HelMetin Enkelit euroviisukiertueella

Tänä keväänä Wienissä järjestetään jo 60. Eurovision laulukilpailut. Juhlavuoden kunniaksi Espoon kirjastoissa virittäydytään euroviisutunnelmiin koko toukokuun ajan. Kirjaston oma yhtye HelMetin Enkelit kiertää laulamassa ja laulattamassa tuttuja viisuklassikoita 6.5. alkaen. Kiertue huipentuu Eurovision laulukilpailun finaalipäivänä 23.5. Sellon kirjastossa.

HelMetin Enkelit -yhtyeen muodostavat Timopekka Sillantaus, Marko Heikura ja Timo Ylönen, kaikki Espoon kaupunginkirjaston työntekijöitä.

Meillä on sellanen kevättuulen keveä työkalusto eli periaatteessa akustinen kvartetti: kontrabasso, key-board (josta saa pianon, jouset ja urut) ja banjo/akustinen kitara, luonnehtii yhtyeen kokoonpanoa sen nokkamiehenä toimiva Timopekka Sillantaus.

Pikkuisen uusin, raikkain sovituksin siis mennään.

Yhtyeen suunnitelmissa ei ole vetää aivan perinteisiä keikkoja, vaan ottaa yleisö reippaasti mukaan. Yleisöllä on mahdollisuus laulaa omia euroviisusuosikkejaan sekä yhteislauluna että bändikaraokena.

Kappaleiden väleissä juttelemme kaikkea Euroviisuista ynnä muustakin! Eli tällaista varmaan aika lailla monelle uutta konseptia, Sillantaus toteaa ja toivottaa kaikki musiikin ystävät tervetulleiksi mukaan.

Tilaisuuksiin voi valmistautua ennakkoon kuuntelemalla HelMetin Enkeleiden Timo Ylösen kokoamaa Spofity-soittolistaa.

Ke 6.5. klo 18 Viherlaakso-päivä, Viherlaakson kirjasto
La 9.5. klo 11 Nöykkiö-päivä, Nöykkiön kirjasto
Ma 18.5. klo 17  Kalajärven kirjasto
Ma 18.5 klo 19 Laaksolahden kirjasto
Ti 19.5. klo 14 Kyläkarnevaalit Matinkylän asukaspuistossa
To 21.5. klo 16 Haukilahden kirjasto
To 21.5. klo 18 
La 23.5. klo 14 Entressen kirjasto
La 23.5. klo 16 Sellon kirjasto

Kaikkiin HelMetin Enkeleiden esityksiin on vapaa pääsy.

Euroviisuja myös Tikkurilassa

Tikkurilan kirjastossa järjestetään myös euroviisutapahtuma, jossa yleisö pääsee yhtä lailla osallistumaan. Euroviisujen parhaimmat yhteislaulut -tapahtumassa virittäydytään tunnelmaan finaalin alla samana päivänä, kun Suomen edustaja pyrkii jatkoon.

Viisut NRGM:ssa

Verkkomedia NRGM:sta löytyy musiikillisten ansioiden perusteella listatut Euroviisujen historian parhaat kappaleet Kymmenen oikeasti hyvää euroviisua -artikkelista.

NRGM:ssa on myös pohdintaa takavuosien Suomen edustuskappaleiden valinnasta. Ammattilaisraadin ja yleisön mielipiteet ovat usein menneet ristiin. Voittiko väärä laulu

* * * * *

60. Eurovision laulukilpailut järjestetään Itävallan pääkaupungissa Wienissä, Wiener Stadthalle -areenalla. Kilpailun semifinaalit järjestetään tiistaina 19. ja torstaina 21.5. ja finaali lauantaina 23.5. Sekä semifinaalit että finaali esitetään suorina lähetyksinä YLE TV2:lla klo 22:00 alkaen.

Yhteensä 40 maata osallistuu tänä vuonna Eurovision laulukilpailuun. Suomea kilpailussa edustaa UMK-laulukilpailun voittaja Pertti Kurikan Nimipäivät kappaleellaan Aina mun pitää. Pertti Kurikan Nimipäivät kilpailee finaalipaikasta ensimmäisessä semifinaalissa 19.5. numerolla 5.

Normaalisti kilpailuun voivat edustajan lähettää vain maat, joiden yleisradioyhtiö on Euroopan yleisradiounionin (EBU) jäsen. Kilpailun juhlavuoden kunniaksi kilpailuun on kuitenkin tällä kertaa kutsuttu mukaan myös Australia, joka ei ole EBU:n jäsen. Kutsu esitettiin, koska Eurovision laulukilpailua on esitetty suorana lähetyksenä myös Australian televisiossa yli 30 vuoden ajan ja siitä on tullut hyvin rakastettu australialaisten keskuudessa. Australia kilpailee suoraan kilpailun finaalissa ja saa äänestää molemmissa semifinaaleissa.

Lisätietoja Eurovision laulukilpialusta löytyy kilpailun virallisilta sivuilta (englanninkielinen) sekä Yleisradion sivuilta .

Teksti: Riikka Utriainen / Espoonlahden kirjastot