Docventures 2020: lukuvinkit

Helmet-kirjasto ja Kirjasampo.fi sammuttavat tiedonjanoasi yhdessä Docventures-dokumenttielokuvasarjan kanssa. Olemme keränneet kauden dokumenttielokuviin sopivat kirjasuositukset, joista voit ammentaa lisää tietoa elokuvan jälkeen.

Katso leffa, lue kirja

Kahdeksannen Docventures-tuotantokauden dokumentit esitetään Ylen kanavilla 8.9.2020 alkaen. Dokumenttien lisäksi maailmankuvaasi avaa kirjallisuus samasta aiheesta.

Tässä listassa vinkataan kirjoja niistä teemoista, joita Docventures-dokumenttielokuvasarja käsittelee syksyllä 2020. Vinkit on koottu Helmet-kirjaston ja Kirjasammon yhteistyönä. Voit ehdottaa myös omaa kirjavinkkiäsi listalle.

Tämänvuotisten teemojen kirjoja voit etsiä myös suoraan Helmet-hausta hakusanalla Docventures2020. Edellisvuosien listat löytyvät hakusanoilla Docventures2016, Docventures2017Docventures2018 ja Docventures2019

Teoksen nimessä olevasta linkistä voit varata kirjan Helmet-haussa. Kaunokirjoista on lisäksi linkki Kirjasampoon. Linkit aukeavat toiseen sivustoon.

8.9.2020 elokuva: Whose streets / teemat: black lives matter, rotusorto, rasismi

Doc20-WHOSESTREET_0000zhmh.jpg

Kaunokirjat:

Jonas Hassen Khemiri: Soitan veljilleni (Johnny Kniga 2020, suom. Tarja Lipponen)  

Pienoisromaani, jossa nuoren Amorin sisäinen monologi näyttää, millaista on olla maahanmuuttaja nykypäivän Ruotsissa: miten kuvitellut poliisit alkavat liikkua kintereillä, minne meneekään. Tukholmassa on räjähtänyt autopommi, ja soitot veljille muuttuvat koko ajan huolestuneemmiksi.

Kirjasammossa Jonas Hassen Khemiri ja Soitan veljilleni

Colson Whitehead: Nickelin pojat (Otava 2020, suom. Markku Päkkilä), myös e-kirjana

Pulitzer-palkittu romaani kuvaa kahta poikaa pahamaineisessa koulukodissa 1960-luvun rotusortolakien ajan Floridassa. Mustalle pojalle viattoman virheen tekeminen voi maksaa tulevaisuuden. Koulukoti yrittää nitistää kaikenlaisen optimismin ja idealismin. Onko pakeneminen mahdollista?

Kirjasammossa Colson Whitehead ja Nickelin pojat

Tietokirjat:

Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen (Siltala 2016), myös e-kirjana

Miltä tuntuu olla koulun ainoa ruskea lapsi, jonka kiusaamiseen opettajat eivät osaa puuttua kuin rankaisemalla kiusaajaa? Miltä tuntuu olla lapsi, joka joutuu pohtimaan sitä, kuka saa kutsua itseään suomalaiseksi? Jani Toivola on rohkeasti hakenut omaa tietään lapsesta saakka. Tässä omaelämäkerrassa Toivola pohtii muun muassa sitä, milloin ihminen saa olla omanlaisensa ja miten tärkeää on, että joku näkee sinut sellaisena kuin sinä olet. Toivolan teksti on koskettavaa, mutta huumoriakaan ei ole unohdettu.

Trevor Noah: Laiton lapsi: värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa (Atena 2020, suom. Jaana Iso-Markku), myös e-kirjana

Koomikko Trevor Noahin muistelmateos Born a Crime (John Murray 2016) kuvaa lapsuutta Etelä-Afrikassa. Kirja on paitsi omakohtainen kasvutarina myös kuvaus rasististen valtajärjestelmien järjettömyydestä ja julmuudesta. Noah oli kirjaimellisesti laiton lapsi, sillä hän syntyi tummaihoisen äidin ja valkoihoisen isän lapseksi apartheid-hallinnon aikana. Yhteiskunnallisen satiirin taiturina Noah osaa kertoa vaikeistakin asioista mielettömän hauskalla tavalla. Kirjaa ei pysty lukemaan nauramatta tai liikuttumatta.

Tahar Ben Jelloun: Isä, mitä on rasismi? (Gummerus 1998, suom. Annikki Suni) 

Jo monta vuotta sitten ilmestynyt kirja on vielä, valitettavasti, ajankohtainen. Kirja on kirjailijan keskustelu tyttärensä kanssa rasismin asemasta arkielämässä. Kieli on helppoa ja kirja sisältää paljon esimerkkejä. Rasismi voi näkyä moni eri tavalla, ja kirja auttaa tunnistamaan rasistisen ajattelutavan. Kirjan tärkein viesti on, että ihminen ei synny rasistina. Sopii hyvin lapsiperheille. Kirja on saatavilla myös ruotsiksi: Vad är rasism? Samtal med min dotter.

Tiffany Jewell: This book is anti-racist (Frances Lincoln Children’s Books 2020) 

Nuorille suunnattu mutta kaikille sopiva tietokirja tarjoaa konkreettisia neuvoja antirasistiseen toimintaan jokapäiväisessä elämässä. Kirjassa on myös tehtäviä oppimisen ja ajatustyön tueksi.

Lisää vinkkejä Black lives matter -artikkelissa.

Linkit Black lives matter -teeman tiedonhakuun Makupalat.fi:ssä 

15.9.2020 Bleed out / teema: terveysteollisuus

Doc20-BLEEDOUT_0000zhmn.jpg

Kaunokirjat:

Riitta Jalonen: Kirkkaus (Tammi 2016) myös e-kirjana

Minämuodossa kerrottu romaani kirjailija Janet Framen kokemuksista alkaa mielisairaalasta, jossa  Frame saa 200 sähköshokkia. Häntä hoidetaan skitsofreenikkona kahdeksan vuotta, ja lääkärit uhkailevat lobotomialla, kunnes kirjoittaminen pelastaa hänet virhediagnoosin otteesta vihdoin omaan elämäänsä.

Kirjasammossa Riitta Jalonen ja Kirkkaus

Herman Koch: Lääkäri (Siltala 2013, suom. Sanna van Leeuwen)

Psykologisesti tarkassa romaanissa yleislääkäri on tehnyt hoitovirheen, ja kuuluisa potilas on kuollut. Luvassa ei pitäisi olla suuria sanktioita, sillä lääkäripiirit ovat pienet, mutta asiat ovatkin monimutkaisempia. Oliko kyse virheestä? Minkä takia lääkärillä oli potilaansa kanssa selvittämättömiä asioita?

Kirjasammossa Herman Koch jaLääkäri

Tietokirjat:

Richard J. Ablin ja Ronald Piana: Suuri eturauhashuijaus: miten suuri lääketeollisuus kaappasi PSA-testin ja aiheutti julkisen terveydenhuollon katastrofin (Terra Cognita 2016, suom. Kimmo Pietiläinen)

Patologian professorilla on tanakat perustelut väitteelle, että oireettomille miehille tehdään eturauhassyövän havaitsemiseksi PSA-testejä turhaan, bisneksen vuoksi. Ablinin mukaan testi tuottaa lukuisia vääriä positiivisia tuloksia, joista seuraa turhia leikkauksia. Erityistä asiassa on, että Ablin itse on PSA:n eli prostataspesifisen antigeenin löytäjä.

Jörg Blech: Miten meistä tuli potilaita? (WSOY 2004, suom. Raija Nylander)

Der Spiegel -lehden tiedetoimittaja puuttuu lääkebisneksen ääri-ilmiöihin, medikalisaatioon ja keksittyihin sairauksiin. Blech ei ole lääketiede- tai rokotevastainen: hänen kritiikkinsä kohdistuu terveysteollisuuden rahantekoon uusia sairausdiagnooseja tehtailemalla.

Peter C. Gøtzsche: Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus: näin lääketeollisuus on turmellut terveydenhoidon (Sitruuna 2014, suom. Susanna Tuomi-Giddings)

Professori Gøtzsche on ottanut vuosia provosoivasti kantaa lääketeollisuuden toimiin ja asemaan, etenkin hänen mielestään turhia lääkkeitä, hoitoja ja tutkimuksia vastaan. Gøtzsche erotettiin vuonna 2018 lääketieteellisen tutkimustiedon Cochrane-verkostosta, perusteluna oli muun muassa omien mielipiteiden esittäminen Cochranen nimissä.

Cathryn Jakobson Ramin: Crooked: outwitting the back pain industry and getting on the road to recovery (Harper 2017) 

Jakobson Ramin on tutkiva journalisti, joka käytti kuusi vuotta aiheen työstämiseen kirjaksi. Omien kokemusten ja haastatteluiden perusteella syntyi kirja, jonka alkuosa keskittyy Yhdysvaltain lääke- ja terveysteollisuuteen ja terveydenhuollon kriisiin yleisemminkin. Toinen puolikas käsittelee hyviä käytäntöjä.

James Le Fanu: Too many pills: how too much medicine is endangering our health and what we can do about it (Little, Brown 2018)

Le Fanu on lääkäri, joka tutkii tässä kirjassa, miksi lääkkeitä määrätään Isossa-Britanniassa nykyään moninkertaisesti takavuosiin nähden ja mitä haittaa ylilääkinnästä on.

Matti Vuento: Bakteerien planeetta (Gaudeamus 2019), myös e-kirjana

Biokemian emeritusprofessori Vuento sivuaa seikkaperäisessä kirjassa myös antibioottiresistenssin uhkaa. Antibioottiresistenssi tarkoittaa tilannetta, jossa antibiootit eivät enää tehoa sairauksiin, joita aikaisemmin on pystytty niillä hoitamaan. Antibioottiresistenssi on seurausta antibioottien mittavasta käytöstä sekä ihmisillä että eläintuotannossa.

Linkit terveysteollisuus-teeman tiedonhakuun Makupalat.fi:ssä

22.9.2020 Pick up game / teemat: pokausringit, seurateollisuus

Doc20-PICKUPGAMETHE_0000zhm8.jpg

Kaunokirjat:

Teppo M.: Sata naista (Gummerus 2008)

Ilmestymisensä aikoihin keskustelua herättänyt, blogiin pohjautuva kirja kertoo päiväkirjamaisesti pyrkimyksistä pokata sata naista vuodessa. Miten blogiympäristöön alun perin kirjoitettu teksti toimii kirjan muodossa? Teos sai useita ristiriitaisia kommentteja niin muodostaan kuin sisällöstään – millaisena se näyttäytyy vuonna 2020?

Kirjasammossa Teppo M. ja Sata naista

Merja Virolainen: Kontaktia halutaan (Tammi 2007)  

Lyhytproosakokoelma koostuu sivun–parin mittaisista kuvitteellisista seuranhakuilmoituksista, jotka tuovat näkyville erilaisten halujen ja toiveiden moninaisuuden. Syvästä kaipauksesta kertovat kirjoitukset ovat sekä koskettavia että hauskoja. 

Kirjasammossa Merja Virolainen ja Kontaktia halutaan

Tietokirjat:

Tuntematon tekijä: Nainen ja taito valloittaa hänet: erään gentlemannin muistiinpanoja (Salakirjat 2014)

Vuoden 1919 tanskalaisia kyseenalaisia naisenvalloitusoppeja, joiden sävy on sama kuin Neil Straussin dokumentoimissa alakulttuureissa 2000-luvulla. Muun muassa tämä ohje on tarjottu jo sata vuotta sitten: ”- - mies, joka käyttäytyy naisia kohtaan kylmästi ja välinpitämättömästi, valloittaa heidät helpommin.”

Lisbet Duvringe ja Mike Florette: Psykopaatit verkossa: nettideittailun vaarat (Basam Books 2019, suom. Jaana-Mirjam Mustavuori)

Psykopaatit verkossa käsittelee harvinaista mutta kiinnostavaa ilmiötä, psykopaattista käyttäytymistä deittisovelluksissa ja sosiaalisessa mediassa. Kirjassa varoitetaan manipuloinnin vaaroista ja hahmotellaan psykopaatin tunnusmerkkejä. Kirjoittajien mukaan verkko sopii erityisen hyvin psykopaatin saalistuspaikaksi.

Neil Strauss: Pelimies: alaston totuus pokaajien veljeskunnasta (Otava 2006, suom. Tero Valkonen)

Neil Strauss herätti huomiota kirjallaan, joka paljasti naisia pokaavien miesten ”kerhon” menetelmät ja mielenmaisemat. Näyttelijä Oskari Katajisto sovitti kirjasta 2000-luvun alkupuolella suomeksi puolen tunnin monologin. Yhdeksän vuotta myöhemmin Strauss kirjoitti omaelämäkerrallisen kirjan The Truth (Dey Street Books 2015), jossa hän kertoi lopettaneensa kumppaninsa pettämisen, parantuneensa seksihurjasteluista ja olevansa parisuhteessaan ja elämässään onnellisempi kuin koskaan.

Linkit seurateollisuus-teeman tiedonhakuun Makupalat.fi:ssä

29.9.2020 I, pastafari / teema: uususkonnollisuus

Doc20-IPASTAFARI_0000zhmp.jpg

Kaunokirjat:

Sakari Issakainen: Valaskalan unta (Gummerus 1991) 

Satiirisessa romaanissa helsinkiläinen luontaistuotekauppias tutustuu pehmeä-ääniseen guruun, joka houkuttelee hänet new age -henkisen uskon pariin. Ihminen harhailee, ja erityisesti kaupunkilaisuus saa romaanissa kovaa kyytiä. Löytyykö pysyvyys viljelemisestä? 

Kirjasammossa Sakari Issakainen ja Valaskalan unta 

Maria Peura: Ja taivaan tähdet putoavat (Teos 2014)

Lestadiolaisessa ympäristössä kasvanut Anni tutustuu aikuisena Lars Levi Laestadiuksen ajatuksiin, ja se auttaa häntä avioeroprosessissa. Annin tytär Mirka puolestaan aloittaa terapiaryhmässä, jonka toiminta alkaa olla kulttimaista ja manipuloivaa. Lahkolaisuudella voi olla monenlaisia eri muotoja. 

Kirjasammossa Maria Peura ja Ja taivaan tähdet putoavat

Tietokirjat:

Carole M. Cusack: Invented religions: imagination, fiction and faith (Ashgate 2010)

Cusack käsittelee runsaiden lähteiden kera uusia uskontoja, muun muassa 2000-luvulla synnytettyjä Star Warsiin perustuvaa jedismiä, Wachowskien elokuviin perustuvaa matrixismia ja Lentävän spagettihirviön kirkkoa. Cusackin väite on, että näiden suuntausten tutkimus osoittaa, että niiden toiminnallisuus on samanlaista kuin perinteisten uskontojen.

Pekka Yrjänä Hiltunen: Kaikki ja ei mitään: uskontojen markkinat (Kirjapaja 2007)

Pohdiskelevia esseitä uskonasioista. Hiltunen oli ennen eläkkeelle jäämistään kirkkohallituksen uskontodialogin asiantuntija ja sittemmin retriitinohjaaja.

Gary Valentine Lachman: Tajunnan alkemistit: kuusikymmenluvun mystiikka ja Vesimiehen ajan pimeä puoli (Like 2009, suom. Ike Vil)

Lachman käsittelee 1960-luvun kulttuurihistoriaa ja siinä virranneita okkultistisia suuntauksia.

Lawrence Wright: Going clear: Scientology, Hollywood, and the prison of belief (Vintage Books 2013)

Wright selvittää muun muassa nimekkäiden Hollywood-tähtien suosiossa olevan skientologiayhteisön historiaa, menetelmiä ja rahoitusta. Wright haastatteli kirjaa varten satoja skientologeja ja liikkeestä irtautuneita. Kirjaan perustuva dokumenttielokuva on esitetty Docventuresissa vuonna 2015.

Linkit uususkonnollisuus-teeman tiedonhakun Makupalat.fi:ssä

Kaunokirjat: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo.fi

Tietokirjat: Helmet-kirjaston työntekijät

Kuvat: Yle kuvapalvelu / Docventures