Tryffelihymnin perässä

Suomessa ajatellaan mielellään, että vaikka Ruotsi hakkaa meidät urheilussa ja popmusiikissa 10-0, meillä on sentään liuta kansainvälisesti arvostettuja taidemusiikin säveltäjiä, kapellimestareita ja laulajia, mutta mitä Ruotsilla on lyödä pöytään?

Jätän tämän pöytään lyömisen jonkun toisen tehtäväksi, vaikka en tuota yleistystä allekirjoitakaan. Esittelen kuitenkin yhden ruotsalaisen säveltäjän, joka Suomessakin on syytä ottaa vakavasti eli esittää hänen musiikkiaan konserteissa ja hankkia hänen levytyksiään kirjastojen kokoelmiin. Helsingin Sanomien Jukka Isopuro sentään on ehtinyt jo kehua  Anders Hillborgin uusimman levyn Sirens (BIS 2015) antamalla sille viisi tähteä ja puhumalla ”ihmeiden tekemisestä”. Kannattaa lukea ja varsinkin kuunnella.

Kerron tässä kuitenkin aivan toisen Hillborgin musiikkiin liittyvän tarinan. Huomasin viime keväänä Turun kaupunginorkesterin ohjelmavihkosesta, että syksyllä olisi Turun linnassa tarjolla mielenkiintoinen konsertti otsikolla Kuninkaantietä Ranskaan. Luvassa olisi niin Sallista, Fauréta kuin Hillborgia, jolta luvattiin kuultavaksi sävellys Tryffelhymn, lyhyt teos vuodelta 2002 huilulle ja pianotriolle.

Minä en ole konsertti-ihmisiä, mutta nyt päätin yhdistää mukavia asioita Turun reissuksi (se aineellinen osa oli vierailu Turun kauppahallissa ostamassa Ylhäisten Kotileivän jumalaisen hyvää ruisleipää, jota ei Helsingin seudulta saa). Aulis Sallisen Peltoniemen Hintriikin surumarssia kommentoiva jousikvartetto on aina hyvää kuunneltavaa, eikä Gabriel Faurén kamarimusiikki ole koskaan jättänyt minua kylmäksi. Konserttiohjelma tiesi myös kertoa minulle uuden taustatiedon, että Fauré sävelsi kuohuvan pianokvartettonsa nro 1, op. 15 ”lemmenkipeänä”. Termi on asiallinen, sillä kvartetto valmistui 1879, kaksi vuotta sen jälkeen kun kuuluisan laulajan Pauline Viardot’n tytär Marianne Viardot oli antanut säveltäjälle pakit lyhyen kihlauksen päätteeksi.

Mutta ennen muuta halusin kuulla, mitä lähinnä nimeltä tuntemani ruotsalainen säveltäjä oli keksinyt säveltää tryffelien, joiden hurmaavien sieniherkkujen kunniaksi, sitähän jälkiosa ”hymn” etukäteen antoi luvan odottaa. Pyysin kanssakuulijaksi rauhallisesti eläkepäiviään viettävän Turun kirjaston entisen johtajan Keijo Perälän, joka myös osaa arvostaa historiallisia sattumuksia ja hyvänmakuista musiikkia ja suuntasimme kauniina lokakuun iltapäivänä aina yhtä jylhänkauniin linnan suojiin. Konsertti olikin erittäin onnistunut ja taiteilijakaarti – Juha-Pekka Vikman ja Nobu Takizawa (viulu), Ramona Wolin-Takala (alttoviulu), Katja Kolehmainen (sello) ja Mikael Kemppainen (piano) – soitti Sallista ja Fauréta suurella taidolla ja antaumuksella.

Vaan eipä soittanut Hillborgia. Suureksi pettymykseksi saimme kuulla, että Tryffelhymn oli jouduttu jättämään ohjelmasta pois huilistin ja muiden soittajien yhteen sopimattomien työkiireitten takia. Pettymyksestä toivuttuani – siinä meni kyllä tovi Ylhäisten ruisleivästä huolimatta – rupesin tietenkin etsimään levytystä tästä sivu korvien menneestä hymnistä tryffeleille. Kävi ilmi, että valinnanvaraa ei juuri ole, levytyksiä on tehty tasan yksi, eikä juuri tämä levy ollut tuolloin löytänyt tietään HelMet-kirjastojärjestelmään, eikä edes rakas ja luotettava Fugamme pitänyt sitä muuten niin ihmeellisessä varastossaan.

Onneksi nykyaikana on meille oudon musiikin kuuntelijoille tarjolla vaihtoehtoja, joten käännyin Spotify-palvelun puoleen. Ja kas, siellä tämä ruotsalainen levy tietenkin oli tarjolla ja pääsin lopultakin kuuntelemaan tämän sävellyksen. Vastoin intuitiivisia odotuksia se ehkä on enemmän hymni tryffeleitä etsiville ja niitä mielellään popsiville possuille kuin itse sienelle, mutta väliäkö hällä. Sävellys on kiehtovan kakofoninen ja kun possumme lopulta saavat maanalaisen herkun haltuunsa, on kauniin kiitoshymnin vuoro. Sitä kannatti odottaa.

The Peärls Before Swïne Experience

Swïne Live! (Caprice CAP 21715, p2003)

 Tryffelhymn.jpg

Levy löytyy nyttemmin myös HelMet-kokoelmasta ja siihen voi tehdä varauksen tämän linkin kautta:

http://luettelo.helmet.fi/record=b2236888~S9*fin

Sallisen jousikvartetto löytyy näistä HelMet-osoitteista:

http://luettelo.helmet.fi/record=b1492424~S9*fin

http://luettelo.helmet.fi/record=b1510788~S9*fin

http://luettelo.helmet.fi/record=b1493493~S9*fin

http://luettelo.helmet.fi/record=b1493288~S9*fin

Faurén lemmenkipuja voi empaattisesti kokea näistä HelMet-osoitteista:

http://luettelo.helmet.fi/record=b1240489~S9*fin

http://luettelo.helmet.fi/record=b1240445~S9*fin

http://luettelo.helmet.fi/record=b1240535~S9*fin

http://luettelo.helmet.fi/record=b1956890~S9*fin

http://luettelo.helmet.fi/record=b1240534~S9*fin

Teksti: Heikki Poroila

*****************

HPKeravalla

Suomalaisen musiikkikirjastotyön grand old man Heikki Poroila käsittelee juttusarjassaan musiikkia eri näkökulmista.

Sarjan aiemmat osat:

Uutta ikivanhaa Zappaa  : Frank Zappa: 200 Motels The Suites (19.2.2016)

Sinä ihana, sensitiva Jean Sibelius!  : Päiväkirja 1909-1944 (4.2.2016)

Kaustinen meets Pekka Pohjola  : Juha Kujanpään Kivenpyörittäjä ja Kultasiipi (25.1.2016)