Varattuja kirjoja hyllyssä.

Kirjastoasioinnista koronavirusepidemian aikana

Helmet-kirjastojen palvelut ovat käytössä miltei normaalisti. Kesäaukioloajat ja palvelut vaihtelevat kirjastoittain, joten tarkista ne oman kirjastosi sivuilta.

Käytössä

Lainaaminen ja palauttaminen, varausten noutaminen, lehdet sekä varaaminen ja uusiminen.

Eräpäivät

Lainat erääntyvät porrastetusti 1.6.2020 alkaen. Eräpäivän voi tarkistaa kirjautumalla omiin tietoihin Helmet-haussa.

Eräpäiväilmoitusten ja muistutusten lähettäminen käynnistyy kesäkuun alussa.

Myöhästymismaksut alkavat kertyä kesäkuussa erääntyvästä aineistosta käyttösääntöjen mukaisesti. Maksamiseen suosittelemme verkkomaksamista ja kirjastoissa korttimaksamista. Joissakin kirjastoissa on vain verkkomaksaminen mahdollista.

Kirjastokortti ja PIN-koodi

Keväällä myönnettyjen tilapäisten e-kirjaston asiointitunnusten voimassaoloa on jatkettu kesäkuun loppuun asti. Uusia väliaikaisia tunnuksia ei tehdä enää kesäkuussa. Uuden kirjastokortin ja PIN-koodin saat esittämällä kirjastossa henkilötodistuksen. Unohtuneen PIN-koodin voit uusia Helmet-kirjautumissivulla, jos olet lisännyt asiakastietoihisi sähköpostiosoitteen.

Käytössä rajoitetusti

Koneet ja laitteet

Tietokoneita (sekä tulostaminen ja skannaaminen) on käytössä useimmissa kirjastoissa.

Osa muista laitteista ja koneista on käytössä rajoitetusti. Tarkista tilanne oman kirjastosi sivuilta.. Noudata laitteiden käyttämisessä oman kirjastosi ohjeita.

Tilat

Monien kirjastojen tiloja voi varata 1.6. alkaen. Tarkista tilojen käyttämisen henkilömäärä- ym. rajoitukset, kun teet varausta. Tilojen varaukset.

Kirjastojen lukusalien paikkoja on vähennetty ja työskentelytilojen käyttäjiä ohjeistetaan pitämään turvallinen etäisyys muihin tilan käyttäjiin. Turvavälejä järjestetään myös tilan kalustusta muuttamalla.

Ei käytössä

Omatoimiaukiolo ei ole käytössä kesän aikana. Tarkista tilanne elokuussa kirjaston omalta sivulta. 

Monet lelut ja pelit, osa laitteista, kuulokkeet ja vr-lasit ym.

Kirjastoissa voi olla myös muita rajoituksia, joista ohjeistetaan kussakin kirjastossa erikseen.

Asioi ripeästi ja turvallisesti 

Sekä asiakkaiden että henkilökunnan turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tilojen yhtäaikaisten käyttäjien määrissä on edelleen rajoituksia eikä omatoimiaukiolo ole käytössä kesän aikana. Koronatartuntojen ehkäisemiseksi asiakkaiden toivotaan huolehtivan käsihygieniasta erityisen hyvin ja pitävän riittävää etäisyyttä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Kirjastoon ei pidä tulla sairaana. Joissakin kirjastoissa osa aukioloajasta on varattu riskiryhmien asiointiin. 

Asiointi toisen puolesta

Kirjastokortti on henkilökohtainen, mutta voit asioida toisen henkilön puolesta (esim. noutaa varauksen), kun esität henkilön kirjastokortin ja valtakirjan kirjaston asiakaspalvelussa. Valtakirja voi olla kertaluonteinen tai toistaiseksi voimassa oleva, ja siihen on yksilöitävä, minkä asian hoitamista varten se on annettu.

Jollet pysty itse asioimaan kirjastossa eikä läheisesi pysty asioimaan puolestasi, tai kirjaston käyttämiseen on kevään aikana tullut jokin muu este, ota yhteyttä lähikirjastoosi. Selvitämme tilannetta kanssasi.

Muistilistat

Helmet-haun muistilistalle voit tallentaa teoksia, jotka haluat varata tai lukea myöhemmin. Voit luoda useita muistilistoja omaan käyttöön esim. Varattavat, Uutuudet, Jännärit, Lastenkirjat, Musiikki.

Ohje muistilistan käyttämiseen Helmet-haussa. 

Ohje muistilistan käyttämiseen perinteisessä Helmet-haussa

Käytä e-kirjastoa

E-aineistojen käyttämiseen tarvitset kirjastokorttisi numeron ja kirjastosta saamasi pin-koodin. Tutustu Helmet-kirjastojen e-kirjastoon

Helmet-chat

Helmet-chat -palvelu toimii kirjastojen sulkuaikana arkisin klo 10-18 ja näkyy sen päivystysaikoina helmet.fi-etusivulla.

Digitukea etänä

Tarvitsetko apua erilaisten laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä? Tarjoamme digitukea myös koronavirusepidemian aikana verkossa ja puhelimitse. Digituen antajien yhteystietoja.

Etäpalvelut

Kirjaston etäpalveluista ja etätapahtumista tiedotetaan Helmet.fi:n etusivulla ja sosiaalisessa mediassa. Helmet-kirjaston löydät Facebookissa tunnuksella @helmetkirjasto ja Twitterissä @helmet_kirjasto. 

Kirjastot noudattavat koronavirusepidemian aikana kaikessa toiminnassaan kukin oman kaupunkinsa linjauksia ja käytännön ohjeita.

Espoon kaupungin verkkosivut.

Kauniaisten kaupungin verkkosivut.

Helsingin kaupungin verkkosivut.

Vantaan kaupungin verkkosivut.