Kirjastojen palvelut kesällä

Helmet-kirjastojen palvelut saadaan kesäkuussa käyttöön miltei normaalisti. Kesäaukioloajat ja käytössä olevat palvelut vaihtelevat kirjastoittain, joten ne kannattaa tarkistaa omasta lähikirjastosta tai kirjaston omilta sivuilta.

Sekä asiakkaiden että henkilökunnan turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Asioinnissa suositaan edelleen itsepalvelua ja lainaus- ja palautusautomaattien käyttöä. Tilojen yhtäaikaisten käyttäjien määrissä on edelleen rajoituksia. Kaikissa kirjastoissa on huolehdittu asiointipisteiden turvaväleistä myös tilan kalustusta muuttamalla. Tarvittaessa henkilökunta voi rajoittaa kirjastojen tiloissa olevien asiakkaiden määrää.

Koronatartuntojen ehkäisemiseksi asiakkaiden toivotaan huolehtivan käsihygieniasta erityisen hyvin ja pitävän riittävää etäisyyttä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Kirjastoon ei pidä tulla sairaana.

Espoo

Espoon isot aluekirjastot sekä Pikkulaivan kirjasto siirtyvät 1.6. normaaleihin aukioloaikoihin, mutta muissa lähikirjastoissa on poikkeusaukioloajat, jotka koostuvat omatoimiajasta ja palveluajasta ma-pe klo 7-20 lukuunottamatta Kalajärven kirjastoa, jossa illan omatoimiaika klo 18-20 alkaa vasta 1.8. Kirjastoautot eivät kulje 22.6.–2.8. Kirjastojen aukioloajat.

Pajatilat laitteineen eivät ole käytössä, mutta musiikkistudioita saa käyttää, jos on saanut opastuksen aiemmin. Työasemia käytetään vain asiointiin ja tulostaminen on mahdollista.

Lehtienluku- ja lukusalipaikat on vähennetty noin puoleen turvavälien säilyttämiseksi. Kirjaston tiloja voi varata, mutta yli 50 hengen varaukset kokoushuoneisiin eivät ole mahdollisia eikä myöskään esiintymislavojen käyttö. Tilojen varaukset.

Lapset ja nuoret saavat käyttää omia tilojaan, mutta tarkemmin valvotusti kuin normaaliaikana. Perheet ja koululaiset voivat osallistua Aarrejahtiin, joka sisältää erilaisia lukemiseen ja kesään liittyviä tehtäviä. Pikku palkintojakin on luvassa.

Helsinki

Helsingin kirjastojen kesäaukioloajat ovat voimassa 1.6.–9.8. Aiempaa useammassa kirjastossa eri puolilla Helsinkiä voi asioida myös kesäviikonloppuisin.

Sunnuntaisin ovat keskustakirjasto Oodin lisäksi avoinna Malmin, Pitäjänmäen, Roihuvuoren, Töölön ja Vallilan kirjastot. Osa Helsingin kirjastoista varaa myös kesällä tunnin tai kaksi aukioloajastaan erityisesti riskiryhmien asiointia varten. Kirjastojen aukioloajat.

Suomenlinnan kirjastoon pääsee toistaiseksi vain henkilökunnan ollessa paikalla.

Peruspalvelujen eli lainaamisen, palauttamisen ja varausten noudon lisäksi voi käyttää asiakastietokoneita, tulostaa, kopioida ja skannata, lukea lehtiä, tehdä töitä, opiskella sekä varata kokous- ja ryhmätyötiloja ja laitteita. Varattavien tilojen täyttöaste pidetään noin 50 prosentissa normaaliaikaan verrattuna. Tilojen varaukset.

Asioinnissa suositaan edelleen itsepalvelua ja lainaus- ja palautusautomaattien käyttöä. Lähikontaktia vaativat opastustilanteet toteutetaan turvavälit huomioiden ja mahdollisimman ripeästi. Käteistä rahaa vastaanotetaan vain osassa Helsingin kirjastoja ja asiakkaiden toivotaan suosivan maksamista kortilla.

Kirjastoauton iltareitit ovat juhannuksesta alkaen viisi viikkoa tauolla. Kirjastoauton voi bongata kesällä esimerkiksi leikkipuistoista, uimarannoilta, puistoista ja toreilta. Toiminta on pop up -tyyppistä ja asiointi hoidetaan kioskimaisesti kirjastoauton ulkopuolella.

Kirjaston tapahtumien striimaukset kesällä.

Kauniainen

Kauniaisten kirjasto on auki 1.6. - 16.8. ma-pe klo 11-17. Omatoimikirjasto ei ole käytössä.

Istumapaikkoja kirjastossa on rajoitetusti, eikä pidempää oleskelua kirjaston tiloissa suositella. Asiakkaita pyydetään käyttämään itsepalvelua mahdollisimman paljon. Lähikontaktia edellyttävä digiopastus asiakastietokoneilla ei ole mahdollista. Opintolukusali, kokoushuone ja lasten leikkihuone ovat pois asiakkaiden käytöstä.

Vantaa

Vantaan kirjastojen kesäaukioloajat ovat voimassa 1.6.-9.8. Suurin osa kirjastoista on kesäkuussa avoinna ma-to klo 9-20 ja pe klo 9-16. Osa kirjastoista on avoinna myös lauantaisin klo 9-16, mutta omatoimikirjasto ei ole käytössä kesäaikana. Heinäkuussa ovat avoinna vain Tikkurilan, Myyrmäen, Hakunilan ja Koivukylän kirjastot. Kirjastoautot ovat kesätauolla 1.6.-2.8. Kirjastojen aukioloajat.

 Käytössä ovat peruspalvelut kuten lainaaminen, palauttaminen ja varausten noutaminen. Asiakastietokoneita on käytössä rajoitetusti, mutta tulostaminen ja skannaaminen on mahdollista. Lähikontaktia edellyttävä digiopastus asiakastietokoneilla ei ole mahdollista. Varattavat tilat ovat toistaiseksi poissa käytöstä. Asiointiin suositellaan edelleen itsepalvelua ja automaattien käyttöä.

Kirjastot tuottavat myös kesällä erilaisia etätapahtumia.

Lue myös: .

Kuva: Andrey Shadrin