Helsingin kaupunginkirjasto aloittaa omatoimikäytön kolmessa kirjastossa

Herttoniemen, Laajasalon ja Suomenlinnan kirjastot aloittavat kesän aikana omatoimikäyttö-palvelun, jossa asiakkaat voivat käyttää kirjastoa varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Suomenlinnan kirjastossa omatoimikäyttöä on tarjottu jo aikaisemmin, mutta koronatilanteen vuoksi palvelu on ollut tauolla. Nyt omatoimikäyttö-palvelu alkaa myös Laajasalon kirjastossa 13.7. ja Herttoniemen kirjastossa 3.8. Suomenlinnassa omatoimikäyttö jatkuu perjantaista 17.7. lähtien. Suomenlinnan omatoimikäyttö on tarkoitettu vain alueen asukkaille, muiden kirjastoiden omatoimikäyttö-palvelut ovat avoimia kaikille kirjaston asiakkaille. 

Omatoimikäytön aikana kirjastossa ei ole paikalla henkilökuntaa, vaan kirjastoon pääsee sisään omalla Helmet-kirjastokortilla ja pin-koodilla. Kirjaston omatoimikäytön aikana voi lainata ja palauttaa aineistoa, noutaa omia varauksia itsepalveluhyllystä, lukea lehtiä ja työskennellä asiakastietokoneilla. Omatoimisen käytön ajat ja palvelut vaihtelevat kirjastoittain, tiedot kerrotaan kunkin kirjaston omilla verkkosivuilla ja kirjaston opasteissa. Omatoimikäytön aikana turvallisuutta valvotaan tallentavalla kameravalvonnalla.

Omatoimikäytöllä ei korvata kirjaston normaaleja aukioloaikoja, vaan sillä laajennetaan kirjastotilan käyttöä myös kirjaston normaalien aukioloaikojen ulkopuolelle. Tämä parantaa kirjaston saavutettavuutta ilta-aikoina ja viikonloppuisin. Omatoimikäytöstä on saatu viime vuosina hyviä kokemuksia eri puolilta Suomea ja pienimuotoisesti Helsingissäkin. Nyt palvelu laajenee Laajasalon ja Herttoniemen kirjastoihin ja myöhemmin Lauttasaaren kirjastoon”, kertoo kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Pääkaupunkiseudulla omatoimikäyttöä on ollut käytössä jo Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. Kaikki Helmet-alueen omatoimikirjastot löytyvät kirjaston verkkosivuilta (helmet.fi).