Hel YA: Kahden lauseen kirjoituskilpailun tulokset!


5.8 Helsingin Suvilahdessa järjestettiin Suomen ensimmäinen nuorten aikuisten Hel YA (Helsinki Young Adult Literary Convention) -kirjallisuustapahtuma, jossa nuortenkirjastotyötä tekevät helmet-kirjastolaiset olivat myös mukana.

Tapahtuma oli menestys, lue lisää tunnelmista.

Järjestimme tapahtumassa kahden lauseen kirjoituskilpailun, jossa osanottajat saivat kirjoittaa kahden virkkeen mittaisia fantasia, tieteisfiktio- ja kauhutarinoita.

Osa tarinoista on julkaistu Instagramissa hashtageilla #helyafantasia, #helyakauhu ja #helyascifi.

Kilpailuun tuli paljon hyviä tarinoita, joista valitsimme voittajat. Heidät palkitaan kirjapalkinnoin. Fantasiatarinalla osallistuneita palkitaan kaksi, sillä genren kirjoittajia oli eniten.

Onnea voittajille ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille hienoista tarinoistanne!
 

Kirjapalkinnot


Kirjailija Elina Pitkäkangas lahjoitti meille jännittävän ihmissusi-trilogiansa kaksi ilmestynyttä osaa, Kuura (2016) ja Kajo (2017).

Kirjailija Sini Helminen lahjoitti kaksi suomalaista mytologiaa ja urbaania fantasiaa yhdistävää Väkiveriset-sarjansa ensimmäistä osaa, Kaarnan kätkössä (2017).

Kirjailija Ilkka Auer lahjoitti uunituoreen nuorten kauhukirjansa Anastasia (2017).

Lisätietoja palkintokirjoista löydät tulosten alta.


Kirjoituskilpailun voittajat


Fantasia:

1. sija: Unna Karlsson

”Ottaen huomioon tilanteen vakavuuden ja nopean etenemisen, oli se täysin ymmärrettävää. Haulikon lataaminen keijupölyllä siis.”

2. sija: huhtikuu

”Kuplat kohosivat pintaan ja viimeinenkin pisara happea pakeni keuhkoistani. Kun avasin silmäni, näin edessäni vihdoin valtakunnan, jonne olin halunnut niin kauan kuin jaksan muistaa.”

Tieteisfiktio:

1. sija: 3amwriitings

””Hei kaikki, tänään mä aattelin kuvata mun morning routinen”, höpötin kameralle. Aloitin naksauttamalla siipiproteesini paikalleen ja esittelin niiden toimintaa hetken ennen kuin siirryin rutiininomaisesti lataamaan muiden tälle päivälle valitsemieni ulkonäkömodifikaatioiden tietoja sisäiselle kovalevylleni.”

Kauhu:

1. sija: Noora R.

sija ”Kosken kuohuista nousi olento, joka oli ja ei ollut Nathan. Sen silmät olivat pistävät kuin ongenkoukut, ja Arna tiesi, että se oli saanut hänet kiinni.”


Muita poimintoja kilpailusadosta”Vain hetkeä myöhemmin tuo pieni satakieli pörhisti sulkiaan, katsoi vielä kerran minuun ja lensi pois. Olin vihdoin vapaa.”

 kkristiinar


”Se, ettei sängyn toisen puolen pitäisi todellakaan, ei millään logiikalla, olla lämmin, ei iskenyt Harrin tajuntaan kertaheitolla, vaan havainto oli lähinnä hidasta vajoamista. Hän ei kuollakseenkaan uskaltanut avata silmiään, vaan teeskenteli nukkuvaa, vaikka ajatus siitä mitä tai mikä asunnossa oli hänen lisäkseen sai sydämen sykkimään niin, että tarkka-aistinen kuuli sen varmasti.”

 3amwriitings


”Odotin sinua metsän siimeksissä. Tällä kertaa sinä tulit.”

Jasmin Molin


”Se oli oikeastaan melkein hassua, se miten hän oli uskonut höyryllä toimivan leivänpaahtimen pystyvän ihmetekoihin. Loppujen lopuksi hänelle jäi käteen vain tuskaa, murusia ja vuosien turha työ kanavakuvien, piirrosten ja suunnitelmien parissa.”

Maisa Mattila


”Kivenheiton päässä on käytännössä juuri tässä, hölmö” muistutin pikkusiskoani, joka vain vastasi heilauttamalla pyrstöään välinpitämättömyyden merkiksi. Haukkukoon minua pedantiksi, mutta olin ehdottomasti sitä mieltä, että ihmissananlaskujen käyttö arkikielessä oli turhaa kuin mikä, koska juuri siskoni kaltaiset merenneidot olivat todiste siitä, että nuoret omaksuivat niitä käyttöönsä ajattelematta todellisia merkityksiä.”

3amwriitings


”Viimeinen pisara kahvia käristi kurkkua. Peilistä katsoi sini-ihoinen, mädäntynyt olento.”

huhtikuu


Lisätietoa palkintokirjoista


Auer, Ilkka:

Ilkka Auer on Espoossa asuva kirjailija, joka sai ensimmäisen Espoon kaupungin myöntämän työskentelyapurahan tänä vuonna. Auer on tunnettu erityisesti fantasiakirjasarjastaan Lumen ja jään maa.

Anastasia (2017): Laukku täynnä kauhua: kirjoja, sarjiksia ja leffoja. Kristian on valmis pitkään kesälomaan! Isovanhempien luona on kaikki mitä lomalta kaipaa. Hyvää ruokaa, oma rauha ja seikkailuja Neuvostoliiton entisellä sotilastukikohta-alueella. Ja mikä parasta: sydänystävät Matias ja Elsa. Mutta Kristian ei aavista, että kaikki mukaan pakattu kauhu kalpenee sen rinnalla, mihin hän itse on astumassa. Kylässä on tapahtunut outoja kuolemia ja katoamisia, joiden jäljille kolmikko pääsee. Kesä muuttuu kammottavaksi painajaiseksi, kun vuosikymmeniä kylää piinannut pahuus on taas astumassa esiin.


Helminen, Sini:

Sini Helminen on syntyjään hollolalainen kirjallisuustieteen maisteri, lasten ja nuorten kirjastonhoitaja ja kirjavinkkari. Kaarnan kätkössä on hänen esikoisteoksensa. Se aloittaa neliosaisen suomalaista mytologiaa, jännitystä ja romantiikkaa yhdistelevä Väkiveriset-sarjan.

Kaarnan kätkössä: metsän kirja (2017): Bling. Yksi känninen kännykkäkuva ja Pinjan elämä on pilalla. Poikaystävä ja kympin koenumerot ovat historiaa, ja nipottava äiti pakottaa hänet kesätöihin. Puistohommissa Pinja kohtaa erikoisen Virven, pihkantuoksuisen punapään, jota kohtaan hän tuntee selittämätöntä vetoa. Pinjan on kuitenkin vaikea päästää ketään lähelleen, sillä hän kantaa selässään varjeltua salaisuutta, jonka juurista hänen on pakko saada tietää enemmän. Pinjaa kiusaavat hallusinaatiot Tuulia-nimisestä tytöstä, joka inttää hänen suonissaan virtaavan metsänväen verta.


Pitkäkangas, Elina:

Elina Pitkäkangas on helsinkiläinen kirjailija. Urbaania fantasiaa, romantiikkaa ja ihmissusimyyttejä yhdistelevä Kuura (2016) on hänen esikoisteoksensa ja Kajo (2017) sen jatko-osa. Trilogian kolmasosa on vielä ilmestymättä.

Kuura (2016): Lukiolaiset ystävykset Inka ja Aaron elävät suojattua elämää Turun kupeessa sijaitsevassa, muurin ympäröimässä Kuurankeron pikkukaupungissa, jossa ihmissusiin törmää enää vain uutisissa tai historiankirjoissa. Tasainen arki saa kuitenkin säröjä, kun Inkan pikkuveli joutuu vakavaan onnettomuuteen. Pelko rakkaan menettämisestä pakottaa Inkan etsimään apua muurin varjoisalta puolelta, kylmästä susien yöstä. Teko repii auki salaisuuden, jonka seuraamuksilta edes Aaron ei voi välttyä - etenkään sen jälkeen, kun mukaan vedetään suloinen, pedontuoksuinen Matleena. Onko parempi varjella suurempaa hyvää vai rikkoa asetettuja rajoja rakkaimpiensa vuoksi?

Kajo (2017): 18-vuotias Inka on onnistunut suojelemaan perhettään, mutta joutunut maksamaan valinnoistaan hirvittävän hinnan. Toukokuun hukkaterrorin tuhoisat tapahtumat varjostavat Kuurankeron pikkukaupunkia, eivätkä uudet täydenkuun yöt yhdessä kokemattoman teinihukan kanssa suju kivuttomasti. Pahinta kaikessa on epätietoisuus parhaan ystävän, Aaronin, kohtalosta. Voiko poika olla yhä hengissä? Kun lykantropian torjumiseen erikoistunut Jahti kiristää turvallisuussäännöksiään, ei Inka kykene enää pakenemaan tekojensa seurauksia. Alkaa taistelu ylivoimaa, petoksia ja täydenkuun kutsua vastaan. Kuinka voi valita puolensa sodassa, jossa osapuolet ovat toinen toistaan pahempia?