Helmet-lukuhaasteen osallistujat arvostavat lukuvinkkejä ja monipuolisuutta

Helmet-lukuhaaste 2023 on jo yhdeksäs Helmet-kirjastojen lukuhaaste. Miltä haasteeseen osallistuminen tuntuu? Muuttaako se lukukokemusta? Kysyimme tätä haasteen osallistujilta loppuvuodesta 2022. 

Lyhyellä nimettömällä kyselyllä kartoitettiin, mitä Helmet-lukuhaaste on saanut aikaan osallistujien lukutavoissa. Kysely tehtiin loppuvuodesta 2022, ja siihen vastasi 576 osallistujaa.

Lukuhaasteen tavoitteena on muun muassa houkutella lukemaan myös jotain sellaista, jota ei tavallisesti lukisi. 88 prosenttia vastaajista kertoi saaneensa haasteesta paljon kirjavinkkejä ja 86 prosenttia lukeneensa aikaisempaa monipuolisemmin. Peräti 91 prosenttia oli lukenut haasteen ansiosta kirjan, johon ei olisi muuten tarttunut.

"Omassa hyllyssäni on ollut paljon kirjoja, jotka olen aikonut lukea sitten joskus ja haaste on kannustanut vihdoin tarttumaan niihin."

"Haaste antaa sopivan töytäisyn astua ulos omalta mukavuusalueelta."

Lukuiloa ja sosiaalisuutta

Monessa vastauksessa lukuhaastetta kiitettiin rennosta otteesta lukuhaasteen osallistumistapojen suhteen. Helmet-lukuhaaste on korostetun leikkimielinen ja lempeä tapa kannustaa lukemiseen, ja jokainen voi osallistua haasteeseen omalla tyylillään: oikeita tai vääriä tapoja ei ole. 11 prosenttia vastaajista kertoi siitä huolimatta stressanneensa lukemista aikaisempaa enemmän, mutta stressaantuneiden määrä on vähentynyt edellisvuosien kyselyistä.

"Parasta on armollisuus ja se että jokainen tekee tavallaan."

Vaikka lukuhaastetta ei saisi ”suoritettua”, tärkeintä on lukemisen ilo tai vaikkapa kadoksissa olleen lukuhalun herätteleminen luettujen kirjojen määrään katsomatta.

"Haaste on tosi kiva ja en ole liikaa ottanut paineita siitä, jos en saa sitä kokonaan tehdyksi. Tärkein pointti on ollut rikastuttaa omaa lukemista ja saada hyviä vinkkejä muilta haasteeseen osallistuvilta."

"Helmet-lukuhaasteet ovat innostaneet lukemaan enemmän, valitsemaan vaihtelevia aiheita, nauttimaan kirjoista ihan uudella tavalla."

Sosiaalinen ulottuvuus on tärkeä osa Helmet-lukuhaastetta. 46 prosenttia vastaajista kertoi keskustelleensa kirjallisuudesta lukuhaasteeseen osallistuttuaan aikaisempaa enemmän.

"Haasteesta innostuneena keskustelin kirjastovirkailijan kanssa ja löysin omalta paikkakunnaltani kansalaisopiston lukupiirin ja olen siellä nyt."

Lukuhaasteen omassa Facebook-ryhmässä kysytään ja jaetaan lukuvinkkejä, ja ryhmän hyvää keskusteluilmapiiriä kiiteltiin monessa vastauksessa.

"Olen erityisen ihastunut haasteen fb-ryhmään. Se on niin ystävällinen ja inspiroiva."

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä on jäseniä noin 22 000. Ryhmässä julkaistaan noin 3 000 julkaisua tai kommenttia viikossa. 

"On kiva, et Facebook-ryhmässä näkyy ylläpitäjän ote ja sellainen selkeä kannustus suuntaan ”tätä ei voi tehdä väärin”."

Helmet-lukuhaasteeseen voi osallistua mistä vain

Helmet-lukuhaaste on ideoitu Helmet-kirjastossa eli pääkaupunkiseudulla, mutta siihen voi osallistua mistä päin maata tai maailmaa tahansa. Helmet-lukuhaasteeseen osallistutaan ahkerasti pääkaupunkiseudun ja koko Suomen ulkopuolella. Kyselyyn vastanneistakin 64 prosenttia kertoi asuvansa muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

"Teen haastetta yhdessä ulkomailla asuvan ystävän kanssa ja meistä on ihanaa keskustella haasteesta ja jännittää aina vuoden lopussa uutta haastetta."

Sitaatit ovat kyselystä poimittuja nimettömiä avoimia vastauksia. 

Vastaukset kysymysvaihtoehtoihin:

Lukuhaasteeseen osallistuttuani olen…

 • lukenut teoksen, jota ilman lukuhaastetta en olisi lukenut 91 %
 • saanut runsaasti hyviä lukuvinkkejä 88 %
 • lukenut entistä monipuolisemmin 86 %
 • oppinut jotain uutta itselleni vieraasta asiasta 59 %
 • innostunut lukemisesta aikaisempaa enemmän 59 %
 • lukenut vuoden aikana useamman kirjan kuin aikaisemmin 55 %
 • käyttänyt lukemiseen enemmän aikaa kuin aikaisemmin 53 %
 • keskustellut aikaisempaa enemmän kirjallisuudesta ja lukemisesta 46 %
 • käynyt kirjastossa aikaisempaa useammin 37 %
 • saanut lukemisesta enemmän mielihyvää kuin ennen 34 %
 • vieraillut verkkokirjastossa useammin kuin ennen 27 %
 • stressaantunut lukemisesta enemmän kuin aikaisemmin 11 %
 • lukenut vähemmän kuin aikaisemmin 1 %

Helmet-lukuhaaste 2023

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmä 

Teksti: Iina Soininen
Kuva: Pixabay / StockSnap CC0 Creative Commons