Enter ry tarjoaa vertaistukea senioreiden ehdoilla

Enter ry on pääkaupunkiseudulla toimiva viestintätekniikasta ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneiden eläkeläisten yhdistys. Enteriläiset opastavat ikätovereitaan käyttämään tietotekniikkaa, verkkopalveluita ja kännyköitä arjen tukena.  

Enterin vapaaehtoiset vertaisopastajat antavat opastusta säännöllisesti myös HelMet-kirjastoissa, muun muassa Lasipalatsin Kohtaamispaikalla joka tiistai kello 11-14. Opastus on henkilökohtaista ja maksutonta, ja se tehdään opastettavan osaamisen mukaisesti.

- Nettimaailmaan pääsy avartaa ja ehkäisee syrjäytymistä. Se että osaa käyttää erilaisia sähköisiä palveluja on todella tärkeää, mutta yhtä lailla se voi avata yhteyden esimerkiksi lapsiin ja lastenlapsiin, Enter ry:n varapuheenjohtaja Kati Roiha sanoo.

Yhdessä ihmetellen

Enter ry:llä on 230 jäsentä, joista vajaa 50 on mukana aktiivisesti. Aktiiviopastajia saisi olla enemmänkin.

- Etsimme kaiken aikaa uusia jäseniä. Vertaisopastajan ei tarvitse olla tietotekniikan ammattilainen, riittää että on normaali netinkäyttäjä. Tarjoamme vertaistukea, eli yhdessä ihmetellään, Kati sanoo.

Moni seniori-ikäinen on jo saanut oppia lapsilta tai lastenlapsilta, mutta aina se ei riitä.
- Harvalla työssä käyvällä on aikaa tai kärsivällisyyttä kertaamiseen tai hitaampaan opettamiseen, Enter ry:n puheenjohtaja Raimo Anttila toteaa. Vertaisopastustilanteessa pyritäänkin kiireettömyyteen.

Tietokone- ja nettiopastusten lisäksi enteriläiset auttavat kännyköiden käytössä.
- Seniorikansalaiselle kännykkä on turva. Perinteisessä näppäinpuhelimessa, älykännykästä puhumattakaan, on monta hyödyllistä toimintoa joiden opetteleminen kannattaa, Raimo muistuttaa.

Kiitollista palautetta

Kati ja Raimo ovat osallistuneet Enterin toimintaan muutaman vuoden ajan.
- Opastustilanteissa ei olla ryppy otsalla, vaan siinä seurustellaan, vaikkapa muistellaan. Saamme kiitollista palautetta, ja se on tämän harrastuksen suola. Muistan eräänkin naisen, joka arkana aloitti sähköpostin ja Facebookin käytön, mutta jo parin kuukauden kuluttua hän surffaili netissä aivan suvereenisti, Kati kertoo.

- Tarjoamme hauskan harrastuksen ja paikan jossa kohentaa tietoteknistä osaamistaan. Mitään erityistaitoja ei tarvita, sillä suuri osa esitetyistä kysymyksistä on aika yksinkertaisia, Facebook-tilin avaamista tai kuvan liittämistä sähköpostiin, Raimo rohkaisee.

Kati ja Raimo ovat saaneet vapaaehtoistyöstä paljon irti: he nauttivat uuden oppimisesta, yhdessä tekemisestä sekä opastettavien kirjosta. Opastusten lisäksi Enter ry järjestää jäsenilleen koulutusta sekä jäsenretkiä.

- Muiden samanhenkisten tapaaminen vaimon ja koiran ohella on ollut minulle hyvin tärkeää, Raimo naurahtaa.

Enter ry
HelMet-kirjastojen opastukset