Olemme osa Ilmastoveivi2019-joukkuetta

Helmet-kirjasto mukaan ilmastoveivaamaan

Helmet-kirjasto on liittynyt Ilmastoveivi2019-kampanjan tukijoihin.

Helmet-kirjasto (Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yleiset kirjastot) on mukana Ilmastoveivi2019-kampanjassa ja kannustaa allekirjoittamaan kampanjan ilmastovetoomuksen.  

Kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni Espoon kaupunginkirjastosta toteaa, että kestävän kehityksen edistäminen ja siihen tähtäävien hankkeiden kannustaminen on kirjaston näkökulmasta perustavanlaatuinen asia.

– Nykyään kirjasto paitsi mahdollistaa, myös aktiivisesti edistää ja toteuttaa kestävää kehitystä ja hakee siihen kumppaneita. Ilmastoveivi on vapaiden kansalaisten käynnistämä hanke, joka sopii hyvin tähän ajatukseen, Tyrni sanoo.

Aktiivisen kansalaisuuden tukeminen on kirjaston tehtävä

Ilmastoveivin tavoitteena on kirittää Suomea ilmastojohtajuuteen heinäkuussa 2019 alkavalla EU-puheenjohtajakaudella. Puheenjohtajamaana Suomella on mahdollisuus edistää EU:n ilmastotavoitteita, joiden avulla ilmaston lämpeneminen rajataan 1,5 asteeseen.

Kampanjassa todetaan, että EU:n nykytoimilla ilmastomme lämpenee 3,5 astetta. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan jo yli 1,5 asteen lämpeneminen voi aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia esimerkiksi ekosysteemeihin.

– Kirjastolaissa mainitaan kirjaston yhtenä tehtävänä aktiivisen kansalaisuuden tukeminen. Ilmastoveivissä on selkeä ja täsmällisesti määritelty tavoite, ja siinä odotetaan yksittäisiltä ihmisiltä aktiivisuutta vetoomuksen allekirjoittamiseksi. Kirjaston roolina on myös yhteiskunnallisen vuoropuhelun edistäminen, josta Ilmastoveivi 2019 -kampanjassa on kyse.

Jaana Tyrni toivoo, että muutkin kirjastot ottavat asian omakseen.

– Haastamme nyt kaikki Uudenmaan kirjastot mukaan ilmastoveivaamaan.

Ilmastoveivi 2019:n tavoitteena on kerätä vetoomukseen 500 000 allekirjoitusta ilmastonmuutoksen hillinnän puolesta. Vetoomus luovutetaan kevään eduskuntavaalien jälkeen Suomen uudelle pääministerille.

Ilmastoveivi 2019 on poliittisesti sitoutumaton, suomalaisten yksityishenkilöiden käynnistämä kampanja.

Lisätietoa: Ilmastoveivi2019.fi