Kaunokirjallisuus on kesän kestosuosikki: Näitä kirjoja pääkaupunkiseudulla luetaan tänä kesänä!

Helmet-kirjastojen lainausdatan perusteella pääkaupunkiseutulaiset uppoutuvat kesällä kaunokirjallisuuden pariin, ja etenkin dekkarit keikkuvat listojen kärjessä. Kirjojen lisäksi matkaoppaat ja e-lehdet ovat helppoa kesälukemista automatkoille tai mökille.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun suosituimman kirjailijan titteliä pitää hallussaan Satu Rämö, sillä Helmet-kirjastojen kolmen suosituimman teoksen joukkoon mahtuu peräti kaksi Rämön teosta: Rósa & Björk sekä Hildur. Kolmanneksi lainatuin teos pääkaupunkiseudun kirjastoissa on Tommi KinnusenPimeät kuut. Listalle on kiivennyt myös suomalaisten ikisuosikkeja, kuten Camilla Läckbergiä, Kari Hotakaista, Lars Kepleriä ja huippusuositusta Seitsemän sisarta -kirjasarjastaan tunnettua Lucinda Rileytä.

”Kesällä ihmisillä on selkeästi enemmän aikaa lukuharrastukselle ja moni innostuu tutustumaan kirjaston tarjontaan ja kevään uutuuksiin ihan perinpohjaisesti”, sanoo kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta.

Matkailu on aihepiiri, joka kiinnostaa pääkaupunkiseutulaisia vuodenajasta riippumatta. Suomeksi matkaoppaita julkaistaan nykyään vähemmän kuin aiemmin, mutta e-kirjasto tarjoaa kattavan valikoiman englanninkielisiä oppaita, kuten tunnettuun Lonely Planet -sarjaan kuuluvia teoksia.

”Perinteisten Lonely Planet -matkaoppaiden lisäksi suosittua lukemista ovat tällä hetkellä matkakertomukset sekä matkavalokuvauksesta kertovat teokset. Onko tässä trendi, että lomalla halutaan tehdä jotain merkityksellistä tai luovaa?”, Nousiainen-Hiiri pohtii.

E-lehdissä kiinnostavat tiede ja luontoaiheiset harrastukset

Luetuimpia e-lehtiä Helmet-kirjaston kokoelmista ovat Iltalehti, Me Naiset, Anna, Suomen Kuvalehti sekä Tekniikan Maailma. Eniten lukuaikaa käytetään Tiede-lehden sekä harrastusteemaisten lehtien, kuten Kalastuslehden parissa.

“Kevään ja kesän koittaessa ihmiset tunnetusti suuntaavat ulos ja luontoon. Tämä näkyy myös kasvavana kiinnostuksena puutarha- ja matkalehdissämme, ihan kuten kirjapuolellakin. On meillä toki paljon muitakin harrastelehtiä esimerkiksi veneilyyn, kalastukseen, liikuntaan ja ruoanlaittoon liittyen”, kertoo e-informaatikko Tuija Kalke.

Ruotsin- ja englanninkielisistä lehdistä suurinta suosiota nauttivat Hufvudstadsbladet, Svenska Dagbladet, The Guardian, Aftonbladet sekä The Washington Post. Tilastoissa huomionarvoisia osuuksia pitävät myös italian-, espanjan- ja ranskankieliset lehdet, kuten Milanossa päivittäin ilmestyvä Corriere della Sera, Pariisissa päivittäin ilmestyvä Le Figaro, Madridissa ilmestyvä El País ja ranskalainen, pääkaupunkiseudulla ilmestyvä urheiluun keskittynyt L'Equipe.

Helmet-kirjaston e-aineistot ovat luettavissa maksutta missä tahansa oletkin. Kirjaudu e-kirjastoon kirjastokortilla ja nauti lehdistä ja kirjoista vaikka kesämökillä loikoillessa.

Tutustu e-kirjastoon >

Tatu ja Patu tähdittävät suosituimpia lastenkirjoja

Lastenkirjojen suosituin on tällä hetkellä TrollinMestarietsivä Peppunen: kadonneen currymausteen tapaus. Lainauslistan kärkipään ovat kuitenkin vallanneet Aino Havukaisen ja Sami Toivosen suositut Tatu ja Patu -teokset. Kymmenen lainatuimman lastenkirjan joukosta peräti seitsemän on Havukaisen. Listalta löytyy myös muita suomalaislapsille tuttuja teoksia, kuten Jeff KinneynNeropatin päiväkirja -sarjaan kuuluvia kirjoja sekä Paula Norosen ja Tiina Nopolan teoksia.

Helmet-kirjastojen suosituimmat aineistot kesän kynnyksellä

Top 5 lainatuimmat kirjat:

 1. Satu Rämö: Rósa & Björk
 2. Satu Rämö: Hildur
 3. Tommi Kinnunen: Pimeät kuut
 4. Meri Valkama: Sinun, Margot
 5. Enni Mustonen: Kasvattitytär

Top 5 varatuimmat kirjat:

 1. Satu Rämö: Hildur
 2. Satu Rämö: Rósa & Björk
 3. Lucinda Riley & Harry Whittaker: Atlas, Papa Saltin tarina (suomentaneet Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen)
 4. Iida Rauma: Hävitys : tapauskertomus
 5. Satu Rämö: Jakob

Top 5 luetuimmat e-lehdet:

 1. Iltalehti
 2. Me Naiset
 3. Anna
 4. Suomen Kuvalehti
 5. Tekniikan Maailma

Top 5 lainatuimmat lastenkirjat:

 1. Troll: Mestarietsivä Peppunen - kadonneen currymausteen tapaus
 2. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu kesäleirillä
 3. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-Hirviö ja muita outoja juttuja
 4. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun avaruusseikkailu
 5. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja : kaikkien aikojen ensimmäinen satukirja, jossa on käyttöohjeet! 

Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää / Helsingin kaupunki