Kirjan vuoden lukuhaaste oli menestys

Vuosi sitten halusimme Helmet-kirjastoissa juhlistaa Kirjan vuotta 2015 julkaisemalla lukuhaasteen. Lukuhaasteessa annoimme 50 erilaista kriteeriä, joilla saattoi vuoden aikana valita lukemista itselleen. Kirjan vuoden lukuhaasteen suosio ylitti kaikki odotuksemme ja lukuhaasteen sivulle on vuoden aikana kertynyt miltei 30 000 latausta.

Nopeasti lukuhaasteen ympärille syntyi myös oma Facebook-ryhmä, jossa on jaettu niin lukukokemuksia kuin kirjavinkkejäkin haasteen eri kohtiin. Myös lukijoiden kokemukset haasteesta olivat erittäin positiivisia. Moni kertoo innostuneensa rikkomaan oman lukemisensa kaavoja ja tarttuneensa kirjoihin, jotka muuten olisivat jääneet lukematta.

– Lukuhaaste avarsi valtavasti muuten konservatiivisia ja jämähtäneitä lukutottumuksiani. Uusia kirjallisuudenlajeja, maita, ja menneitä muistoja. Hauskinta oli tehdä salapoliisintyötä ja löytää eri kohtiin luettavaa – ja pitää kaikesta kirjaa, kertoo Laura Norris, joka on osallistunut aktiivisesti lukuhaasteeseen sekä siitä käytyyn keskusteluun Facebookissa. 

Lukuhaaste sytytti osalla kuten Aaro Immosella myös uudelleen innon lukea:

– En saa kaikkia listan kohtia täyteen, mutta pidänkin tärkeämpänä sitä, että lukuhaaste herätti horroksessa olleen lukemisharrastukseni. Löysin itseni lukijana uudelleen. Lisäksi olin edellisvuosina kerännyt hyllyyni kirjaimellisesti lukemattomia kirjoja, joihin haaste kannusti tutustumaan. Kyllä kannatti – kirjahyllyni osoittautui varsinaiseksi aarreaitaksi!

Kirjan vuoden lukuhaasteen suosion innoittamana halusimme jatkaa lukijoiden haastamista. Siksi olemme laatineet vuodelle 2016 uuden lukuhaasteen, joka kantaa nimeä Helmet-lukuhaaste 2016. Viimevuotiseen tapaan myös vuoden 2016 lukuhaaste koostuu 50 erilaisesta tavasta valita uutta luettavaa. 

Lista on laadittu lukuhaasteeseen osallistuneilta lukijoilta ja kirjastojen henkilökunnalta kerättyjen ehdotusten pohjalta. Tavoitteena on sopivassa suhteessa antaa uusia näkökulmia, innostaa ja yllättää. Lukuhaaste on avoin kutsu kirjallisuuteen ihan kaikille - tartu sinäkin siis lukuhaasteeseen!

Helmet-lukuhaaste 2016

Teksti: Riikka Utriainen, Espoonlahden kirjastot
Kuva: Karoly Czifra / Flickr
  CC BY-SA 2.0