45 kirjaa pojille

Miten saada pojat lukemisen imuun? Tätä on pohdittu viime aikoina valtakunnallisessa mediassa, ja samaa mietitään myös kirjastossa. Nuorten kanssa työskentelevät kirjastolaiset listasivat 45 kirjaa tai kirjasarjaa, joiden avulla lukukynnys madaltuu.  

Pedagoginen informaatikko Heli Eboru Vantaan kaupunginkirjastosta houkuttelee työkseen sekä poikia että tyttöjä lukemaan. Hän antaa lukuvinkkejä yläkouluikäisille ryhmille, joita kutsutaan koulun kautta kirjastoon.

Poikien lukemisharrastuksen kannustamiseen liittyy ihan samanlaisia asioita kuin tyttöjenkin, mutta tutkimusten mukaan Suomessa nimenomaan poikien lukutaito osoittaa heikentymisen merkkejä.

– Viidennen ja kuudennen luokan vaiheilla pojille tapahtuu jotakin. Alakoulussa he saattavat olla vielä innokkaita lukijoita, mutta sitten tilalle tulee muita harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita, Eboru sanoo.

Eboru toteaa, että monet lukevat kyllä tekstejä yläkouluikäisinäkin, mutta tekstit eivät ole välttämättä kovin pitkiä eikä lukeminen pitkäjänteistä.

Matala kynnys ja roolimalleja

Lukusuositukset ovat henkilökohtainen juttu, jossa täytyy ottaa huomioon sekä kunkin omat kiinnostuksen kohteet että lukemaan harjaantuneisuuden taso. Samastumiskohde ja kirjan teeman liittyminen omiin harrastuksiin madaltavat kynnystä tarttua teokseen.

– Moni nuori pelaa, ja sitä kautta voisi houkutella lukemaan muitakin tekstejä kuin pelejä. Esille voisi tuoda esimerkiksi fantasiakirjoja – tajuavatkohan pojat, miten pieni askel peleistä on fantasiakirjoihin?

Peleistä kiinnostuneille pojille lukuvinkkejä tarjotessa on plussaa, jos tuntee itse jonkin verran pelimaailmaa. Eboru itse ei ole kovin aktiivinen pelaaja, mutta hän käyttää virikkeinä esimerkiksi musiikkia tai videoita.

– Olen käyttänyt johdatuksena kirjan aiheeseen esimerkiksi Metalliveljet-kirjasarjaan sopivaa musiikkia. Ja jos jonkin kirjan pohjalta on tehty elokuva, olen näyttänyt elokuvan trailerin videolta.

Eboru arvelee, että eniten poikien lukemista edistävät kirjoja ahmivat roolimallit.

– Tarvitaan esimerkkitapauksia miehistä, jotka lukevat. Aikuisen vetämä poikien oma lukupiiri tai pelejä ja lukemista yhdistävä kerho voisi olla hyvä idea. Ylipäätään kirjastoon tarvitaan lisää kirjoista vinkkaavia miehiä.

Löydä lukemista

Tälle listalle on koottu eri teemoista valikoima luettavaa, joita nuorten kanssa työskentelevät kirjastolaiset suosittelevat 11–14-vuotiaille pojille ja vähän vanhemmillekin. Moni kirjoista on Vantaan lukudiplomeissa.

PS! Nämä kirjat sopivat tietenkin kaikille muillekin kuin pojille tai nuorille.

Aleksi Delikouras: Nörtti-kirjat

DragonSlayer666 elää mieluiten virtuaalimaailmassa – vain tietokoneriippuvuudesta huolestunut äiti voisi estää häntä tulemasta maailman parhaaksi pelaajaksi!

Andy Mulligan: Roskaa

Kaatopaikan pojat Raphael, Gardo ja Rotta löytävät jätevuoresta nahkalaukun, jonka sisältö sekoittaa heidät kuuden miljoonan dollarin mysteeriin.

Kreetta Onkeli: Poika joka menetti muistinsa

Arto herää puistossa ja tajuaa, että ei muista mitään… Tarina jatkuu kirjassa Kesä autokorjaamon yläkerrassa.

Louis Sachar: Paahde

Stanley Yelnats on poika, jonka kohtalona on olla väärässä paikassa väärään aikaan. Kun lenkkitossu putoaa taivaasta hänen päähänsä, Stanley joutuu syyttömänä poikien rangaistusleirille paahtavan kuumaan autiomaahan.

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja -sarja

Holly Goldberg Sloan: Näkymätön poika

Kalle Veirto: Pelibunkkerin pojat

Duudsonit: 100 tapaa pelastua tylsyydeltä

Fantasiaa ja jännitystä:

Suzanne Collins: Alismaan tarinat -sarja

Gregor putoaa pikkusiskonsa kanssa New Yorkin alla sijaitsevaan Alismaahan. Tässä oudossa ja uhkaavassa maailmassa häntä pidetään ennustusten sankarina. Mutta onko Gregor valmis sankariksi?

Patrick Carman: Luurankopuro-sarja

Ryanin päiväkirja Skeleton Creekin hämäristä tapahtumista.

Darren Shan: Darren Shanin tarina -sarja

Darren Shan ja hänen ystävänsä Steve pääsevät katsomaan kummajaisten esityksiä kiellettyyn Friikkisirkukseen. Ohjelmanumerot ovat toinen toistaan hurjempia, mutta vaikuttavin kaikista on arpinaamainen, kalpea Larten Crepsley.

Eoin Colfer: Artemis Fowl- ja W.A.R.P-sarjat

Cornelia Funke: Reckless

Magdalena Hai: Gigi ja Henry -sarja

Juha-Pekka Koskinen: Haavekauppias

Michelle Paver: Muinainen pimeys- ja Pronssisoturit-sarjat

Sarah Prineas: Taikavaras-sarja

Rick Riordan: Percy Jackson -sarja

J.K. Rowling: Harry Potter -sarja

Angie Sage: Septimus Heap -sarja

Jo Salmson: Lohikäärmeratsastaja-sarja

J.R.R. Tolkien: Hobitti (+elokuvakirjat)

Klassikoita:

Edgar Rice Burroughs: John Carter -sarja

Tarzanin kirjoittajan kiehtovat Mars-kirjat ovat ilmestyneet odotettuina uusina painoksina. Mielikuvituksellisia ja vauhdikkaita seikkailuja sotaisassa Marsissa, jonne sankari yllättäen tempaistaan.

S.E. Hintonin kirjat, muun muassa Me kolme ja jengi

Ponyboy asuu kolmestaan veljiensä kanssa suurkaupungin laitapuolella. Muun perheen muodostaa jengi.

R.L. Stevenson: Aarresaari

Jules Vernen kirjat, muun muassa Kapteeni Nemo

Urheilusta kiinnostuneille:

Tony Hawk: Ammatti: skeittaaja

Tony Hawk skeittasi kaksi vuosikymmentä, tuli tunnetuksi maailman kuuluisimpana skeittaajana, keksi yli 80 temppua, voitti kaksi kertaa enemmän ammattilaiskisoja kuin kukaan kollegansa, kaatui tajuntansa menettäen kymmeniä kertoja, rikkoi luitaan, reväytti jäseniään ja murskasi hampaansa.

Mika Keränen: Maaliviivalla

”Sun duunis on varmistaa, että yks pilkku valuu sisään ekalla puoliajalla.” Maalivahti Kalle Salonen on juuri menossa pelaamaan ensimmäistä Veikkausliigapeliään, kun hänelle tehdään ehdotus sopupelistä.

Mal Peet: Maalivahti

Kissamaisista reflekseistään tunnettu El Gato on juuri voittanut jalkapallon maailmanmestaruuden, ja edessä on taas yksi haastattelu. Rutiinihaastattelu venyy myöhään yöhön, kun El Gato paljastaa uskomattoman elämäntarinansa.

Gunnar Nordström: Kiekkotähti-sarja

Kalle Veirto: Tannermäki All Stars ja Tannermäki Go-Go

Dan Edwardes: Parkourin käsikirja

Dave Spurdens: Maailman parhaimmat pelaajat

Jalkapalloilijoiden elämäkerrat, mm. Zlatan, Messi

13–16-vuotiaille/edistyneemmille:

Kalle Veirto: Säbätalvi

Stephen Chbosky: Elämäni seinäruusuna

Ernest Cline: Ready player one

Thor Heyerdahl: Kon-Tiki: Lautalla yli Tyynenmeren

Kaj Korkea-aho: Tummempaa tuolla puolen

David Safier: Huono karma

Orson Scott Card: Ender

Teksti: Iina Soininen ja Vantaan nuortenkirjastoryhmä
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto