Helsingin kaupunginkirjasto osallistuu Mediataitoviikkoon 2022 streamein ja mediatuokioin

Mediataitoviikko järjestetään 7.-13.2.2022. Kyseessä on kansallinen mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Tänä vuonna Helsingin kaupunginkirjasto on mukana kahdella media-aiheisella suoralähetyksellä, joissa ruoditaan oppimispelejä ja disinformaatiota rennolla otteella keskustellen. Lisäksi kirjastoissa ympäri kaupunkia järjestetään mediatuokioita päiväkotiryhmille, koronaturvallisuus huomioiden.

8.2. klo 10: Oppimispelit testissä
Pelit ovat nykyään hyvin olennainen media. Niitä käytetään myös uusien taitojen opetteluun. Oppimiseen tähtäävissä peleissä on kuitenkin suuria eroja sekä pelattavuudessa, visuaalisuudessa että sisällöissä. Tätä lähetystä varten me kirjastolaiset tuomme muiden ihmeteltäväksi ja kokeiltavaksi muutaman löytämämme opettavaisen pelin. Luvassa on siis keskustelua peleistä ja oppimisesta porukalla pelaten. Paneelissa kehittäjä-koordinaattori Heikki Marjomaa, kirjastonhoitaja Jussi Nevalainen sekä pedagogiset informaatikot Riikka Leskinen ja Eeva Rita-Kasari. Suora lähetys Helmet-kirjaston YouTube -kanavalla.

9.2. klo 10: Disinformaatio
Tuskin kukaan uskoo varauksetta kaikkeen netissä näkemäänsä. Aina ei kuitenkaan ole helppoa tunnistaa, mikä tieto on luotettavaa ja mikä taas totaalista hölynpölyä. Kehittäjä-koordinaattori Heikki Marjomaa ja erikoiskirjastonhoitaja Hanne Korpelainen keskustelevat disinformaation eri muodoista ja antavat vinkkejä siitä, miten sen voi tunnistaa. Apuna Heikki ja Hanne käyttävät seppo.io -alustalle luotua disinformaatio-aiheista peliä. Suora lähetys Helmet-kirjaston YouTube -kanavalla.

7. – 11.2. Mediatuokioita päiväkotiryhmille järjestetään koronatilanteen niin salliessa kirjastoissa eri puolilla kaupunkia. Tuokioissa tarinat ja kirjat yhdistetään mediaelementteihin ja samalla tutustutaan esimerkiksi koodaamiseen sekä erilaisiin mediasovelluksiin. Ryhmät voivat varata mediatuokioita Kultus.fi -sivustolta tammikuun loppupuolella, jolloin tarkemmat tapahtuma-ajat ja paikat varmistuvat. Tuokiot pidetään voimassa olevat pandemiarajoitukset huomioiden ja tilanteen muuttuessa niitä saatetaan joutua perumaan.

https://www.mediataitoviikko.fi/