Helmet-lukuhaasteen äiti palkittiin Kirjamessuilla

Helmet-lukuhaasteen ideoija, kirjastopedagogi Riikka Utriainen sai vuoden 2018 Kirjamessuilla vuosittain jaettavan Rakkaudesta kirjaan -palkinnon. Palkinto myönnetään kunnianosoituksena lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä työstä. Palkinto voidaan antaa yksityishenkilölle tai yhteisölle, joka on pitkään ja ansiokkaasti edistänyt lukemisharrastuksen ja kirjallisuuden asemaa.

Suomen kustannusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Timo Julkunen kertoi palkintoraadin perusteluista näin:

– Vaikka kirjojen määrä vain kasvaa, kynnys sopivien kirjojen löytämiseen ja lukemiseen tuntuu joskus korkealta. Sitä alentamaan espoolainen kirjastopedagogi Riikka Utriainen keksi vuonna 2014 idean lukuhaasteesta, johon tarttumalla kirjoja voi lähestyä helposti, hauskasti ja yhteisöllisesti. Tarkoitus on lisätä lukemisen iloa, ei lukustressiä.

Riikka Utriainen oli iloisesti yllättynyt huomionosoituksesta.

– Tuntuu tosi huikealta! Lukuhaaste syntyi hetken mielijohteena, ja nyt tehdään jo viidettä haastetta. Pelkästään sosiaalisessa mediassa on haastetta tekemässä yli 8 000 ihmistä. Olen tehnyt itse paljon haasteen eteen, mutta tällainen asia ei synny yksin. Minulla on ollut apuna tosi ihania ihmisiä haastetta tekemässä ja haasteryhmän moderaattoreina. Haluan kiittää myös omia esimiehiäni Espoossa ja koko Helmet-organisaatiota tuesta. Myös kollegat ympäri maata ovat olleet mukana auttamassa lukijoita löytämään lisää kirjoja.  

Riikka-kirjamessuilla.jpg

Kuva: Riikka Utriainen ja Timo Julkunen kirjamessujen palkintojenjakotilaisuudessa.

Helmet-lukuhaaste on Helmet-kirjastojen eli kaikkien pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen yhteinen lukemiseen innostava kampanja. Se julkaistiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2014, eli tänä vuonna aloitetaan jo viides lukuhaaste. Haasteeseen osallistutaan pääkaupunkiseudun lisäksi ympäri Suomea ja jopa ympäri maailmaa.

Lukuhaasteen tavoitteena on innostaa lukemaan monipuolisesti ja hauskalla tavalla. Joka vuosi julkaistaa 50 uutta tapaa valita luettavaa: tänä vuonna kannustetaan lukemaan esimerkiksi kirja, jossa on lohikäärme tai maahanmuuttajan kirjoittama kirja. Lukuhaasteeseen liittyy vahvasti myös yhteisöllisyys: lukuhaasteen some-ryhmässä kirjallisuuskeskustelu käy vilkkaana ja yli tuhannet lukijat vaihtavat siellä ajatuksia ja lukuvinkkejä.

Haasteperheeseen kuuluvat vuonna 2018 myös pieni lukuhaaste (aikaisemmin lasten lukuhaaste) sekä musahaaste.

Haasteet julkaistaan neljällä kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Lue lisää lukuhaasteesta: helmet.fi/lukuhaaste