Kauklahden kirjasto valittiin Vuoden kauklahtelaiseksi

Kauklahti-seura aikoo palkita joka vuosi vuoden kauklahtelaisen tai kauklahtelaisen yhdistyksen, ryhmän tai teon.

Kauklahti-seuran puheenjohtaja Susanna Rahkonen kertoo: "Aloitimme käytännön viime vuonna, jolloin vuoden kauklahtelaisen kunniamaininnan saivat alkaen jo Kauklahden lasitehtaan vuosista Kauklahdessa vaikuttaneet Tamara ja Olavi Walzter. Nyt on vuorossa järjestyksessään toinen kunniamaininta. Julkistamme valinnan aina Kauklahti-päivänä. Annamme valitulle kunniakirjan sekä taidemaalari Alpo Vannisen hienon taulun, jossa on kuvattu Kauklahden asema. Näitä olemme saaneet häneltä rajatun määrän käyttöömme."

Vuoden kauklahtelaisen valintaa varten pyydettiin asukkaita tekemään ehdotuksia ja niitä tulikin monia. Valinnassa painotettiin toimintaa koko Kauklahden tai paikallisen yhteisöllisyyden hyväksi. Aktiivisuus, aloitteellisuus ja yhteisen hyvän rakentaminen ovat tärkeitä perusteita valinnassa. Uudenlaiset tavat toimia ja toisaalta pitkän linjan työ otetaan molemmat huomioon.

"Tänä vuonna halusimme palkita yhteisön ja paikan, jossa moni kauklahtelainen viihtyy. Paikan, jonne kaikki ovat tervetulleita ja jonne on helppo mennä. Tässä paikassa on väylät tiedon valtateille ja tarinoiden maailmaan mutta myös vähän pelienkin. Se on tietenkin kirjasto", kuvailee Susanna Rahkonen.

Kirjastossa on hyvä henki, ja sen kokenut selkäranka Anne Luoma ja muu henkilökunta on luonut toimintakulttuurin, jossa ihmisiä autetaan ja tehdään oma-aloitteisesti vähän enemmän kuin mitä asiakas edes osaa odottaa. Kirjasto on kylän keskus, jossa viihtyvät niin lapset ja nuoret kuin vanhatkin. Se on kauklahtelaisten yhteinen olohuone, joka on edistänyt kylän yhteisöllisyyttä.

Kirjastossa suhtaudutaan erittäin myönteisesti uusiin ideoihin ja yhteistyöhön eri tahojen kanssa.
Kirjaston henkilökunta panee usein itsensä myös likoon - antaa kirjavinkkejä, kantaa tuoleja, tarjoilee mehua ja ratkoo lasten välisiä erimielisyyksiä. Kirjastossa on pidetty lukupiirejä, käsityöiltoja, taidenäyttelyitä, luentotilaisuuksia ja satutunteja. Kirjasto on avannut ovensa vapaaehtoisesti Kauklahti-seuran kirpparitapahtuman takia jo kahtena lauantaina ja tarjoutunut ottamaan myyjät tavaroineen vastaan sateen sattuessa. Tilaa annettiin kirjastosta myös kirpparitapahtuman aikaiselle nuorisotilan nuorten kahvilalle.


Nykyään puhutaan paljon jakamistaloudesta uudenlaisen positiivisen kehityksen esimerkkinä. Susanna Rahkonen kiteyttää Kauklahden - ja miksei muidenkin kirjastojen - merkityksen näin:

"Kirjasto on jakamistaloutta parhaimmillaan.
Kirjastossa oleminen ei maksa mitään, mutta sieltä saa paljon.
Kauklahden kirjasto toteuttaa tätä periaatetta erittäin hienolla tavalla.
Kauklahden kirjasto ja sen henkilökunta on edistänyt Kauklahden alueen yhteisöllisyyttä mitä parhaimmalla tavalla. Kiitos että olette olemassa!"

Onnittelemme Kauklahden kirjastoa!


Teksti:
Susanna Rahkonen, Kauklahti-seuran puheenjohtaja
Marjut Saloniemi, viestintäkoordinaattori, Espoon kaupunginkirjasto