Uutta ikivanhaa Zappaa

Frank Zappa: 200 Motels The Suites (2015)

Minun mielestäni Frank Zappan elokuva 200 Motels (1971) on jokseenkin katsomiskelvoton visuaalinen kokonaisuus, mutta se sisältää paljon todella kiinnostavaa musiikkia. Elokuvan tai siitä valmistetun soundtrackin kuuntelija ei kuitenkaan saa kummoistakaan kuvaa siitä musiikista, jonka Zappa elokuvaan sävelsi. Loppujen lopuksi hän joutui nimittäin jättämään paljon pois sekä kiireen, tuotantoteknisten hankaluuksien että ehkä myös taiteellisen harkinnan perusteella.

Nyt virallisesti julkaistu ”The Suites” korjaa tilannetta osittain. Esa-Pekka Salonen on saanut johdettavakseen kokonaisuuden, josta on jätetty pois elokuvan puhtaat rock-osiot, mutta johon on lisätty virallisesta elokuvaversiosta poistettua orkesterimusiikkia. Osia on myös yhdistelty uudella tavalla. Kokonaiskesto on samaa 100 minuutin luokkaa kuin sound trackissa, mutta kyseessä on silti paljon ennen kuulematonta musiikkia sisältävä versio. Valitettavasti albumin runsassanainen liitelehtinen ei sisällä täsmällistä informaatiota kuultavan kokonaisuuden rakenneosista. Asia on myös liian monimutkainen tässä eriteltäväksi, joten kannattaa keskittyä kuuntelemaan.

Onko tällaisessa mitään järkeä, voi Zappan houkutuksista tähän asti kieltäytynyt kysyä. Minusta kyllä on, paljonkin. Elokuvaan päätynyt kompromissi ei ollut erityisen tyydyttävä, eikä alkuperäistä täyttä partituuria ehkä jaksaisi kuunnella ilman vahvaa addiktiota. The Suites on herkkupala niille, joiden mielestä Zappan säveltämä taidemusiikki on kiinnostavampaa kuin hänen rock-orientoituneet levytyksensä.

Salosen johtama esitys on ammattimaisempi kuin soundtrackin ajoittain kaoottisen oloinen toteutus. Kun elokuvan absurdistinen (tai dadaistinen) visuaalinen kerronta puuttuu ja suorasukainen rock loistaa vain poissaolollaan, kokonaisuus lähenee modernia kuoro- ja orkesterimusiikkia niin paljon, että sanoja kuuntelematta voisi asiaa tuntemattoman olla vaikea sijoittaa tätä kokonaisuutta elokuvamusiikin maailmaan. Jos se nyt sinne kuuluukaan, ehkä pikemminkin näyttämömusiikin moninaiseen maisemaan.

Jos haluat muuttaa ennakkoluulojasi siitä, mitä "Frank Zappan musiikki" on, kuuntele tämä levy.

Frank Zappa: 200 Motels The Suites (Zappa Records 2015)

Varaa HelMetissä: http://luettelo.helmet.fi/record=b2229214~S9*fin

Teksti: Heikki Poroila

*****************

HPKeravalla

Suomalaisen musiikkikirjastotyön grand old man Heikki Poroila käsittelee juttusarjassaan musiikkia eri näkökulmista.

Sarjan aiemmat osat:

Sinä ihana, sensitiva Jean Sibelius!  : Päiväkirja 1909-1944 (4.2.2016)

Kaustinen meets Pekka Pohjola  : Juha Kujanpään Kivenpyörittäjä ja Kultasiipi (25.1.2016)