Helmet-kirjallisuuspalkintotunnus

Claes Andersson jakaa Helmet-kirjallisuuspalkinnon keskustakirjasto Oodin avajaisissa 5.12.

Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson jakaa vuoden 2018 Helmet-kirjallisuuspalkinnon keskustakirjasto Oodin avajaisissa 5.12. kello 13.

Pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna neljännen kerran. Vuosittain jaettava palkinto annetaan ansioituneelle suomalaiselle teokselle. Palkinto jaetaan noin viiden vuoden sisällä ilmestyneelle kirjalle.

”Kirjasto on tärkein kulttuurilaitoksemme”

Claes Anderssonilla on oma osuutensa siihen, että keskustakirjasto Oodi avataan Helsingin paraatipaikalle. Hän ehdotti kulttuuriministerinä ollessaan vuonna 1998, että Helsingin keskustaan rakennetaan keskeiselle paikalle kirjasto, joka toimii myös asukkaiden kohtaamispaikkana.

– Toivoin, että siitä tulisi jotain, mutta en voinut konkreettisesti kuvitella, että tällainen fantastinen rakennus valmistuisi. On kaikki edellytykset sille, että Oodista tulee menestys.

Andersson pitää kirjaston merkitystä hyvinvointiyhteiskunnan kehityksessä keskeisenä.

– Suomalainen kirjasto on meidän ylivoimaisesti tärkein kulttuurilaitoksemme. Kun Suomessa on talouskriisi ja työttömyyttä, kirjastot täyttyvät ja kirjojen lainat lisääntyvät huomattavasti. Kirjasto on hyvin demokraattinen, se on jokaisen kansalaisen tiedonhankkimispaikka. Kun olin mukana politiikassa ja kiersin Suomea, ihmiset olivat kaikkialla ylpeitä omasta kirjastostaan.

Helmet-kirjallisuuspalkinto nostaa esille tulevaisuuden klassikoita

Kirjojen elinkaari on nykyään aika lyhyt, Andersson toteaa.

– Muutama kirja saa lumipallon vyörymään. Ne valtaavat suurimman osan julkisuudesta ja mainonnasta, niistä puhutaan ja niitä myydään. On valitettava totuus, että suuri enemmistö kirjoista jää unholaan vuoden parin jälkeen. Pitäisi muistaa, että mestariteoksia ei synny joka vuosi, vaan parikymmentä vuotta vanhoja kirjoja tulee luottavaisesti etsiä ja lukea.

Helmet-kirjallisuuspalkinnon tarkoituksena on nostaa esille tulevaisuuden klassikoita ja muistuttaa, että laatukirjallisuus kestää vuodesta toiseen. Samalla halutaan myös nostaa esille erilaisia ja marginaalisempia kirjallisia ääniä.

Voittaja saa kultaisen kirjastokortin ja 1000 euroa.

Palkitsemistilaisuus on kello 13 Oodin kolmannen kerroksen Sanamaailma-tapahtuma-alueella. Tilaisuus on yleisölle avoin.