Klassikkokiertueen kirjailijat

Klassikkokiertue - nykykirjailija esittelee kirjallisuuden klassikon

Kymmenen kirjailijaa, kymmenen kirjastoa, kymmenen klassikkokirjaa ja kymmenen kohtaamista. Klassikkokiertueella kohtaavat nykykirjailijat ja klassikkokirjat!

Vuoden 2015 aikana kymmenen kotimaista nykykirjailijaa vierailee eri kirjastoissa esittelemässä oman suosikkiklassikkonsa. Minkä klassikkokirjan Leena Lehtolainen on valinnut? Entä mikä klassikko teki lähtemättömän vaikutuksen Mårten Westöhön? Millaisia klassikoita tietokirjailija lukee, entä nuortenkirjailija? Kuka on valinnut suosikkiklassikokseen Thomas Mannin Taikavuoren?

Klassikon asemaan kirja pääsee monen eri asian yhteisvaikutuksesta. Klassikko voi syntyä esimerkiksi sopivan ajankohdan tai uuden kielellisen tai rakenteellisen esitystavan ansiosta. Aiheesta voi lukea lisää Mikä tekee klassikosta klassikon? -artikkelista.

Juha Itkonen inspiroituu klassikoista

Yksi klassikkokiertueen kirjailijoista on Juha Itkonen. Hän valitsi klassikoista esiteltäväkseen Jack Kerouacin Matkalla-teoksen. Itkonen kuvailee klassikoiden vaikutusta itseensä näin:

– Klassikoihin tarttumisessa on tietynlainen kynnys. Ne ovat olleet olemassa aina. Saattaa tuntea syyllisyyttäkin: ne olisi pitänyt lukea jo kauan sitten. Miksi siis lukea nyt? Klassikko-sana on jollain tapaa pölyinen, sitä pelkää kohtaavansa jotain raskasta ja vanhanaikaista. Kuitenkin oikeastaan aina klassikon lukiessani olen ymmärtänyt, miksi se on klassikko. Mikä siinä on ainutlaatuista, mitä uutta se on aikanaan tuonut kirjallisuuteen. Kerouacin lisäksi muun muassa Moby Dick, Karamazovin veljekset ja Täällä Pohjantähden alla ovat olleet minulle voimakkaita, inspiroivia klassikkoelämyksiä, jokainen omalla tavallaan. En tiedä missä määrin ne ovat vaikuttaneet kirjoittamistyyliini, mutta ainakin ne luovat uskoa siihen, että kirjat voivat elää pidempään kuin yhden kirjasyksyn tai -kevään – muutkin kirjat kuin ani harvat klassikon aseman saavuttavat.

Tervetuloa tutustumaan kirjallisuuden klassikoihin, jotka ovat tehneet vaikutukset nykykirjailijoihimme.

Klassikkokiertueen aikataulu  

Tapahtumiin on vapaa pääsy, tervetuloa! 

Tapahtumasarja Facebookissa, osallistu ja kutsu ystäväsikin mukaan!

Tapahtumasarja on osa ensimmäistä kertaa järjestettävää Kirjan vuotta, jolla juhlistetaan kirjoja ilon ja elämysten lähteenä. Lue lisää Kirjan vuodesta täältä.