Kirjasto tulee kotiin

Kotipalvelu tuo kirjaston kotiin niille, jotka eivät esimerkiksi sairauden, vamman tai iän vuoksi pääse itse kirjastoon. Espoolainen kotikirjasto Taika palkittiin tänä syksynä Vuoden esteettömänä tekona.

Kun Hilkka Hakava syntyi vuonna 1915, suomalainen yhteiskunta oli vasta muutaman vuoden totutellut ajatukseen kaikille tarkoitetuista yleisistä kirjastoista. Nyt, 99 vuotta myöhemmin, kirjasto tulee Hilkka Hakavan kotiin. Hakava on espoolaisen kotikirjasto Taikan asiakas. Taika palkittiin tänä syksynä toiminnastaan.

– Kuulin tästä palvelusta kampaajalla. Tämä palvelu on ollut 10+! On suuri ihme, että saan kirjat ovelleni eikä minun tarvitse liikkua mihinkään, Hilkka Hakava sanoo. 

Kuvataiteilijan vaimona Hakava tutustui useisiin Suomen kirjailijoihin ja kuvataiteilijoihin, ja siksi heidän elämäntarinansa kiinnostavat häntä erityisesti. Hakavalla on käsillä parhaillaan kaksi Hannu Mäkelän teosta: Eino Leinon elämästä kertova Mestari ja Muistan: elämän oppivuodet. Lukulistalle mahtuu myös muunlaista suomalaista kirjallisuutta.

– Olihan se hauska tapaus se Mielensäpahoittaja, miten kirjailija saikaan siinä ajatuksen niin lentämään!

Hilkka Hakava lainaa pari kolme kirjaa kerralla, jotka kotikirjasto Taika tuo kerran kuussa hänelle kotiin. Kirjoista sovitaan erikoiskirjastovirkailija Anja Savolaisen kanssa puhelimitse.

– Anja Savolainen tietää jo hyvin minun makuni ja osaa valita minulle luettavaa.

IMG_2831.JPG

Kirjoista tablettitietokoneeseen

Toinen Taikan asiakas, Tea Paanajärvi, 70, huomasi vuosi sitten Länsiväylä-lehdessä ilmoituksen kotikirjastosta. Hän kiinnostui asiasta heti, koska polvileikkaus oli vaikeuttanut kulkua kirjastoon.

– Soitin kirjastoon ja kysyin hyvin varovaisesti, pääsisinkö asiakkaaksi. Vieläkin muistan, miten Anja Savolainen sanoi niin ihanasti: ”Oi, kun minä olen iloinen, että saan teidät asiakkaaksi.” Ne sanat soivat korvissani lopun elämää.

Kotikirjaston asiakkuus alkoi perinteisesti kirjojen lainaamisella, mutta erään kerran tuli puhetta myös tietokoneista. Paanajärven tietokoneen ohjelmat olivat vanhentuneet, ja hän pohti ongelmaa ääneen. Kotikirjaston informaatikko Sanna Koskela kertoi, että monet ovat ihastuneet tablettitietokoneisiin.

– Kerroin pojalleni, että minulle suositeltiin tablettia, ja seuraavana päivänä poikani toi minulle sellaisen. Sanna opasti minulle hitaasti ja nätisti, miten asetukset saadaan kuntoon.

Paanajärvi katsoo tabletistaan esimerkiksi tv-ohjelmia silloin kun se hänelle itselleen parhaiten sopii. E-kirjat saattavat olla seuraavana vuorossa.

– Olen aivan rakastunut koneeseen. Se on pieni ja kevyt, ja sen saa sopivan lähelle. Tekstiäkin voi halutessaan suurentaa itselle sopivaksi.

Tea Paanajärvi on sitä mieltä, että Taikan saama esteettömyyspalkinto meni oikeaan osoitteeseen.

– Tämä palvelu on lahja yhteiskunnalta ikäihmisille, pidän sitä jopa liian hyvänä ollakseen totta. Pelkään, että herään ja huomaan, ettei Kotikirjaston palveluja oikeasti olekaan olemassa! Jo äitini sanoi, että lukemalla pääsee mihin vain.

IMG_2836.JPG

Taika palkittiin esteettömänä

Espoon vammaisneuvosto valitsi tänä syksynä Kotikirjasto Taikan Vuoden esteettömäksi teoksi. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä kilpailussa etsittiin espoolaista palvelua, yritystä, yhteisöä, toteutettua ideaa, rakennusratkaisua tai muuta toimintaa, joka tuo palvelut kaikkien saataville ja tekee liikkumisesta helppoa.

Espoon kaupunginkirjaston kotikirjasto Taika tarjoaa kirjastopalveluja niille espoolaisille, jotka eivät itse pääse asioimaan kirjastossa. Palvelu on maksutonta.

Kerran kuukaudessa kotikirjaston punaisilla kasseilla viedään asiakkaiden toivomaa aineistoa kotiin. Tällä hetkellä kotikirjastossa on 128 asiakasta.

Kotikirjasto taika. palkinto – Kopio1.jpg

Apua myös laitteiden kanssa

Uutena palveluna on 2014 vuoden alusta tarjottu ”Kotikirjastotohtoria”. Kirjaston asiakkaat ovat halutessaan saaneet kotiin opastusta kannettavien, tablettien, älypuhelimien ja muiden vempainten kanssa joko niin, että asiakkaalla on jo itsellään kyseinen laite, tai sitten kotikirjastotohtori esittelee kirjaston laitteita.

Kotikirjasto Taika pyrkii osaltaan ylläpitämään espoolaisten hyvinvointia ja raivaa asiakkaiden edestä esteet pois kirjastopalveluiden saamisessa.

Pääkaupunkiseudun eri kaupunkien kotipalveluista saat tietoa tästä linkistä.

Kuvassa vasemmalta oikealle:  Marjo Kemppainen, Anja Savolainen, Sanna Koskela, Eva Wilenius ja Reijo Loponen.

Teksti: Iina Soininen ja Sanna Koskela

Kuvat: Lena Malm, David Muñoz ja  Iina Soininen