kirjat

Kirjaston vinkit: Pohjoismaat kirjamessuilla

Helsingin kirjamessut järjestetään 27.–30.10.2016. Messuilla myös moni Helmet-kirjastolainen pääsee tutustumaan paremmin kirjailijoihin ja kirjoihin, jotka muuten jäävät vain viitteiksi uutuuskatalogeissa. 

Tänä vuonna messujen teemana on Pohjoismaiden kirjallisuus ja kulttuuri. Ruotsissa julkaistu kirjallisuus tunnetaan usein hyvin Suomessakin, ja kirjoja hankitaan paljon kirjaston valikoimiin. Ruotsalaisesta dekkarikirjallisuudesta on tullut jopa maailmanlaajuinen menestys, ja se on itseoikeutetusti esillä myös messuohjelmassa.

Muiden Pohjoismaiden kirjallisuus ei ole täällä aivan yhtä tunnettua, ja siksi sen saama näkyvyys onkin tervetullutta. Messuilla voi tänä vuonna tavata kirjailijat, jotka ovat ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2016 kirjallisuuspalkinnon saajiksi

Kiinnostavaa tarjontaa on paljon, ja voi olla vaikea valita, mihin tilaisuuksiin osallistua. Tässä avuksesi kirjastolaisen suosikit pohjoismaisesta messuohjelmasta.

Kepler62

Suositusta kirjasarjasta keskustelemassa Timo Parvela ja  Bjørn Sortland. Moderaattorina Outi Menna.

torstai 27.10. kello 12:00
Katri Vala -lava

Nils Håkanson: Rautakallo

Syksyn eeppisin seikkailuromaani Rautakallo herättää eloon vuoden 1917 Tukholman alamaailman. Arvostelumenestys! 

perjantai 28.10. kello 11:30
KirjaKallio-lava

Stefan Ahnhem: Yhdeksäs hauta

Rikostarkastaja Fabian Risk joutuu laittamaan koko uransa peliin ratkaistakseen Ruotsin oikeusministerin mystisen katoamisen. Ahnhem on tullut tunnetuksi muun muassa Wallander- ja Irene Huss -televisiosarjojen käsikirjoittajana.

perjantai 28.10.2016 kello 12:00
Aino-lava

Vaaralliset kirjat

Natsien tuhot ulottuivat myös kirjoihin. Miksi kirjat ovat vaarallisia? August-palkittu kirjailija ja mediavaikuttaja Anders Rydell ja moninkertaisesti palkittu kirjailija Sofi Oksanen keskustelevat kirjojen yhteiskunnallisesta merkityksestä. 

perjantai 28.10. kello 12:30
Mika Waltari -lava

Linn Ullmann: Rauhattomat

Isä ja tytär suunnittelevat kirjaa isän vanhenemisesta. Syntyykin romaani lapsesta, joka haluaa aikuiseksi, ja vanhemmista, jotka haluaisivat lapsiksi. Linn Ullmann on yksi uuden pohjoismaisen kirjallisuuden merkittävimmistä nimistä.

Perjantai 28.10. kello 14:00
Aleksis Kivi -lava

40 vuotta rakkaussotaa (ruotsiksi)

Olemmeko edistyneet tasa-arvotyössä 40 vuodessa? Märta Tikkanen och Ebba Witt-Brattström keskustelevat.

Perjantai 28.10. kello 14:00
Edith Södergran -lava

Pohjoismaiden parhaat kirjailijat

Tapaa vuoden 2016 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaat.

Perjantai 28.10. kello 15:00 (ruotsiksi)
Edith Södergran -lava
Perjantai 28.10. kello 16:00 (suomeksi)
Aino-lava 

Ruotsi–Suomi-maaottelu, lajina journalismi!

Vaikuttavassa kirjassaan Sanojen valtias Yrsa Stenius kertoo, millaista reittiä hän päätyi tärkeään lehdistöasiamiehen rooliin Ruotsissa. Tarkat analyysit Suomesta ja Ruotsista puhuttelevat kaikkia yhteiskunnallisista ilmiöistä kiinnostuneita.

Lauantai 29.10. kello 10:30
Aino-lava

Minne menet, pohjoismainen dekkari?

Nordic noir on ollut tunnettu käsite jo vuosikymmenen ajan. Sen ohessa myös klassikkojen kuten Maria Langin perinteitä on uudistettu. Mihin dekkaristit suuntaavat seuraavaksi? Lavalla Denise Rudberg (Ruotsi) ja Karin Erlandsson (Ahvenanmaa). Keskustelu käydään ruotsiksi ja tulkataan osittain suomeksi.

Perjantai 29.10. kello 11:30
Kullervo-lava

Lena Andersson: Enpä usko

Ruotsalaiskirjailija Lena Andersson pistää kolumneissaan itsestäänselvyydet päreiksi.

Lauantai 29.10. kello 13:00
Katri Vala -lava

Feminististä fantasiaa (ruotsiksi)

Maria Turtschaninoffin uusi kirja Naondel käsittelee naisten alistamista ja voimaa, väkivaltaisen patriarkaatin todellisuutta myyttien muodossa. Turtschaninoff keskustelee feministisen fantasiakirjallisuuden tarpeellisuudesta.

Lauantai 29.10. kello 13:30
Totti-lava

Kielletty lapsilta!

Oletko valmis? Viiden vuoden tauon jälkeen sarjakuvan paha poika on täällä taas. Hugleikur Dagsson on Eyjafjallajökull-tulivuoren jälkeen suosituin islantilainen Suomessa. Hänen uusi strippialbuminsa talloo hyvän maun päälle kuin humalainen norsulauma.

Lauantai 29.10. kello 15:00
Kirjakahvila

Mark pelastaa päiväsi

”Onko huono päivä? Tuntuuko siltä, että enimmäkseen menee päin honkia? Lue Mark Levengoodin Vasten auringon siltaa. Löydät toivoa, valoa ja valtavaa naurua”, kirjoitti ruotsalaiskriitikko. Me takaamme, että Markilla on sama vaikutus livenä!

Lauantai 29.10. kello 15:00 (ruotsiksi)
Edith Södergran -lava
Lauantai 29.10. kello 16:30 (suomeksi)
Aleksis Kivi -lava

Aris Fioretos ja vapaudenkaipuu

Ruotsalaiskirjailija Aris Fioretoksen palkittu romaani Mary kertoo vapaudenkaipuusta. Raskaana olevan nimihenkilönsä kautta se kertoo myös poliittisesta väkivallasta ja naisten yhteenkuuluvuudesta epäinhimillisissä pidätysolosuhteissa Kreikan sotilasjuntan aikana. Mary oli August-palkinto­ehdokkaana 2015 ja voitti 2016 Ruotsin radion romaanipalkinnon, jota kutsutaan myös ”pikku-Nobeliksi.” Fioretos on julkaissut useita proosateoksia, esseekokoelmia ja käännöksiä sekä voittanut lukuisia palkintoja. Hän on Lundin yliopiston estetiikan professori ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Haastattelijana kääntäjä Janina Orlov. 

Lauantai 29.10. kello 15:30
Kullervo-lava

Maja Lunde: Mehiläisten historia

Lumoava romaani mehiläisten katoamisesta, sukupolvien välisestä jännitteestä ja maailman tulevaisuudesta. Vuosi 1857. Suurperheen isä William etsii elämälleen tarkoitusta. Kauan sitten haudattu kunnianhimo herää uudelleen, kun hän löytää mehiläisten kasvatuksen. Vuonna 2007 mehiläisfarmari George ymmärtää, että työlle ei löydy jatkajaa. Samaan aikaan mehiläiskuolemien aalto pyyhkii yli maailman, ja yksityinen muuttuu yleiseksi: millainen on maailma ilman mehiläisiä? Vuonna 2098 se on totta, ja kiinalaiset pölyttävät puita käsin. Tao toivoo pojalleen parempaa, mutta poika sairastuu ja katoaa. Kuka on vienyt hänet, ja miksi? Arvoitus kiertyy spiraalina takaisin kohti mehiläisopasta kirjoittavaa Williamia.  

Sunnuntai 30.10. kello 14:30 (suomeksi)
Mika Waltari -lava
Sunnuntai 30.10. kello 15:00 (ruotsiksi)
Edith Södergran -lava

Teksti ja kuva: Maria Grundvall
Käännös: Iina Soininen
Otteet messuohjelmasta: Helsingin kirjamessut