Jukka Räisänen raatilainen Helsingin kaupunginkirjastosta

Jukka Räisänen esittäytyyHelmet-kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna elokuussa toisen kerran. Samaan aikaan iloitsemme siitä, että pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteistyö täyttää 40 vuotta. Kaikkien neljän kaupunginkirjaston henkilökunnan asiantuntemusta kirjallisuudessa on siis voitu jo kauan hyödyntää koko seudun asiakkaiden hyväksi.

- Millainen kirjastotyöntekijä olet, Jukka? Paitsi, että olet halunnut työskennellä tänä vuonna Helmet-kirjallisuuspalkintoraadissa.

- Olen ollut vuodesta 2009 alkaen töissä Roihuvuoren kirjastossa. Olin suorittanut silloin tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinnon Keravan Keudassa. Tällä hetkellä opiskelen työn ohessa tradenomiksi kirjasto- ja tietopalvelualan koulutusohjelmassa Turun ammattikorkeakoulussa. Tähän opiskeluun sisältyvät myös kirjallisuuden perusopinnot avoimessa yliopistossa.

- Luetko paljon vapaa-aikanasi ja millaisista kirjoista pidät? Mitä suosittelisit tällä hetkellä asiakkaillemme kesälukemiseksi?

- Olen tosiaan innokas lukija ja luen monenlaista kaunokirjallisuutta. John Williamsin Butcher’s Crossing ja Stoner olivat molemmat loistavia kirjoja, samoin kuin Katja Petrovskajan esikoisteos Ehkä Esther. Kazuo Ishiguron Haudatun jättiläisen lukemista odotan myös kovasti.

Kesälukemiseksi suosittelen parin vuoden takaista hittiä, Joël Dickerin kirjaa Totuus Harry Quebertin tapauksesta. Tämä koukuttava tiiliskivi on kiinnostava yhdistelmä kirjailijakuvausta, komiikkaa, murhamysteeriä ja rakkaustarinaa.

Eniten minuun kolahtavatkin kirjat, joissa yhdistellään ja hämmennetään genrejä ja leikitellään faktan ja fiktion rajoilla. Esimerkiksi W. G. Sebaldin tarinoivat pohdinnat ovat olleet vaikuttavia, samoin kuin Juha Hurmeen viimevuotinen Helmet-kirjallisuuspalkintoehdokas Nyljetyt ajatukset.

Kun parhaillaan on meneillään Koko kansa lukee -e-kirja-kampanja, on ihan pakko kysyä, luetko myös e-kirjoja.
 

Työn kautta e-kirjat ovat toki tulleet hyvin tutuiksi, mutta vapaa-ajalla perinteinen kirja vie edelleen voiton.

Mitä odotat kirjallisuuspalkintotyöltä ja oletko jo päässyt tutustumaan muihin raadin jäseniin?

Eniten kirjallisuuspalkintotyöltä odotan itselleni ihan uusien teoksien lukemista ja niistä keskustelemista raadin kesken. Todennäköisesti ehdokkaissa on monta mainiota teosta, joihin en muuten olisi törmännyt.

Raatimme on ehtinyt tavata kerran ja alkanut pohjustaa työtään. Meitä on mielestäni koossa hyvä ryhmä ja uskon, että onnistumme hienosti!

Teksti: Jukka Räisästä jututti Marjut Saloniemi,
Espoon kaupuginkirjaston viestintäMuualla Helmet.fi.ssä:

Helmet-kirjallisuuspalkinnon omat sivut
Palkintoraadin puheenjohtaja Anne Ala-Honkolasta

Koko kansa lukee -kampanja (jatkuu 24.7. asti)