Espoossa kirjaston Pajat voittivat innovaatiopalkinnon

Kolmatta kertaa järjestetyn kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun voittajaksi nousi Espoon kaupunginkirjaston pajatoiminta. Kirjaston paja on uusi palvelu Suomen kirjastokentässä. Paja on paikka oppia, opettaa, luoda, rakentaa, tuunata ja kokeilla yhdessä. Pajoissa eri-ikäiset ihmiset oppivat ja oivaltavat yhdessä uusia asioita, esimerkiksi 3D-tulostusta tai koodausta. Pajatoiminta on ennakkoluulotonta toimintaa, jota juuri nyt tarvitaan tietoyhteiskunnassa.

Pajat ovat oiva esimerkki siitä, että oppeja ei tarvitse hakea kalliilta kursseilta, vaan osaaminen löytyy yhdessä kokeilemalla ja tekemällä. Pajatoiminta innostaa vapaaehtoisuuteen ja antaa eri alojen ammattilaisille tilaa toimia ja oppia kirjaston tilassa.

Pajoissa käyvät sekä lapset, nuoret, aikuiset ja seniorit, opiskelijat ja yrittäjät. Esimerkiksi 3D-tulostusta voivat hyödyntää muun muassa opiskelijat, jotka suunnittelevat ja tulostavat lopputöitään tai mikseivät myös huonekalusuunnittelijat, jotka tekevät pienoisvedoksia omista malleistaan. Myös peleistä tuttu Minecraft-ukkeli herää 3D-tulostimen avulla ”eloon”. Pajoja on kehitetty määrätietoisesti ja konseptista on edetty nopeasti käytäntöön.

Espoon Pajat voittivat innovaatiokilpailun


Kalle Kalliomäki
Kalle Kalliomäki iloitsee Paja-toiminnan voitosta.

Espoossa Pajoja on kolme: Tapiolassa, Kirjasto Omenassa ja Sellossa. Myös Kaupunkiverstas Helsingissä pyörittää pajatoimintaa. Kalle Kalliomäki on töissä Sellon kirjaston Pajassa. Innovaatio-palkinto oli hieno uutinen, joka vahvisti Kalliomäen omaa näkemystä pajatoiminnasta.

– Maine ja kunnia on tällä hetkellä ylivoimaisesti tärkein elementti toiminnan jatkuvuuden ja tulevaisuuden kannalta. Se, että muutkin ovat innostuneita konseptistamme takaa sen, että Paja kuuluu ja näkyy osana kirjastojen ja kaupungin toimintaa myös vastaisuudessa, Kalliomäki sanoo.

Innovaatiokilpailu on osa Espoo-tarinaa

Espoon kaupungin henkilöstölle suunnatun kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun tavoitteena on kannustaa kaupungin työntekijöitä parantamaan ja kehittämään Espoon palveluja ja kaupungilla tehtävää työtä. Kilpailu on järjestetty kolmena peräkkäisenä vuonna. Mielenkiinto kilpailussa kohdistuu sekä pieniin että suuriin innovaatioihin.

Olennaista on se, että innovaatio tai idea on parantanut tai parantaa tuotettavaa palvelua tai organisaation toimivuutta. Huomiota kiinnitetään erityisesti uudistuksiin, joissa asiakkaat ja kuntalaiset ovat etusijalla paremman palvelun saajina tai jopa kehittämistyön yhteistyökumppaneina. Lisätietoja kilpailusta löydät osoitteesta http://www.espoo.fi/fi-FI/Kirjaston_paja_voitti_kaupunginjohtajan_(59984)

Onnea Espoon pajat! 

Teksti: Taina Vehviläinen ja Kitty Rönnberg
Kuvat: Marjukka Peltonen ja Kitty Rönnberg

Lisätietoa:
Pajat ja verstaat Helmetissä

Pajatoiminta Espoossa on hauskaa