Soittimia sinisellä pohjalla.

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi!  

Helsingin kaupunginkirjaston Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hankkeessa kaupunkilaisten on mahdollista tutustua uusiin musiikkisisältöihin sekä kokeilla, miltä musiikin tekeminen tuntuu. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun asti.

Fyysisen musiikkiaineiston lainaaminen kirjastoista sekä sen ostaminen ovat vähentyneet musiikkitarjonnan siirryttyä suurelta osin verkkoon. Musiikin tarjonta kuluttajille on kuitenkin myös monipuolistunut ja tuonut uusia mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia hankkeen aikana on tarkoitus tehdä tutuksi niin asiakkaille kuin kirjastojen työntekijöille.

Yhteistyön pohjalta toteutetaan kaikille avoimia ja maksuttomia kuuntelupiirejä ja musapajoja. Kuuntelupiirit ja musapajat sopivat ennen kaikkea niille, jotka kaipaavat uutta musiikkia kuunneltavakseen tai haluavat kokeilla, miltä tuntuu itse tehdä musiikkia. Tarkoituksena on tavoittaa myös niitä kaupunkilaisia, jotka eivät ole aikaisemmin välttämättä ollenkaan käyttäneet kirjaston musiikkipalveluja.

Kuuntelupiirejä ja musapajoja

Pääosa kuuntelupiireistä ja musapajoista järjestetään Pasilan kirjastossa, jossa on yksi pääkaupunkiseudun kirjastojen suurimmista äänitekokoelmista. Pelkästään cd-levyjä on Pasilan kirjastossa noin 30 000 kappaletta. Hankkeessa ovat mukana myös muut aktiiviset Helsingin musiikkikirjastot Itäkeskuksen kirjasto, Kallion kirjasto ja Töölön kirjasto.

Aktiiviseen musiikin kuunteluun ja rentoon rupatteluun perustuvassa kuuntelupiirejä on syksyn 2019 ja kevään 2020 välisenä aikana yhteensä kymmenen. Jokaisessa on eri aihe, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Musapajassa pääsee tekemään musiikkia luovasti ja nauttimaan siitä. Musapajoja on syksyn 2019 ja kevään 2020 välisenä aikana kuusi. Musiikkipedagogi neuvoo ja antaa vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin: Kuinka kappaleita tehdään? Millaisista elementeistä ne koostuvat? Pajat elävät osallistujien toiveiden mukaan. Ennakkoilmoittautumisia eikä aikaisempaa kokemusta musiikin tekemisestä tarvita.

Aiheista ja työpajojen kokoontumisista kerrotaan Pasilan kirjaston Facebook-sivuilla, Pasilan Helmet-sivuilla helmet.fi/pasilankirjasto ja tapahtumailmoituksissa. Tule ja huomaa, että musiikki vie sinut mukanaan!

Tapahtumat

Menneitä tapahtumia:

12.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: DJ ja toimittaja Mikko Mattlar soittaa näytteitä 1970- ja 1980-lukujen suomalaisesta syntikkamusiikista

25.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Maija Karhinen-Ilo Freija-yhtyeestä soittaa nykyballadeita

9.1.2020 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Sugartime – 60-luvun tyttöbändejä maailmalta. Piirin vetäjinä olivat Kati Borg-Penttilä ja Irma Tapio

23.1.2020 Kuuntelupiirissä esiteltiin suomiräpin naisia. Lista musiikkitoimittaja ja DJ Inka Rantakallion soittamista kappaleista tässä

13.1.–23.1. Räplyriikkakilpailu. Teemana oli muutos. kilpailun voitti Jonna Heimonen. Valinnan teki Inka Rantakallio, joka sanoi kuulevansa Jonnan riimeistä jo valmiin biisin. Onnittelut!

Tulevat tapahtumat:

Torstaisin klo 16–18: Musatreffit Pasilan kirjaston Musiikki & media -alueella (2.kerros). Musiikkipedagogi päivystää kirjastolla. Tule keskustelemaan musiikista tai hakemaan vinkkejä musiikin harrastamiseen. Saat ohjausta soiton harjoittelusta biisinkirjoitukseen sekä kirjaston musiikkipalveluiden käyttöön.

20.2.2020 klo 17: Musapaja: Kansainvälisiä rytmejä – Uutta arabialaista musiikkia

Arabic folk music -kuuntelupiiristä tutuksi tullut palestiinalaia-jordanialainen muusikko ja laulaja Nemat Battahin ohjaamassa musapajassa päästään tutustumaan kiehtoviin arabimusiikin rytmeihin, melodioihin ja joihinkin soittimiin itse kokeillen ja luoden. Nemat Battah on valovoimainen ja kokenut opettaja. Hän on johtanut useita yhtyeitä ja työpajoja. Nemat itse tekee musiikkia, joka on saanut inspiraationsa Egyptin ja Lähi-Idän musiikkiperinteistä.

12.3.2020 klo 17: Kuuntelupiiri: Sulkien säihkettä ja höyhenten pehmeyttä siivekkäin sävelin

Siivekkäät ystävämme ovat innoittaneet monia säveltaiteen mestareita. Yksi lintujen kiehtovimmista ominaisuuksista on niiden laulutaito. Satakielen taidokas viserrys, mustarastaan huilumainen liverrys ja kyyhkysen lempeä kujerrus ovat tuoneet paljon iloa monen ihmisen elämään. Lintuaiheisen kuuntelupiirin vetäjänä toimii erikoiskirjastovirkailija, musiikkioppilaitoksen opettaja Seija Sipiläinen.

19.3.2020 klo 17: Musapaja

16.4.2020 klo 17: Kuuntelupiiri

5.5.2020 klo 17: Kuuntelupiiri

7.5.2020 klo 17: Musapaja

Pasilan kirjaston käyntiosoite on Kellosilta 9.

Hanke sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @opimusiikista, #opimusiikista

Facebook: Opi musiikista

Lisätietoja antaa projektikoordinaattori Arja Niemimaa:

arja.niemimaa@hel.fi  
+358 40 706 4107

Työpajat ovat osa Etelä-Suomen aluehallintoviraston yhteishanketta, jossa Helsingin kaupunginkirjaston kumppaneina ovat Maailman musiikin keskus, Musiikkiarkisto, Käpylän musiikkiopiston KAMU-linja ja Helsingin kaupunginorkesteri.