastossa. Ne siirtyvät yhdessä laulamiselle turvallisempaan aikaan. Ilmoitamme uusista ajankohdista.

PERUTTU: Kamulinja soi! -kirjastokonsertit. Ilmoitamme uusista ajankohdista.

PERUTTU KOKONAAN: Sävellysten hedelmäkori Opi kuuntelemaan klassista! -sarjasta.

PERUTTU: Kuuntelupiiri Jazz ja tango maalais- ja kaupunkilaisilmiöinä. Sinulla on hieno mahdollisuus tutustua kenties yllättäviinkin näkökulmiin jazzin ja tangon maailmoista. Osallistujia johdattelee yhteiseen rupatteluun musiikkinäytteiden avulla Musiikkiarkiston johtaja, dosentti, FI, DI Juha Henriksson. Ilmoitamme uudesta ajankohdasta.

PERUTTU: Kamujen paja. Musapajan vetäjänä toimii Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinjan opettaja. Kamulinjan kaikki opettajat ovat kansanmusiikkiin erikoistuneita musiikin maistereita, joilla on vahva muusikkotausta ja pedagoginen osaaminen. Opettajat pitävät oppilaitaan vertaisinaan muusikkoina ja tuovat esiin osallistujien persoonallisia vahvuuksia. Ilmoitamme uudesta ajankohdasta.

PERUTTU: Näyttely 60-luvun musiikkifanikulttuuri Suomessa. Pasilan kirjaston molemmissa kerroksissa. Näyttely on osa Musiikkiarkiston 30-vuotisjuhlaohjelmaa. Ilmoitamme uudesta ajankohdasta.

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -projektin tapahtumatuotanto tehtiin pääosin Etelä-Suomen aluehallintoviraston taloudellisella tuella. Hankkeessa Helsingin kaupunginkirjaston kumppaneina olivat:

Maailman musiikin keskus

Musiikkiarkisto

Käpylän musiikkiopiston KAMU-linja

Helsingin kaupunginorkesteri

Opi musiikista -brändi sosiaalisessa mediassa jatkaa toimintaansa: #opimusiikista Instagram: @opimusiikista, Facebook: Opi musiikista

Lisätietoja antavat Jukka Halttunen jukka.halttunen(at)hel.fi ja Arja Niemimaa niemimaaarja(at)gmail.com.